Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
Strony: 1 ... 174 175 [176] 177 178 ... 191
  Drukuj  
Autor Wątek: JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!  (Przeczytany 688126 razy)
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #2625 : Maj 21, 2012, 18:29:21 »

Czy ktoś z was miał do czynienia z filtrami fluvala z serii xx3. Czytałem że filtr super, ale wolałbym konkrety. Części zamienne są, filtr ma budowę prostą jak cep. Co o tym myślicie, warto czy inwestować w coś nowocześniejszego ?
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2626 : Maj 24, 2012, 09:49:58 »

JBL CristalProfi e901 greenline. Zakupiłem właśnie ten filterek, instalacja dziecinnie prosta, pierwszy rozruch również. Na razie słychać troszkę głowicę filtra, lecz nie dość znacząco, wewnętrzny nieraz lepiej słychać. Zobaczymy co będzie dalej.
EDIT.
Zauważyłem ,że jak założyłem na wlocie wody z akwarium gąbkę, filtr zasysa powietrza z połączenia między wężem, a plastikową rurką, bez gąbki jest dobrze.
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2012, 17:24:03 wysłane przez Wojtek 92 » Zapisane
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #2627 : Maj 30, 2012, 17:16:54 »

do 300l z pielęgnicami papuzimi
oczywiście będzie jeszcze eheim aquaball 180 jako mechaniczny
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2628 : Maj 30, 2012, 19:08:02 »

Moim zdaniem nie potrzebujesz tak dużego filtra.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2629 : Maj 30, 2012, 20:09:20 »

Dokładnie zwłaszcza jak masz jeszcze drugiego mechanika.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
tysk
Zainteresowany
**

Kazik

« Odpowiedz #2630 : Czerwiec 03, 2012, 15:44:47 »

kupiłem tego eheim-a 2075(nie byłęm na forum i dopiero teraz przeczytałem Wasze posty - net mi sie wywalił Sad, ale już działa).
zalałem dzisiaj akwa 300 l 120x50x50.
narazie tejst tylko żwir i jeden korzeń więc jest pusto.
filtr nie robi w akwa wirówki a chodzi na maxa, oprócz niego mam mechanika eheim aquaball 180 i grzałkę jager 200W.
kubeł i mechaniczy są niesłyszalne Smiley słyszę tylko filterek w małym akwa 60l Smiley.
nie mam jeszcze pokrywy i się zastanawiam czy zrobić czy kupić??
jeśli zrobić to morze macie jakieś projekty linki do stron.
chętnie obejrzę.
jeśli kupić to patrzyłem na coś takiego.
http://www.akwaria.net/Produkty/Pokrywy-i-oswietlenie/Pokrywy-exclusive/Proste/Pokrywa-akwariowa-Exclusive-120x50-cm-prosta-2x30W-T8-13-kolorow
zrobienie czegoś podobnego wiele taniej chyba nie wyjdzie, ale zawsze. zwłaszcza że wydałem już sporo gotówki na filtrację Smiley , ale jestem bardzo zadowolony z filtrów (oczywiście to dopiero pierwszy dzień użytkowania, ale jeśli chodzi o ciszę to 100% zadowolenia).

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2631 : Czerwiec 03, 2012, 17:30:10 »

Chyba najlepsza strona obrazująca zrobienie pokrywy z najlepszego materiału spienionego PCV:
www.retez.pl
Co do kosztów nie przejmuj się bo materiał ten staniał przez ostanie parę lat ja kupiłem do 240l w zeszłym roku ze ścinek w hurtowni 25zł za materiał całość łącznie z oświetleniem kosztowała mnie jakieś 300 zł. Ale jak chcesz gotowca to ten wromak exlusive też powinien być dobry tylko oświetlenie dla roślinniaka  ma za słabe do 300l to i tak musiał byś wymienić bebechy tak aby było min 2x54W w T5 to jescze by ci coś rosło w baniaku lub dać drugą belkę przesuwaną ale zagraci ci to dostęp do wnętrza akwarium.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Karotka_yeah
Nowy
*

« Odpowiedz #2632 : Czerwiec 05, 2012, 07:14:15 »

Witam, mam pytanie odnośnie filtra. Ostatnio zakupiłam nowy filtr, bo poprzedni po 3 miesiącach użytkowania przestał dmuchać powietrzem. Dowiedziałam się, że jak mam akwa 60L to lepiej kupić filtr na większe akwarium, lepiej działa. Ale minęły 2 miesiące i mam powtórkę z rozrywki. Filtr działał idealnie a teraz nie chce puszczać powietrza. Co może być nie tak?
maritin18
Nowy
*

« Odpowiedz #2633 : Czerwiec 05, 2012, 12:13:31 »

dobry posiadam filtr zewnetrzny TETRA TEC EX 1200 i wymienilem juz w nnim praktycznie wszystko nawet uszczelkie pod glowica i dalej mi cieknie kolo uchwytow do laczenia kubla z glowica co mam robic wydalem dosc sporo pieniedz b go poprostu wyrzucic blagam pomozcie oto moj emil marcin.tymek@onet.pl
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2634 : Czerwiec 05, 2012, 17:28:46 »

Kup smar sylikonowy aquaela albo fluvala. Mozliwe ze pomoze. Ciec ci moze ze sztycy (tam gdzie jest taka dzwignia). Wyjmij ta sztyce rozbierz i tam sa takie male uszczeleczki one lubia sie rwac. Moze w hydrauliku nowe takie same dostaniesz. A najlepiej oblej to benzyna, podpal i kup nowy tylko nie tetry.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Spicy99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2635 : Czerwiec 29, 2012, 16:44:25 »

Pytanie szczególnie do posiadaczy unimaxów Wink

Kupiłem niedawno dwuletniego unimaxa 250. W kubełku między koszami a przednią ścianką jest cóś takiego:

Jest to miejsce gdzie opcjonalnie do unimaxów dodaje się lampę UV bądź grzałkę. Czy ta część jest potrzebna jeżeli nie stosuje ww. wynalazków? ;-) Wydaje mi się że ogranicza niepotrzebnie przepływ wody ale może się mylę.

Było m.in.  ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
[img]http://img221.imageshack.us/img221/
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2636 : Lipiec 07, 2012, 13:07:51 »

http://dl.dropbox.com/u/3068134/FZN3_man.jpg
Czy rurki nr 13 w FZN-2 i FZN-3 są identyczne i można je stosować wymiennie?

Na pudełku od FZN-3 jest rysunek gdzie pokazane jest, iż z miejsca gdzie wylewa się woda do tafli wody w baniaku maksymalnie może być 10 cm. Czy stosując ten filtr gdzie odległość ta będzie wynosiła około 35cm - 40cm może się coś uszkodzić? Czy 10 cm podane jest ze względu na to aby siła spadającej wody nie uszkodziła ryb? Filtr chce zastosować jako dodatkowy w sporym szkiełku z dorosłym żółwiem czerwonolicym.

gg - 4479432
niecierpek
Nowy
*

« Odpowiedz #2637 : Wrzesień 18, 2012, 22:23:38 »

Witam
Proszę o wyrozumiałość wiem że pytania które zadam doświadczonym właścicielom akwarium moga wydać sie głupie. Mam pytanie dotyczące napowietrzacza/filtra? (czy to 2 w 1 właśnie?) aquarel fan mini plus jak często mam go włączać? czy powinien cały czas pracowaać? mam ok 15 l akwarium i 7 rybek Embarrassed Dodam ze posiadam je od tygodnia i nie mam zielonego pojęcia jak sie z nim obchodzić bo to taki niby prezent. Drugie pytanie czytam że filtr te powinnam czyścic wiec pytanie jak często i oglądam go z każdej strony ale nie widze tam żadnych wkładów o których czytam w necie  Embarrassed Roll Eyes Czy ktos łopatologicznie moze napisac mi jak go wyczyścić?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2638 : Wrzesień 19, 2012, 20:45:26 »

Filtr powinien pracować 24 h na dobę i do tego jest jak najbardziej przystosowany i tylko wtedy ma sens jego stosowanie. Co do wkładów to tam powinna być gąbka pod obudową.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
niecierpek
Nowy
*

« Odpowiedz #2639 : Wrzesień 21, 2012, 16:34:42 »

dziękuję za szybką odpowiedź  Smiley więc będę go cały czas trzymać włączony. Znalazłam gąbkę i wyczyściłam. Ile tam syfu było.  Shocked
Strony: 1 ... 174 175 [176] 177 178 ... 191
  Drukuj  

Skocz do: