Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
Strony: 1 ... 173 174 [175] 176 177 ... 191
  Drukuj  
Autor Wątek: JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!  (Przeczytany 688120 razy)
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2610 : Maj 19, 2012, 09:31:34 »

Wojtek zobacz sobie na necie w watkach o tetrze ile jest z nia problemow. Mowie, ja problemow z fluvalem nie mam i moi znajomi tez problemow z nim nie maja. A naliczylbym moze z 10 osob ze swojego miasta. Swietny filtr i tyle. W zoologu ktory ma moj znajomy tez chodzi kilka fluvali. I tez nie ma z nimi problemow. Mam znajomego w irlandi ktory tez ma fluvala. Kiedys byl tu tez na forum Oswald, z ktorym sporo pisalem i tez mial fluvala. Tetra cieknie z krocca, z przycisku pompki zasysajacej wode, dlatego odradzam.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2611 : Maj 19, 2012, 10:06:30 »

Pisałeś z Oswaldem, ale kiedy 3 lata temu? Ja jestem od przeszło 2 lat i gość od tego czasu na forum sie nie pokazał. Widzisz nie piszę że akurat Twój jest zły tylko te nowe modele nie są już takie cudowne jak Twój. Może to kwestia tego że na rynku jest dużo podrób sam nie wiem.Tetra podobno poprawiła swoje wyroby właśnie pod względem uszczelnienia. Fakt jest taki, że tetry są delikatnymi filtrami ale jak już się ktoś z nimi obchodzi w sposób taki jak np. opisałeś w przypadku swojego filtra (chodzi mi o konserwacje czyszczenie) to też raczej nie przeciekają przynajniej mój nie ma z tym problemów.

Wojtek sam też miałem lekkiego dyga jak kupowałem swoją tetrę. Gdy ją rozpakowałem oglądnąłem ją dokładnie i pod spodem na tabliczce znamionowej pisało made in England i w sumie mnie to ucieszyło.  Po pół rocznej eksploatacji i czyszczeniu rozeprałem głowicę tak z ciekawośći to się mocno zdziwiłem tam już było klasycznie made in China, ale w niczym to nie przeszkadza gdyż fitr pracuje cicho i nie przecieka. Nie piszę że fluvale są złe tylko że nowe modele są po prostu głośne, ale jak Ci to nie przesazkadza możesz kupić wyrób tej firmy decyzja zależy od Ciebie. Ja w przyszłości zakładając większy zbiornik raczej kupię np. JBL lub Eheima choć w przypadku tej drugiej firmy nowe modele też nie wyglądają już tak różowo jak w staruszkach tej firmy.
dobra ludziska Smiley
dzisiaj byłem w siedzibie jednego sklepu internetowego niedaleko mojego miejsca zamieszkania i rozmawialem z właścicielem(okazało się że mieszka w bloku obok mnie:))
podsuną mi następujące rozwiązanie(ma tak u siebie w 300l akwa):
1. jako mechaniczny eheim 2226 950l/h
2. jako biologiczny eheim 2211 300l/h ale przykręcony do minimum i cały z substratem biologicznym.

podoba mi się takie rozwiązanie bo nie mam w akwa filtra wewnątrz akwa.

oczywiście takie rozwiązanie do najtańszych nie należyok 800 zł, ale jak twierdzi jest bez awaryjne, wymiana połowy substratu co ok 6 m-cy(oczywiście na wężu zasysającym gęsta gąbka).

co o tym sądzicie?? (wiem że to się ma nijak do tego co pisałem wcześniej na temat niepotrzebnego wydawania pieniędzy, ale jeśli mam mieć spokój na lata to jestem w stanie wydać trochę więcej kasy)
Co do biologa to może to być Eheim jako mechanik można dać zwykłą tanią turbinkę np. Aquela.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2012, 10:30:34 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #2612 : Maj 19, 2012, 11:09:57 »

co do Tetry to sprzedawca o którym pisałem w swoim poprzednim poscie powiedział niemal dokładnie to co pisze baniakmaniak

Tetra podobno poprawiła swoje wyroby właśnie pod względem uszczelnienia.
ale ja się nie mogę wypowiedzieć z doświadczenia tylko ze słyszenia Smiley
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #2613 : Maj 19, 2012, 11:19:34 »

baniakmaniak  Dzisiaj o 10:06:30
Co do biologa to może to być Eheim jako mechanik można dać zwykłą tanią turbinkę np. Aquela.

baniakmaniak
ja po prostu ucieszyłem się z rozwiązania bez filtra wewnętrznego.
oczywiście nie upieram się przy tych dwóch filtrach :
1. jako mechaniczny eheim 2226 950l/h
2. jako biologiczny eheim 2211 300l/h ale przykręcony do minimum i cały z substratem biologicznym.
znaczy eheima bo są bardzo drogie 1-szy ok. 600 zł a 2-gi ok. 200 zł.
chodzi mi o sposób rozwiązania filtracji w akwa tzn. duży kubeł jako miechaniczny i mały kubeł jako biologiczny.

proszę wypowiedzcie sią na temat takiego rozwiązania.
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2614 : Maj 19, 2012, 12:19:50 »

Sorki za marudzenie, ale zauważyłem na aukcjach JBL BaniakManiak pisałeś o tym filtrze, czy uważasz że jest on lepszy od Fluvala i Tetry?? Chodzi mi dokładnie o filtr JBL Cristal Profi E 900 ?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2615 : Maj 19, 2012, 12:40:12 »

Tak teraz kupiłbym JBL może akurat nie tego E 900 a E 901 bo jak napisał wcześniej Vento zużywa on mniej prądu. Przepływ wody ma pewnie mniejszy niż E900 , ale i tak jest większy niż w przypadku Fluvala 205 czy Tetry 700EX

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2616 : Maj 19, 2012, 13:05:00 »

To i ja dodam swoje 3 grosze.
Nowej tetry nie kupiłbym za nic w świecie. Gdybym szukał używanego kubła, to owszem, ale filtr sprzed ok 3 lat. Właśnie od blisko 3 lat awaryjność kubłów tetry stała się legendarna.

Nie wiem czy fluvale są głośne - jest to raczej subiektywne odczucie każdego człowieka, ale skoro o tym mowa - fluval nigdy nie miał opinii cichego filtra. Można o tych kubłach powiedzieć wszystko, ale nie to, że są ciche. Są głośne, ale głośne względem czego? Względem JBL'a? Owszem. Względem Eheima? Owszem. Względem tetry? Owszem. Względem innych filtrów? Nie wiem. Względem ogólnego hałasu panującego w mieszkaniu? Trzeba być wyjątkowo wyczulonym człowiekiem żeby ten filtr usłyszeć w dzień, a w nocy? W nocy słysze jak sąsiad z góry chodzi po mieszkaniu bo podłoga mu skrzypi. Zmierzam do tego, że głośność jednego filtra względem drugiego nie koniecznie musi oznaczać hałas w mieszkaniu. Ja mimo wszystko fluvala 205 brałbym w ciemno, pod warunkiem, że wziąłbym wcześniej filtr do rąk. Ale tak robie raczej ze wszystkimi urządzeniami które trafiają do baniaka. Porównywanie kubłów fluvala do traktorów to raczej nieporozumienie. Nawet Asagoth pisał, że filtr ucichł.

Eheima można brać w ciemno.

Podobno aqua nova robi bardzo dobre kubły, choć ciągle mało popularne w Polsce.

Sun Sun HW to bardzo dobra seria filtrów, choć to typowe chińczyki.

Aquael jest chwalony za swoje filtry (Unimaxy, minikani, midikani).

A teraz wpiszcie każdy z tych modeli  w wyszukiwarce i poczytajcie.
Na każdy z nich można znaleźć opinie pozytywne jak i negatywne.

Gdybym stawiał teraz większy baniak kupiłbym albo fluvala albo JBL'a. Eheim wg mnie jest za drogi.

Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2617 : Maj 19, 2012, 13:14:28 »

Ale JBL Cristal Profi E 900 nie zrobi w akwarium 200 l wirówki??
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2618 : Maj 19, 2012, 13:30:57 »

Ale JBL Cristal Profi E 900 nie zrobi w akwarium 200 l wirówki??
Nie zrobi.
Z resztą zawsze możesz regulować przepływ wody za pomocą zaworów.

Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2619 : Maj 19, 2012, 13:39:15 »

Ok dziękuję za informację z pewnością zakupię JBL e901 greenline, zobaczymy jak się sprawdzi.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2620 : Maj 21, 2012, 09:46:50 »

wymiana połowy substratu co ok 6 m-cy(oczywiście na wężu zasysającym gęsta gąbka)
A po co wymieniać połowę substratu co 6 miesięcy?

tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #2621 : Maj 21, 2012, 11:11:18 »

A po co wymieniać połowę substratu co 6 miesięcy?
tego nie wiem, tak powiedział mi sprzedawca w sklepie.
jeśli nie trzeba tego robić to jeszcze lepiej? Smiley

ogólnie to chodzi mi cały czas o zaproponowane rozwiązanie:

chodzi mi o sposób rozwiązania filtracji w akwa tzn. duży kubeł jako miechaniczny i mały kubeł jako biologiczny.
proszę wypowiedzcie sią na temat takiego rozwiązania.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2622 : Maj 21, 2012, 11:28:11 »

Sprzedawca Cie poinformowal odnosnie wymiany tego substratu, ze nastawiony jest na biznes Wink ja bylbym dalej przy konfiguracji zewnetrzny biologiczny, wewnetrzny mechaniczny. Z prostego rachunku oplacalnosci. Pamietaj o gabce na sztyce zasysajaca filtra biologicznego.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #2623 : Maj 21, 2012, 11:51:15 »

Sprzedawca Cie poinformowal odnosnie wymiany tego substratu, ze nastawiony jest na biznes Wink ja bylbym dalej przy konfiguracji zewnetrzny biologiczny, wewnetrzny mechaniczny. Z prostego rachunku oplacalnosci. Pamietaj o gabce na sztyce zasysajaca filtra biologicznego.
na 99% wybiorę rozwiazanie z wewnętrznym mechanicznym i zewnętrznym biologicznym, bo jest po prostu tańsze. o gąbce na biolog nie zapomnę, albo myślałem o jakimś prefiltrze.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2624 : Maj 21, 2012, 12:03:22 »

Zaoszczedzisz, to kup butle CO2.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Strony: 1 ... 173 174 [175] 176 177 ... 191
  Drukuj  

Skocz do: