Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Wąsiki kirysków - zmiana aranżacji akwarium...
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Wąsiki kirysków - zmiana aranżacji akwarium...  (Przeczytany 3968 razy)
AgAbA
Nowy
*

« : Czerwiec 02, 2007, 13:26:12 »

Przeczytałam ostatnio na forum, że żwirek może kaleczyć delikatne wąsiki kirysków. Faktycznie, moje kiryski mają znacznie krótsze wąsiki niż na początku... Aż mi wstyd... Undecided
          W związku z tym chciałam zapytać czy jeśli zmienię podłoże w moim akwarium to czy to im jakoś pomoże?

I teraz co chcę zrobić - przełożyć wszystkie rybki do innego akwarium, wodę spuścić do butelek i wyjąć wszystko z akwa (żwirek, kamienie, kokosy, roślinki, itp.). Następnie, zrobić dno od nowa - na przynajmniej połowie tzw. plażę i na reszcie zostawić żwirek. Potem powkładać resztę (kamienie, rośliny, kokosy) i zalać tą wodą, która była wcześniej w akwarium. Nie wiem tylko czy to dobry pomysł i czy nie będzie potrzebne dłuższe odstanie tej wody w akwarium zanim wpuszczę znowu rybki. Zależy mi na tym aby odbyło się to w krótkim czasie bo to drugie akwarium jest mniejsze, a nie chcę męczyć rybek.

Proszę o pomoc.....

Akwarium 55 litrów
10 x neon innesa
6 x kardynałek chiński
4 x kirysek spiżowy
1 x zbrojnik niebieski
szymczak16
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2007, 13:29:16 »

O kurcze jeśli masz takie ryby jak w opisie to i tak je męczysz Roll Eyes
Bocje w 55l??? Jakiego masz tego glonojada, jeśłi zbrojnik niebieski to też go odaj bo to za małe aqw. dla niego. Zreszto jest sam, smutno mu.
AgAbA
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2007, 13:32:46 »

Bocje mam tylko tymczasowo ze względu na ślimaki i w tym albo przyszłym tygodniu oddaje do akwarystycznego, a zbrojnik jest na razie mały, jak podrośnie to też oddam.

Akwarium 55 litrów
10 x neon innesa
6 x kardynałek chiński
4 x kirysek spiżowy
1 x zbrojnik niebieski
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2007, 13:42:41 »

żeby bocje wywalić to dawno już mówiłem Wink

Setka po starcie
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2007, 13:57:14 »

Dobra dobra ale koleżanka pyta się co zrobić, żeby kiryskom pomoc. Napisz jaki masz ten żwirek Huh Czy przypadkiem nie jest to GRYS Huh Jeśli tak to dlatego twoje kiryski mają teraz krótsze wąsiki. Ja mam u siebie żwirek i kiryskom nic się nie dzieje

AgAbA
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2007, 14:04:44 »

Żwirek kupiłam w akwarystycznym, nie jest to grys i nie ma ostrych krawędzi, a przynajmniej tak mi się wydaje...  Undecided

Już po zmianach w akwarium, kiryski szaleją w piasku, chyba im sie podoba Grin
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2007, 10:35:06 wysłane przez AgAbA » Zapisane

Akwarium 55 litrów
10 x neon innesa
6 x kardynałek chiński
4 x kirysek spiżowy
1 x zbrojnik niebieski
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 10, 2007, 19:29:48 »

Żwirek kupiłam w akwarystycznym, nie jest to grys i nie ma ostrych krawędzi, a przynajmniej tak mi się wydaje...  Undecided

Już po zmianach w akwarium, kiryski szaleją w piasku, chyba im sie podoba Grin
Teraz kiryski będą miały milusiooo... Ale jeżeli ten stary żwir nie był ostry to sprawdz czy nie ma czegoś w akwa ostrego (kamienie itp, itd. )

Pozdrawiam, Magda.
katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 11, 2007, 10:57:42 »

jedno wiadomo napewno waski im nie odrosna z piaskiem dobry poysł sama nad tym pomysle gratulacje
AgAbA
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 13, 2007, 14:08:12 »

Ale jeżeli ten stary żwir nie był ostry to sprawdz czy nie ma czegoś w akwa ostrego (kamienie itp, itd. )

W akwarium było szkło wulkaniczne (jako ozdoba) a mnie głupiej nie przyszło do głowy, że ma przecież gdzieniegdzie ostre krawędzie....  Embarrassed
Wyjęłam wszystkie te szkiełka, co do jednego... ale mi teraz głupio... taka głupotę zrobić...

Akwarium 55 litrów
10 x neon innesa
6 x kardynałek chiński
4 x kirysek spiżowy
1 x zbrojnik niebieski
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 13, 2007, 15:35:05 »

nie przejmuj sie kazdy uczy sie na bledach

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 13, 2007, 23:01:01 »

jedno wiadomo napewno waski im nie odrosna z piaskiem dobry poysł sama nad tym pomysle gratulacje

Ręki bym nie dał, że odrosną, ale rybki mają fantastyczne zdolności regeneracyjne...

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
AgAbA
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 14, 2007, 15:18:37 »

Ręki bym nie dał, że odrosną, ale rybki mają fantastyczne zdolności regeneracyjne...

Miło by było... Cheesy Bo w sumie to mimo, że nieświadomie to jednak je skrzywdziłam... Undecided Ale ważne, że teraz są radosne i aż miło na nie popatrzeć jak buszują sobie po piasku Wink

Akwarium 55 litrów
10 x neon innesa
6 x kardynałek chiński
4 x kirysek spiżowy
1 x zbrojnik niebieski
katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 14, 2007, 21:47:17 »

jesli możesz wyslij mi zdjecie akwa z plażą na email
katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 17, 2007, 22:22:35 »

dzięki za foto bardzo ładnie to wygląda super  Good !
tylko zastanawiam się  jak bedziesz oczyszczała piasek żeby nie ściemniał czy  jest na to jakaś rada
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 17, 2007, 22:30:52 »

KREWETKI  Good !

Pozdrawiam, Magda.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: