Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to za przypadłość?  (Przeczytany 1427 razy)
radu1982
Nowy
*

« : Czerwiec 09, 2007, 21:01:40 »

Witajcie...
Mam od roku welona... 45l - sam w akwa.... filtr zwykły żaden biologiczny... dwie ładniutkie cambomby... temp w okolicach 25-27... specjalny żwirek... karmię go ochotką i suchym Tropical - dla welonów...wszystko do tej pory było oki.. rybka żywa wesoła - łakoma Smiley
jakieś 4 dni temu nagle wszystko się zmieniło: rybka ospała, najchętniej siedzi na dnie... najgorsze jednak że na całym welonie porobiły się czerwone plamki - jak popękane naczynka i ma płetwy jakby zdrewniałe - co to może być? amoniak?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc - foty nie mogę zamieścić..Sad
Z góry dziex za odp
Radek z Gdanska
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 09, 2007, 21:15:20 »

Przede wszystkim masz za wysoka temperaturę dla welona, a akwarium za małe.

Co to znaczy "płetwy jakby zdrewniałe" ? Opisz dokładniej.

Czerwone plamki to może być krwawe zapalenie skóry, przywry...  trudno powiedziec bez zdjęcia...

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
radu1982
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 09, 2007, 21:22:52 »

"jaby zdrewniałe" tzn. kiepsko nimi porusza, a jeśli już to są takie sztywne i postrzępione...
jeśli to krwawe zapalenie skóry, przywry - co z tym zrobić - jest to śmiertelne czy przejdzie ?
dzięx za info
Radek
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2007, 00:16:12 »

Ja nie wiem, czy to któraś z tych przypadłości. Tylko podejrzewam. Proponuję, zebyś poczytał to http://www.pmp.p-net.pl/biologia/choroby_ryb.htm

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2007, 21:03:31 »

A ja ci powiem, że moje welonu miały coś takiego i użyłem środka, który jest na rybią ospę i pomogło. Dolewaj to do wody aż welonek wyzdrowieje
P.S. Pamiętaj, żeby potem podmienić wodę

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: