Witamy, Go¶ć. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałe¶ swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor W±tek: b±ble na neonce  (Przeczytany 10999 razy)
JoAnna
Nowy
*
Wiadomo¶ci: 6

« : Czerwiec 03, 2007, 14:07:23 »

Witam!

Proszę o poradę w następuj±cej sytuacji:
Jakie¶ 2 miesi±ce temu jedna z moich neonek dostała od strony brzusznej dużo niewielkich b±belków. Na pierwszy rzut oka wygl±dało to, jakby miała nastroszone łuski, ale po przyjżeniu się okazało się, że to b±ble prawdopodobnie wypełnione jakim¶ płynem /woda?/. Poza tym ryba zachowywała się normalnie, nie ocierała się o nic. Chor± rybkę odseparowałam razem z drug± neonk±, która wygl±dała 'podejżanie'. Wlałam im SERA baktopur my¶lac, że to puchlina wodna /nie mogłam zidentyfikować choroby/. Chora rybka żyła długo, a jej zachowanie nadal nie wskazywało na chorobę, b±ble rosły dalej. W końcu zdechła, kilka dni po tym ta druga rybka również zaczęła dostawać takich samych b±belków. Z jednym wyj±tkiem - wewn±trz największego z b±bli powstała biała kulka ¶rednicy ok. 1mm. Nie wiedz±c co zorobić postanowiłam to wyci±ć. Okazało się, że była to jaka¶ wydzielina. Miejsce odkaziłam jodyn± i nadal trzymam rybkę w odosobnieniu. Trwa to już chyba trzeci tydzień i nadal nie wiem, jak rybce skutecznie pomóc, bo nie wiem, co to za choroba. Ostatnio zaczęły jej się strzępić płetwy /skutek wycieńczenia?/.
Dodam jeszcze, że nie przypomina to posocznicy /przynajmniej wg. internetowych zdjęć.

I teraz moje pytania: CZY WIECIE, CO TO ZA CHOROBA ? CZY WIECIE, JAK MOŻNA TEJ RYBCE POMÓC ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedĽ.
JoAnna
sylaskoczow
Nowy
*
Wiadomo¶ci: 24

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 03, 2007, 18:07:34 »

witam
dziwne wydaje mi sie ze sera baktopur powino pomoc a dalas 2 dawke wedlog zalecenia
a ogon jej zanika ??
wiedzmin22
Super aktywny
Wiadomo¶ci: 1164

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 03, 2007, 18:11:11 »

witam
dziwne wydaje mi sie ze sera baktopur powino pomoc a dalas 2 dawke wedlog zalecenia
a ogon jej zanika ??

je¶li nie wiesz co to za choroba to nie pisz że bactopur powinien pomuc. to nie jest lek na wszystko. co do neonek - maj± wrzodzienicę - kup w aptece rivanol i nadmanganian potasu. wyłów rybkę i rozrób rivanol 1:1 z wod± i miękkim pendzelkiem posmaruj rybie to miejsce z bomblem, potem (po 5 minutach - najlepiej trzymac rybę w siatce ale siatka ma byc zanuzona w wodzie przez 5 minut) posmaruj to miejsce wodnym roztworem nadmanganianu potasu (w aptece masz kupic go w granulkach i do przemywania rozpu¶c jedn± granulkę w 1 litrze wody), czynno¶c powtarzaj przez 3 dni.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2007, 18:12:53 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinno¶ci):

- 40 małych zbrojników 3 cm długo¶ci
- 60 neonów (narybek)
sylaskoczow
Nowy
*
Wiadomo¶ci: 24

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2007, 18:14:49 »

ale ja nie chce zle temu pytam zeby sie dowiedziec co tym rybka sie dzieje
ale wiadomo ze ty doradzisz lepiej bo masz wieksze doswiatczenie
JoAnna
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 04, 2007, 14:29:55 »

Dzięki! Zrobię tak, jak powiedziałeś. Nigdzie nie mogłam zidentyfikować tej choroby. Z wrzodzienicą się nie spotkałam do tej pory.
Zdam raport po zakończonej kuracji

Pozdrawiam !

A CO ZROBIĆ Z POZOSTAŁYMI BĄBELKAMI ? Tak samo potraktować rivanolem i nadmanganianem ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2007, 17:17:00 wysłane przez JoAnna » Zapisane
JoAnna
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2007, 22:47:51 »

Trzeci dzień kuracji min±ł. B±bel się może trochę zmniejszył, ale nie znikn±ł.
WiedĽmin, możesz poradzić, co powinnam zrobić dalej ? Nadal smarować rivanolem ?
Oswald
Super aktywny
Wiadomo¶ci: 1478

Moje Logo

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 06, 2007, 23:04:31 »

jesli chcesz zidentyfilowac chorobe;
idz na:
http://jbl.de/factmanager/index.php?lang=en
potem na
Online Hospital
(z lewej; 6. link od dolu)
pokaza Ci sie 3 linki:
- Diagnosis through pictures
- Diagnosis through text
- Search in all possible answers with our search form
Poszukaj. Jesli znajdziesz cos, co odpowiada, napisz tu.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych ¶wiatów.
JoAnna
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 07, 2007, 11:13:38 »

Dzięki, ¶wietna jest ta strona.

B±ble na neonce s± podobne do tych:

http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/perpicture/index.php?Step=3&GalleryId=2&klickedPic=005_s

tylko nie przy ogonie, a na brzuszku. Je¶li to ta choroba, to jest to infekcja bakretyjna.
Co my¶lisz o tym ?
Oswald
Super aktywny
Wiadomo¶ci: 1478

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 08, 2007, 18:33:38 »

JBL pisze, ze moze to zostac szybko wyleczone przez uzycie sodka "JBL Furanol".

Ale zobacz jeszcze na dole tej strony. Pod czerwona krecha sa wymienione ewentualne mozliwosci pomylenia objawow z innymi chorobami.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych ¶wiatów.
JoAnna
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 08, 2007, 22:17:31 »

Te b±ble raczej nie przypominaj± niczego innego. Ale wygl±da na to, że rivanol i nadmanganian pomogły. B±ble się zmniejszaj±  ^_^
wiedzmin22
Super aktywny
Wiadomo¶ci: 1164

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 09, 2007, 14:42:29 »

smaruj az całkowicie znikn±.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinno¶ci):

- 40 małych zbrojników 3 cm długo¶ci
- 60 neonów (narybek)
JoAnna
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 09, 2007, 19:54:01 »

Faktycznie zmniejszaj± się.
Dziękuję bardzo za pomoc !!!

^_^
smash
Nowy
*
Wiadomo¶ci: 1

« Odpowiedz #12 : Luty 09, 2012, 13:35:32 »

Wygl±da na to że mam to samo. Je¶li możesz to spójrz na zdjęcia  wrzucone do tego w±tku http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?p=270531#270531i napisz czy tak wygl±dało to na twoich rybkach. Czy udało ci się wyleczyć rybki?
basi98
Nowy
*
Wiadomo¶ci: 13

« Odpowiedz #13 : Luty 20, 2012, 17:07:39 »

moje akwa ma 3 mies. od pewnego czasu zaczęło się co¶ dziać z ramirezami i neonkami na neonkach pojawiły się szare buły które po jakim¶ czasie pękały i wypławała z nich taka biała maĽ a niedawno temu zaobserwowałam u nich wytrzeszcz oczu tak samo u ramirezów ale one buły maj± tylko na głowie POMOCY!!!!!!!!!!!!!

ludzie ten temat ma milion lat...zamykam.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2012, 10:23:15 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: