Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne zachowanie kiryska  (Przeczytany 1372 razy)
gudzo
Nowy
*

« : Czerwiec 06, 2007, 21:36:34 »

Witam,

Od trzech dni kirysek dziwnie się zachowuje. W poniedziałek siedział bez ruchu na dnie i wyglądał jakby nie oddychał, często podpływał do powierzchni zaczerpnąć tlenu i na dodatek stracił apetyt. Wczoraj wieczorem trochę doszedł do siebie ale nadal zachowuje się inaczej niż pozostałe. Dzisiaj po południu zaczął trochę jeść. Żadnych zewnętrznych objawów nie ma. Akwarium mam od trzech tygodni, ryby od tygodnia.W niedzielę podmieniłam 30% wody. Jest to moje pierwsze akwarium.       

Wskazanie wg. testu paskowego aquael 5 in 1
NO3 około 10
NO2 około 0,5
GH 10

KH 7
Ph 7-7,5
Wielkość akwarium 42l filtr Fan1
Obsada 10 neonek czerwonych
3 kiryski pstre
1 glonojad.

Za pomoc i wyrozumiałość z góry dzięki.
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak często kiryski zaczerpują powietrza z otoczenia? Moje dość często co jakąś minute.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2007, 23:50:16 wysłane przez gudzo » Zapisane
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2007, 22:26:17 »

Testy paskowe sa na ogol niedokladne, ale jezeli pokazuja, ze masz NO2 okolo 0,5 to niedobrze. NO2 powinno byc niewykrywalne. NO3 nie jest trujace i rybki przezywaja nawet poziom do 200 mg/L.

To, ze masz NO2 swiadczy o tym, ze akwa nie jest calkiem dojzale. W optymalnych warunkach NO2 powinno by natychmiast przetwarzane na NO3, a NO3 pobierane przez rosliny jako makroelement, a ewentualny nadmiar redukowany przez podmiany wody.

Jezeli NO2 jesz wykrywalne, a Ty nie masz testow na zwiazki amonowe jak NH3/NH4, to jest tez mozliwe, ze masz amoniak w wodzie. To, ze rybka pobiera ponownie pokarm itp moze swiadczyc o tym, ze nie jest chora tylko byla troche przytruta (prawdopodobnie zw. amonowe).

Mysle, ze najlepszym rozwiazaniem jest dodac troche biostartera jak np. Sera Nitrivec. Przyspieszy to troche rozwoj bakterii nitryfikacyjnych. Wiekszosc tych bakterii zyje w mule, ktory osiada w gabce twojego filtra.

Moja rada:
Odstaw ok 20L wody. Jesli masz baniaczek 20L to nalej tam wody i dodaj np. Sera Aquatan (jak w instrukcji) poczekaj 24H; podgrzej ta wode do ok 22°-26° i potem dolej tak ok. 150% zalecanej dawki Sera Nitrivec. Zlej 20L wody z akwa i dolej ta w.w. przygotowana.

Wazne jest, aby gabka filtra byla troche zamulona. Mozna wsadzic reke do akwa i troche zamieszac, aby odchody i inne odpady sie troche wzniosly i osadzily na gabce filtra. Rybkom nie powinno to zaszkodzic. Taki mul, przesaczony szczepami bakterii nitryfikujacych z Nitrivecu powinien szybko rozlozyc NH3/NH4/NO2 na nieszkodliwe NO3
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2007, 22:30:02 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
gudzo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2007, 22:43:51 »

Wielkie dzięki za poradę. Idę przygotować wodę. A tak na marginesie jaki test jest w miarę precyzyjny i dość łatwy w użyciu?
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2007, 22:53:09 »

Wielkie dzięki za poradę. Idę przygotować wodę. A tak na marginesie jaki test jest w miarę precyzyjny i dość łatwy w użyciu?

JBL

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
gudzo
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2007, 23:15:01 »

Dzięki. Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: