Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
Strony: 1 ... 179 180 [181] 182 183 ... 191
  Drukuj  
Autor Wątek: JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!  (Przeczytany 687965 razy)
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2700 : Grudzień 01, 2012, 15:19:39 »

Vento, nie wiem, czy jeszcze jesteś. Jakoś nie mogę ciebie znaleźć z tym krewetkarium. Wyszukiwarka podaje mi dużo, albo nic, ciebie tam nie widziałam, możesz dać linka?

Mam przecież link do swoich baniek w podpisie Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moj-dorobek-kilka-baniek-lacznie-535l/

pudlos210
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2701 : Grudzień 04, 2012, 13:56:37 »

Witam, planuję założenie nowego akwarium roślinnego o wymiarach 100x50x50, posiadam filtr jbl e900. Zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem jest dokupić jbl e901 by były dwa  filtry czy kupić jbl e1501 i tylko by on pracował?? Dodam że za filtrem planuję umieścić dyfuzor narurowy do rozpuszczania CO2. Które rozwiązanie będzie korzystniejsze??
Pozdrawiam.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2702 : Grudzień 04, 2012, 21:06:11 »

Moga pracowac dwa jeden mozesz zrobic mechaniczny a drugi biologiczny.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2703 : Grudzień 04, 2012, 21:14:21 »

Witam, planuję założenie nowego akwarium roślinnego o wymiarach 100x50x50, posiadam filtr jbl e900. Zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem jest dokupić jbl e901 by były dwa  filtry czy kupić jbl e1501 i tylko by on pracował?? Dodam że za filtrem planuję umieścić dyfuzor narurowy do rozpuszczania CO2. Które rozwiązanie będzie korzystniejsze??
Pozdrawiam.
Jak dla mnie, w 250l zbiorniku wystarczy Ci e900 + ewentualnie jakiś wewnętrzny mechanik.
Jeśli jednak konieczne chesz mieć wydajniejszą filtrację, dwa kubły będą lepszym rozwiązaniem.
Będziesz miał po prostu większe pole manewru układając system filtracyjny.

bonuska
Nowy
*

« Odpowiedz #2704 : Grudzień 06, 2012, 21:53:37 »

Vento, nie wiem, czy jeszcze jesteś. Jakoś nie mogę ciebie znaleźć z tym krewetkarium. Wyszukiwarka podaje mi dużo, albo nic, ciebie tam nie widziałam, możesz dać linka?

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moj-dorobek-kilka-baniek-lacznie-535l/

Jeżeli to ten filtr w prawym rogu, to muszę powiedzieć, że całkiem nie źle się prezentuje.
Dzisiaj w sklepie widziałam gąbkę 50/50/5, ppm 30 za 54,90 zł. Ja jednak wolałabym grubość na 6 cm, bo nie wiem, czy ta 5-tka nie będzie cienka. Nie wiem czy się na nią decydować, bo nie łatwo ją kupić.
Chciałam też zapytać o filtr kubełkowy, bo waham się Cheesy ...cały czas.
Czy taki filtr koniecznie musi być umieszczony poniżej akwarium, bo ja nie mam takiej możliwości, stąd pomysł na hamburga. Czy może stać obok akwarium?
P.S. vento .....  ale rośliny to Ty maszszsz!

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2705 : Grudzień 07, 2012, 11:46:59 »

nie musi być poniżej może stać obok z tym że musisz go zalać na początku wodą żeby ruszył.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
bonuska
Nowy
*

« Odpowiedz #2706 : Grudzień 07, 2012, 19:04:46 »

Dzięki, a co sądzisz o kubełku AQUAEL - FILTR kubełkowy MINIKANI 120 na akwa 112l.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2707 : Grudzień 07, 2012, 19:39:56 »

spokojnie starczy taki filtr ma mój kolega, ten filtr ma zewnętrzną pompę i sobie go chwali dob
ra jakość w stosunku do ceny.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2708 : Grudzień 08, 2012, 04:02:54 »

Jeżeli to ten filtr w prawym rogu, to muszę powiedzieć, że całkiem nie źle się prezentuje.
Dzisiaj w sklepie widziałam gąbkę 50/50/5, ppm 30 za 54,90 zł. Ja jednak wolałabym grubość na 6 cm, bo nie wiem, czy ta 5-tka nie będzie cienka. Nie wiem czy się na nią decydować, bo nie łatwo ją kupić.
Chciałam też zapytać o filtr kubełkowy, bo waham się Cheesy ...cały czas.
Czy taki filtr koniecznie musi być umieszczony poniżej akwarium, bo ja nie mam takiej możliwości, stąd pomysł na hamburga. Czy może stać obok akwarium?
P.S. vento .....  ale rośliny to Ty maszszsz!

IMHO zawsze lepiej kubełek niż wewnętrzny-ma większą powierzchnię wkładów filtracyjnych. Kubeł zazwyczaj może stać obok, ale lepiej upewnić się u sprzedawcy.
Jeśli chodzi o hambugi, o gąbka 5cm (zapewne JBL) w zupełności starczy-jeśli jednak planujesz krewetki, polecam tą drobniejszą.

Witam, planuję założenie nowego akwarium roślinnego o wymiarach 100x50x50, posiadam filtr jbl e900. Zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem jest dokupić jbl e901 by były dwa  filtry czy kupić jbl e1501 i tylko by on pracował?? Dodam że za filtrem planuję umieścić dyfuzor narurowy do rozpuszczania CO2. Które rozwiązanie będzie korzystniejsze??
Pozdrawiam.

Jeśli planujesz dyfuzor narurowy, proponuję zamontować dwa filtry. Na mechanicznym zamontuj reaktor, a biologa zostaw z fabrycznym orurowaniem. Pamiętaj, że każda ingerencja w węże wlotowe/wylotowe spowalnia przepływ filtra, dlatego też nie decydowałbym się na zamontowanie dyfuzora narurowego w akwarium z tylko jednym kubłem.

Przemol
Nowy
*

« Odpowiedz #2709 : Grudzień 10, 2012, 19:51:32 »

Z tym, że jeśli z roku na rok będziesz dokupował kolejny moduł, to całość wyjdzie drożej niż kubeł docelowy.
Nie wiem co tam chcesz mieć w tej 80, ale w większości przypadków wewnętrzny filtr wystarczy.
Zakładając większy baniak, sprzedasz wszystko i kupisz docelowy filtr - przynajmniej ja wybrałbym takie rozwiązanie.

W sumie to racja. Poza tym filtr będzie cały czas w eksploatacji i zanim dokupię ostatni moduł to może już się rozdupcyć Smiley A nie wiem w jakim okresie będę wymieniał zbiornik.
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2710 : Grudzień 28, 2012, 13:56:00 »

Dzisiaj przyszedł nowy filtr zewnętrzny HW-302. Mam pytanie odnośnie wkładów, są one w takiej siateczce. Czy wyjąć je z tej siateczki czy zostawić w niej? Siateczka ma oczka więc przepływ wody będzie, ale może ona jest nie potrzebna. No a może jest potrzebna :/

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2711 : Grudzień 28, 2012, 17:00:14 »

Wkłady możesz zostawić w siatkach, pomaga to w czasie czyszczenia filtra.

iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2712 : Grudzień 28, 2012, 19:06:46 »

o dzięki. Mam jeszcze pytanoko o deszczownicę. Całość wykonana jest z plastikowych części więc regulacja za bardzo nie wchodzi w grę. Z tego co się orientuję woda z deszczownicy powinna spadać na taflę wody. Mam pokrywę standardową, więc kształtki w kształcie litery U (odwrócone) muszą opierać się o szybę bym mógł zakryć akwarium. Okazuje się, że deszczownica jest wtedy w całości pod wodą. Czy może tak być? Czy jest to prawidłowo? W akwarium mam dużo wody, tak że do full brakuje około 2cm, żeby deszczyk kapał musiałbym spuścić dodatkowe 5-6cm. Tego oczywiście nie zrobię bo w akwa byłoby mniej wody.

moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2713 : Grudzień 28, 2012, 20:48:58 »

To co piszesz to jeden sposób mocowania deszczownicy. Jest optymalny - napowietrzanie najbardziej efektywne. Wadą jest szum który generuje woda. Alternatywą jest pozostawienie deszczownicy pod wodą tak by jej dziury skierowane były do góry. Powstały na powierzchni ruch wody również ją napowietrzy ale w mniejszym stopniu niż w pierwszym przypadku. Wtedy deszczownica działa właściwie bezgłośnie.
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2714 : Grudzień 29, 2012, 08:56:07 »

dzięki Smiley

Strony: 1 ... 179 180 [181] 182 183 ... 191
  Drukuj  

Skocz do: