Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Niech mi ktos cos doradzi, bo nie wiem co dalej robic !!!
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Niech mi ktos cos doradzi, bo nie wiem co dalej robic !!!  (Przeczytany 7710 razy)
sylaskoczow
Nowy
*

« : Maj 31, 2007, 09:52:19 »

witam
 mam pewien problem rok temu zalozylam akarium o pojemnosci 115 litrow najpierw zaczely mi zdychac neonki a potem wszystkie inne co to jest wyglada jak by ktoras rybka obgryzla jej ogon a potem zdycha
teraz zostaly mi tylko 3 glonojady i 1 sum wyzucilam caly piasek kupilam nowy zwirek i wygotowalam stare kamienie i filter  i kupilam z sera  baktopur  i dalam do akwarium wczesniej wymienilam wode rybki dalam osobno i tez dalam preparat a na 3 dzien tez dam preparat a na 4 wymienie 1/3 wody i dam swierzej i preparat tropical multimineral
czy to wystarczy!!
bo chce zaczac od nowa:(((((((((((
a wogole jakie rybi teraz sobie kupic do pojemnika 115 litrow
prosze o porade

czy ktos mogby cos napisac ze wlasnego doswiadczenia Smiley
a nie tylko linki Sad(

« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2007, 13:18:54 wysłane przez Oswald » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 31, 2007, 10:25:55 »

Popełniłaś chyba wszystkie możliwe błędy początkującego akwarysty ale nie przejmuj się - pomożemy  Wink

Na początek radze poczytać:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,723.0.html

A potem:

http://www.akwa.freehost.pl/rady.html
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/pielegnacja/

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 31, 2007, 10:47:20 »

Do tego:
http://www.artnet.com.pl/lkozicki/faq/

sylaskoczow
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 31, 2007, 13:06:41 »

witam ponownie ale ja oczekoje rady a nie linkow napiscie cos
a jakie gatonki ryb i ile sztuk
bo ja myslalam o 3samiczkach i 1 samcu mieczka
tak samo molinezje
i do tego 10 neonek
czy to bedzie dobre polaczenie??
czy cos jeszcze dolozyc na zbiornik 115 litrow a ile powinno stac akwarjom aby mozna bylo wpuscic rybki ok 3 dni ?czy krocej?

i dodac mam preparat witaminowy ?tropical multimineral
po tej kuracji sera  baktopur
i po 4 dniach wymienic pol wody czy ile
a kiedy dac preparat?? witaminowy??

ale dzieki za tymczasowe odpowiedzi  Cheesy  Cheesy
 papa  papa 

Scaliłam posty, do edycji używaj opcji ZMIEŃ.
Emi
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2007, 13:50:22 wysłane przez Emi » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 31, 2007, 13:48:04 »

Moja droga - w tych linkach masz większość odpowiedzi na swoje pytania, trzeba tylko przeczytać.

Po pierwsze: restart akwarium to najgorsze co mogłaś zrobić. Zdestabilizowałaś całkowicie akwarium.
Po drugie: po co lejesz jakąś chemię, której działania nawet nie znasz?
Po trzecie: na razie zapomnij o nowych rybach póki akwarium Ci się nie ustabilizuje (o stabilizacji poczytaj w stronach podanych przez Seboosa i mnie).
Po czwarte: podaj jakiekolwiek parametry wody bo nie ma tu wróżek i ciężko nam się odnieść do Twojego wołania o pomoc, jak często wodę podmieniasz i w jakich ilościach, ile miałaś tych ryb, jakie masz ph, twardości wody, ile roślin, oświetlenie, czy filtr chodził 24h/dobę, czy lałaś tam jakąś chemię itp.

Piszę to wszystko z własnego doświadczenia. Ludzie, którzy spisali porady na stronach podanych przez nas też pisali z własnego doświadczenia.
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2007, 13:50:37 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
sylaskoczow
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 01, 2007, 04:48:38 »

ok rozumie tylko zmartwilo mnie to troche a den preparat dac 2 raz i po 3 dniu wylac pol wody i wymienic na swieza a potem dac ten preparat witaminowy czy juz nie dawac go 2 raz wystarczy raz HuhHuhHuhHuhHuh?
a jak dlugo mam poczekac zeby akwarium wrocilo do normy i wytworzylo odpowiedni klimat wode mam twarda ale zrobie test i napisze dokladniej
wode podmienialam raz w miesiacu 1/4 pojemnika tylko to byla prosto z kranu a mam chlorowana wode wiec chyba bylo by lepiej jak by postala chociaz 24 h prawda:)??
rybki najpierw mialam 6 skalarow i 25 neonek zdechly zaczelo sie od neonek czyli ta choroba z tym ogonem
potem mialam 10 gupikow i 15 neonek
a nastepnie 3 zlote gurami i 3 niebieskie i tez zdechly
wszystko w ciagu roku
dlatego postanowilam zaczac od nowa
a roslinki to moczarki ok 10 sztuk i jedna taka duza trawa z zielono-bialymi listkami
filter idzie 24 na dobe i plukam go raz w tygodniu jest to taka gabka w ksztalcie walca wczesniej byly byl taki pojemnik na takie biale prostokaty ktore musialam wymieniac raz w tygodniu szajs i zmienilam i kupilam sobie gabke
oswietlenie standardowe specjalna pokrywa do akw profilowanegi z dwoma lampami ktore pala sie od ok 19 do 22
czyli jak tylko robi sie ciemno
sylaskoczow
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 01, 2007, 04:53:38 »

a chemie lalam tylko dwa razy czyli jak mialam ospe zaraz po tygodniu jak wpuscilam rybki a potem plesniawke  preparat to ichtiosan i mfc
a tak to niczego innego nie kupowalam no terar to sera na ta bakterie
a co polecacie wlewac do odkazania??
i dawac ten witaminwy i kupic go??
czy kupic taka tabletke co ma te bakterie i co zmienia warunki w akwarium bo mialam ja raz i podobno po 24 godz mozna wpuscic rybki
poradzcie

dzieki za wszystkie porady Smiley Smiley
zalerzy mi na moim akwarjum i chcialm bym zeby w koncu cos w nim plywala dluzej

Kiss Kiss
 papa
sylaskoczow
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 01, 2007, 04:58:18 »

teraz zostaly mi 3 glonojady i 1 duzy sum obecnie wymienilam cala wode 30 a 31 wlalam preparat sera  baktopur
no i 2 tez chce wlac 2 dawke a potem 4 chce wylac pol wody dolac swierzej i dac preparat witaminowy czy to jest dobry pomysl
kiedy moge wpuscic moje glonojady i suma bo sa 6 lit kuli i troche tam im zle Sad
PabloSwidnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 01, 2007, 09:52:01 »

hej
mozesz wlac ten preparat  witaminowy nic nie szkodzi wiec spokojnie dolej papa

Pawel
sylaskoczow
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 01, 2007, 11:25:45 »

A WLAC TA DRUGA DAWKE sera  baktopur???
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 01, 2007, 18:25:50 »

wiesz co? podali ci linki gdzie jest wszystko napisane po prostu spuszczasz wodę z akwarium i wszystko zaczynasz od nowa - poczytaj te linki i nie baw się w dodawanie chemii bo woda sama do siebie dojdzie. jedyne co możesz robic to korygowac parametry wody. po pierwsze nie zakładaj zbiornika jeżeli nie znasz swoich parametrów wody w kranie - najpierw kup testy potem poczytaj linki i dopiero zabierz się za zakładanie akwarium od nowa.

PS sera bactopur nie jest do odkażania tylko do leczenia.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 01, 2007, 18:48:12 »

Tez sie zastanawialem, co tu odpisac.
Mysle ze pomysl Wiedzmina, aby zaczac wszystko od nowa jest najlepszy.

Dokladnie nie wiem czy Baktopur zabija tez cala mikrofaune w akwa/bakterie nitryfikacyjne itp. Nie wiem tez czy sie sam rozklada.

Filtrowanie przez wegiel chyba nie wchodzi w rachube, bo filtr pewnie nie ma miejsca na wegiel.

Mysle, ze restart jest najlepszym rozwiazaniem. Zbiornik glowny zrestartowac, a leczenie rybek dokonczyc w osobnym zbiorniku, jakims pojemniku plastikowym czy cos.
Potem zrzucic wszstko razem.

PS:
testy sa drogie. Aby rzucic troche swiatla na parametry kranowki mozna zajzec na strone wodociagow. Tam jest czesto jakis PDF z ostatnich pomiarow.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2007, 18:50:46 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
sylaskoczow
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 02, 2007, 02:53:01 »

wiem ze ten preparat nie odkaza wody ale mi chodzilo zeby zabic ta bakterie co wybila mi akwarium a pani mi to doradzila ale 2 dawki juz nie dam jutro odpuszcze 1/4 wody i dam swierzej dodam preparat witaminowy i kupie taka tabletke z bakteriami co po 24 stwarza klimat dla rybek i w poniedzialek kupie rybki mysle ze w koncu powinno byc dobze a kiedy moge dac moje glonojady i suma do akwarium bo juz od wtorku sa w kuli i jest mi ich szkoda Sad
napiscie czy ta tableta jest dobra i czy te witaminki multivitamins z tetry pomoga aby rybki mogly miec dobre srodowiesko
dzieki
pozdrawiam
sylwia Kiss Kiss
 papa
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 02, 2007, 17:54:37 »

Po pierwsze swiatlo w akwa ma sie palic 12 godz.
po drugie akwa ma odstac ok 2 tygodnie az sie ustabilizuje samo, i nie wierz w magiczne tadletki ktore w jeden dzien zalatwia wszystko
po trzecie musisz jaknajszybciej wyjac te rybki z kuli bo do czasu kiedy dojrzeje ci akwa to rybki ci padna
 po czwarte to nie pisz posta pod postem tylko uzyj opcji zmien
a po piate radze poczytac sobie troche na temat zakladania akwa a dopiero pozniej zadawac pytania Wink

Zycze cierpliwosci bo to podstawa akwarystyki Grin Good !
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 02, 2007, 18:01:07 »

wiem ze ten preparat nie odkaza wody ale mi chodzilo zeby zabic ta bakterie co wybila mi akwarium a pani mi to doradzila ale 2 dawki juz nie dam jutro odpuszcze 1/4 wody i dam swierzej dodam preparat witaminowy i kupie taka tabletke z bakteriami co po 24 stwarza klimat dla rybek i w poniedzialek kupie rybki mysle ze w koncu powinno byc dobze a kiedy moge dac moje glonojady i suma do akwarium bo juz od wtorku sa w kuli i jest mi ich szkoda
napiscie czy ta tableta jest dobra i czy te witaminki multivitamins z tetry pomoga aby rybki mogly miec dobre srodowiesko
dzieki
pozdrawiam
sylwia 

w ten sposób akwarystyki się nie nauczysz. masz całą wodę z tego akwarium wymienic i zacząc wszystko od nowa - inaczej reszta rybek też ci zdechnie a co do tych rybek co masz - oddaj na przechowanie do sklepu lub kolegi akbo koleżanki jesli ma miejsce w akwarium. i nie lej tego świństwa ze sklepu bo ryby ci zdechna i po co ci tyle nerwów będzie? zrób tak jak mówiłem i poczytaj jak się zakłada akwarium.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: