Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Czy do 112l wystarczy tylko filtr Tetra Ex 700?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy do 112l wystarczy tylko filtr Tetra Ex 700?  (Przeczytany 1516 razy)
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« : Czerwiec 01, 2007, 20:27:56 »

Czy faktyczne Tetra Ex 700 wystarczy czy warto zakupić jeszcze inny filtr tak, na wszelki wypadek?
A może jest coś w rodzaju generatora prądu do filtrów. Pytam, bo mam pracę wyjazdową i często nocuję poza domem. Co, jeśli wysiądzie prąd?

Nie wiem, czy jak prąd wyłączają na powiedzmy 15 minut, czy potem filtr "zaskoczy" ponownie czy może być problem. Nie chcę wrócić po dwóch dniach i zamiast relaksować się przy akwarium, oglądać cmentarzysko czy coś podobnego.

z góry dzięki za porady
Ania

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 01, 2007, 22:21:02 »

Po dwóch dniach nie działającego filtra na pewno nie zastasz cmentarzysko. Sądzę, żefiltr po ponownym włączeniu prądu zaskoczy  Good ! Good ! Good !
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2007, 22:37:11 wysłane przez Oswald » Zapisane

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2007, 08:13:26 »

Powinien spokojnie wystarczyć a jak by brakło prądu to filtr sam zaskoczy.

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2007, 12:18:16 »

Wydaje mi się ze twoje obawy są bezpodstawne, żyjemy w XXI wieku i raczej długie braki w dostawie prądu nam nie grożą a filtry są zabezpieczane na różne sposoby np.w silniku są wstawiane wyłączniki termiczne chroniące przed uszkodzeniem podczas pracy na sucho, a chyba fluval(jakiś największy z serii) sam się wyłącza na chwilke co jakiś czas żeby usunąć resztki powietrza z wnętrza. ja bym się raczej martwił tym że podczas braku prądu powstaje dość duże ciśnienie wewnątrz filtra co może powodować rozszczelnienie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: