Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « czy preparat do zmiekczenia wody mozna dolac bezposrednio do akwarium z rybkami?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy preparat do zmiekczenia wody mozna dolac bezposrednio do akwarium z rybkami?  (Przeczytany 4783 razy)
matys1710
Nowy
*

« : Czerwiec 04, 2007, 10:12:20 »

czy preparat do zmiekczenia wody mozna dolac bezposrednio do akwarium z rybkami?  Kupilem preparat akwarystyczny  Tropicala preperat ESKLARIN. Wode dolewalem 2 dni temu ale nie zmiekczalem jej w zaden sposob. Woda ta byla odstana i teraz nie wiem czy moge dolac ten srodek bezrposerdnio do akwarium z rybkami. Czy nie zaszkodzi to rybkom? pozdrawiam
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 04, 2007, 10:34:38 »

A sprawdzałeś wcześniej parametry wody , że teraz chcesz ją zmiękczać (ważne ).
Można dolać preparat do akwa , ale są też inne sposoby ,naturalne. Afro

Jachu
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2007, 10:46:57 »

Możesz ten środek dolać, z tym że on nie jest do zmiękczania wody  Undecided

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 04, 2007, 12:30:31 »

ESKLARIN nie służy do zmiękczania wody ale do uzdatniania surowej wody wodociągowej. Usuwa chlor i wiąże metale ciężkie, które szkodzą rybkom.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Luka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 04, 2007, 13:36:22 »

Nie mozesz podac Esklarinu lub jakieśgos innego uzdatniacza wody bezposrednio do akwarium. Kazdy preparat nalezy wczesniej rozpuscic w wiekszej ilosci wody, chocby do tej odstanej, jaka uzywasz przy pomianach. A jak napisali moim poprzenicy, Esklarin to jest tylko uzdatniacz wody (wiaze metale ciezkie i chlor) a nie zmiekcza wode.
matys1710
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 04, 2007, 14:16:46 »

he to widze ze mi lipe sprzedano. Kurcze jak oni sie znaja w tych sklepikach heeh no coz pech. A moze Wy mi cos poradzicie jakis preparat,a lbo moze istnieje jakis domowy sposob? Wode sprawdzalem ponoc skala jest od 5,5 do 7,7 pH ja mam 7ph i trzymam skalary takze nie wiem czy dla nich sa to najlepsze warunki jak mozecie to pomozcie dzieki
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 04, 2007, 14:38:11 »

Proponuję poczytać tutaj: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6947.0.html.

Znajdziesz tam wszystkie odpowiedzi na swoje pytania.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Ad@m
Zainteresowany
**

Dlaczego ogórek nie śpiewa?

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 04, 2007, 16:49:29 »

Wode sprawdzalem ponoc skala jest od 5,5 do 7,7 pH ja mam 7ph (...)
Nie bardzo Cię rozumiem: chcesz zmiękczyć wodę dlatego kupujesz uzdatniacz, a prosząc o pomoc w tej sprawie podajesz odczyn ph wody Huh Albo ja czegoś nie zrozumiałem, albo Ty się pomyliłeś. Twardość wody podaje się w gH.

A co do sposobów korygowania twardości wody domowymi sposobami to znam kilka (o ile się nie mylę). Aby podwyższyć umieść kamienie z wapniem, aby obniżyć możesz przy podmianach wody w niewielkich ilościach wykorzystywać wodę destylowaną. Średnia twardość wody w naszych kranach to 20'.

I jak inni mówili preparaty tj.: uzdatniacze, neutralizatory, preparaty do korygowania parametrów wody powinieneś rozrabiać w odstanej wodzie, dopiero póniej wlej ją do akwarium.

50l.: 15 gupików pawie oczko, 1 zbrojnik, 1 otocinklus, 2 neonki innesa, 5 molinezji i nieznana liczba ślimaków.
Kliknij: http://s6.gladiatus.pl/game/c.php?uid=53218
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: