Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « jak podac discus sept i czy to konieczne
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: jak podac discus sept i czy to konieczne  (Przeczytany 4749 razy)
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« : Czerwiec 10, 2007, 16:57:06 »

Prawdopodobnie mam do czynienia z niciowcami wiec kupilam discus sept.Moze najpierw o tym co im jest.
 Ok 2miesiaca temu kupilam 5ramirezek na gieldzie na Balickiej w Krakowie (wiecej tam ryb nie kupie) podzcas kwarantanny padly 2sztuki, potem jak myslalm ze juz wszystko ok i pozostale rybki byly w ogolnym akwa jedna zaczela bardzo szybko oddychac innych objawow nie widzialam. Trwalo to ok4-5dni az zdechla. Nie wiedzialam co jest grane i nie zdazylam kupic zadnego leku.Ok 3tygodni byl spokoj az do wczoraj gdy zauwazylam ze pozostale 2ramirezki maja przezroczyste dlugie odchody i szybciej oddychaja...Jedna byla okazem zdrowia az do wczoraj, druga zawsze nie byla do konca wybarwiona i jest plochliwa.Teraz obie chowaja sie gdzies po katach  Undecided
No i przechodze do tematu-------
jak podac ten preparat?Huh?? napisane jest czas trwania kapieli od7 do 14dni,temp28-32. Czy tak dluga kapiel im nie zaszkodzi? i jeszcze to swinstwo zmienia podobno parametry wody Wściekły wydaje mi sie ze lepiej bedzie podac z pokarmem tylko ze one u mnie nigdy zywego nie jadly, karmie ichtio-vitem raz dziennie...
mam watpliwosci czy dobrze bedzie nagle przerzucic sie na ochotke  Undecided
aha no i jezeli jednak kapiele sa lepsze to wolne mam w tej chwili tylko "akwarium" 2,5l Tongue Tongue niestety awaryjne 30l sie rozbilo a w takim pojemniku za nic nie utrzymam stalej temperatury wiec wydaje mi sie ze tylko im zaszkodze przetrzymywaniem ich w czyms takim
dobra a teraz cos o akwa nie wiem czy powinnam skoro to nie dotyczy tematu??:

130l
filtr auael fan2 24h
2 gupiki,1welonka,1pretnik karlowaty  Embarrassed to obsada ze starego akwa-sentyment Roll Eyes
2ameki,3zbrojniki zlote, 2ramirezki

NO3-10, no2-0, GH >21'd, KH 6'd, pH 7,2- 7,6  mierzone przed chwila testami paskowymi JBL stad ta niepewnosc co do pH
Gh pierwszy raz mam tak wysokie  Shocked zrobie podmiane za 2dni jak woda bedzie odstana

mysle ze nie mam czasu sie zastanawiac i czekac na podmiane i poprawe parametrow bo ramirezki pewnie tego nie doczekaja
prosze o szybkie odpowiedzi, mam nadzieje ze ten opis sytuacji jest wyczerpujacy
pozdrawiam  papa papa

kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 10, 2007, 18:28:46 »

twardość jest bardzo wysoka jak dla ramirezek, a dla welonka z kolei było by lepiej gdyby lato przeżył w oczku  Wink. ramirezki mogą mieć kłopoty ze strawieniem tego ichtiovitu, niekoniecznie są to nicienie(niciowce). bez mikroskopu ciężko wydać dobrą diagnozę. gdybyś jednak trafiła to lepiej podawać lekarstwo w mrożonkach bo z żywymi można też przywlec inne choróbstwo.
osobiście po ewentualnym wyleczeniu zmniejszyłbym twardość, kupiłbym inny filtr - większy, i testy - nie paskowe ale kropelkowe.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2007, 18:37:57 »

gdybyś jednak trafiła to lepiej podawać lekarstwo w mrożonkach bo z żywymi można też przywlec inne choróbstwo.

jak dlugo w takim razie mam podawac w mrozonkach ten lek i czy wtedy tez mam podwyzszyc temperature? mrozony pokatm jest wolny od potencjalnych chorob dlatego ze bakterie gina w niskiej temp, o to chodzi?? czyli mam kupic zywy i zamrozic czy mozna kupic mrozony..nie wiem nigdy nie dawalam takiego,to ma byc ochotka czy co?i nie zaszkodzi im taka nagla zmiana w zywieniu??

a co do filtra to mialam kupic wiekszy tem ma ok2miesiecy eehh, no ale myslalam ze jak jest do 100-150 to wystarczy Sad jeszcze w srodku mam tlo strukturalne wlasnej roboty grubosci ok 4cm wiec netto wychodzi mniej..

twardosc-mam zamiar zrobic bimbrownie i zapolowac na szyszki lub liscie moze to wystarczy ale to jak sesja sie skonczy i bede miala czas

ramirezki mogą mieć kłopoty ze strawieniem tego ichtiovitu, niekoniecznie są to nicienie(niciowce). bez mikroskopu ciężko wydać dobrą diagnozę.
no ale czy niestrawnosc mogla byc przyczyna padniecia ostatniej ramirezki??szybkie oddychanie przez kilka dni.....

Seboos: Scaliłem posty. Następnym razem użyj opcji zmień
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2007, 19:10:51 wysłane przez Seboos » Zapisane

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2007, 19:27:35 »

mrożonki zdecydowanie te sklepowe ale musisz uważać żeby kupić te ładnie wybarwione na czerwono. czasem zdarza się że przed zamrażaniem są pakowane brązowe - co najmniej nieświeże albo i zgniłe. gdybyś takie kupiła nie dawaj ich rybom. nie wiem czy są jakieś rybki które by odmówiły czerwonego robaczka. same ochotki są bardzo pożywne trzeba jednak je płukać i być ostrożnym bo nie zawsze można polegać na ich producencie. znam gościa , który karmi już ze trzy lata paletki tylko mrożoną ochotką wrzucaną do akwarium.
odnośnie samego leku - napisałem że lepiej być na 100 procent pewnym diagnozy niż truć niepotrzebnie ryby.
powodzenia
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2007, 20:52:51 »

To tło jest w wodzie Huh A z czego jest zrobione Huh

Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2007, 08:51:33 »

To tło jest w wodzie Huh A z czego jest zrobione Huh

tlo zrobione jest ze styropianu pomalowanego farbkami akrylowymi na to silikon akwarystyczny i calosc obsypana piaskiem, wyglada fajnie Grin kilka osob robilo juz podobnie wiec nie jestem pierwsza Tongue

dzisiaj ryby troche schudly
a jeszcze odpisz kafarski prosze jak dlugo mam podawac to z pokarmem, przez ile dni,  ....... papa
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2007, 08:56:06 wysłane przez przyjaciolka Zenona :) » Zapisane

kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 11, 2007, 09:48:07 »

sam discus sept nie zawiera substancji , które mogłyby zaszkodzić robakom. jeśli jednak podejmujesz się leczenia bez zdiagnozowania mikroskopem to lepiej użyj podwójną dawkę producenta (chodzi o to że lek jest bardzo rozrzedzony) i dużą podmianę wody po 2-3 dniach. . często przy tego rodzaju lekach zachodzi też do zmętnienia wody - prawdopodobnie zachodzi do redukcji azotanów na azotyny(tak przynajmniej jest z moim lekiem na dziurawicę z takim samym składnikiem) więc woda przed leczeniem też powinna być w dużej ilości podmieniona aby zawierała znikome ilości NO3. ja dolewam pół wody z akwa i pół RO do zbiornika 60 litrów.
możesz też (o ile jedzą mieszanki mięsne dla paletek - może chętniej by to zjadały) maczać w leku ok pół godz przed podaniem. jak długo?- minimum dwa tyg.
pamiętaj że wyleczenie na mało się zda jeśli ryby będą miały te same warunki po leczeniu.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 11, 2007, 11:44:37 »

możesz też (o ile jedzą mieszanki mięsne dla paletek - może chętniej by to zjadały) maczać w leku ok pół godz przed podaniem. jak długo?- minimum dwa tyg.
a czy tez mam podniesc temperature w zbiorniku tak jakbym wlewala??mam zamiar nie wlewac do wody zeby nie truc innych ryb, nie jestem za takim ingerowaniem w srodowisko w akwa i chetnie bym sie temu przyjzala pod mikroskopem ale go nie mam  Undecided

pamiętaj że wyleczenie na mało się zda jeśli ryby będą miały te same warunki po leczeniu.
chcesz przez to powiedziec ze teraz jest cos nie tak z warunkami i cos zle robie..??chyba ze masz na mysli wode za ktora wezme sie jak tylko bede miala czas to rozumiem Smiley a jezeli masz jeszcze jakies inne zastrzezenia to chetnia poslucham:) a raczej przeczytam Tongue

kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 11, 2007, 12:00:22 »

jest duża różnica w zastosowaniu leków na robaki, których chcesz się doszukać choć nie masz dojścia do mikroskopu a zastosowaniem leku na m.in. spironucleus - wiciowce powodujące dziurawicę.
objawy wskazywałyby na to pierwsze jednak będę uparty - bez mikroskopu nic nie stwierdzisz. może jest w szkole albo u kogoś znajomego?
jeśli nie wlejesz leku na robaki do wody to wątpliwe jest żebyś się ich pozbyła- a to jest głównym zamierzeniem.
ramirezki podobnie jak paletki lubią miękką wodę i choć nie mam zaufania do paskowych testów to raczej taką posiadasz w akwarium. nie wiadomo jaką masz wodę do podmian ale pewnie nie odbiega od tej w akwarium.
samym paletkom pomaga podniesienie temperatury wody do 34-36 stopni - w takiej temperaturze nicienie giną. jednak mało kto o tym słyszał bo lepiej jest kupić chemię a i grzałki czasem nie mają takiej mocy. ramirezkom nie zaleciłbym jednak kuracji temperaturowej bo nie wiem jaką mogą wytrzymać. może znajdzie się ktoś kto by to ''przypadkiem '' wypróbował?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 11, 2007, 12:12:05 »

Poczekaj jeszcze trochę przy tych upałach a moje ramirezki to przetestują....

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 11, 2007, 12:17:33 »

czyli mam to wlac do ogolnego zbiornika czy przeniesc te bidule do 2,5l zbiornika i trzymac je tam 2 tyg  Undecided Undecided
wiem ze to nie dotyczy tematu ale czy nie powinnam obnizyc GH po leczeniu?

mikroskop każę sobie sprawic na imieniny,w szkole raczej ciezko, studiuje na wydziale humanistycznym Grin

Poczekaj jeszcze trochę przy tych upałach a moje ramirezki to przetestują....
w tamtym roku mialam 32stopnie przez dluzszy czas,wyjechalam na tydzien jak wrocilam okazalo sie ze moja mama wylaczyla filtr Wściekły
cud ze zyly Wściekły ale nie bylo tam ramirezek
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2007, 13:01:49 wysłane przez Emi » Zapisane

kafarski
Gość
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 12, 2007, 08:32:17 »

przyjaciółko Zenona discus sept nie jest lekiem na nicienie. ja odradzam stosowanie go w ogóle. może inni są w stanie cię przeciągnąć na inną stronę.
ponadto 2.5 litra to cela śmierci dla rybek - po włożeniu tam grzałki i kamienia mało im zostanie miejsca.
jeśli nie masz wyraźnych dowodów na infekcję nicieni ,może to być objaw złej diety, złych warunków czy zatrucia jakimiś metalami w akwarium. sam zacząłbym od przygotowania im wody. testy na twardość, zw azotu (żeby było jasne czy filtr dobrze pracuje) wystarczające napowietrzanie - bo pisałaś ze ryby ciężko oddychają.
powodzenia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 12, 2007, 13:03:54 »

ponadto 2.5 litra to cela śmierci dla rybek - po włożeniu tam grzałki i kamienia mało im zostanie miejsca.
wiem dlatego nie chcialam tego robic zaznaczylam ze to jedyna mozliwosc odseparowania chorych od reszty, plywaja w ogolnym..mam nadzieje ze to sie na innych nie odbije Sad

jeśli nie masz wyraźnych dowodów na infekcję nicieni ,może to być objaw złej diety, złych warunków czy zatrucia jakimiś metalami w akwarium. sam zacząłbym od przygotowania im wody. testy na twardość,
poszlam za Twoja rada,nie dalam tego srodka dodatkowo wlaczylam napowietrzacz(APR 200)
czekam az woda sie odstoi do jutra, nie wiem co wiecej moge zrobic
zw azotu (żeby było jasne czy filtr dobrze pracuje) wystarczające napowietrzanie - bo pisałaś ze ryby ciężko oddychają.
ciezko oddychaja ale nie wszystkie tylko te 2ramirezki o ktorych mowa,gdyby akwa bylo slabo napowietrzone ciezko oddychalyby wszystkie..tak mi sie wydaje
no coz, tamta rybka ktora miala te same objawy <jakis czas temu >wytrzymala 4,5dni, czyli jezeli to to samo to jedna powinna pasc dzisiaj a druga jutro, mam nadzieje ze dotrwaja podmiany wody Undecided Sad Sad

no i wykrakalam-jedna przed chwila zdechla,znalazlam druga ta co jeszcze 4dni temu byla okazem zdrowia-ma wytrzeszcz oczu i strasznie mocno odchyla skrzela Cry nie wspomne o tym jak jest chuda-a rano byly w o wiele lepszym stanie
nie moge na to patrzec

wiecie co..mam akwarium od 11lat, ale takiej porazki w tej materii nie doswiadczylam od bardzo dawna...
ostatnia ramirezka zdechla
  Cry

pomimo ze tym razem sie nie udalo, dzieki za rady i dobre checi Smiley
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 22:02:55 wysłane przez przyjaciolka Zenona :) » Zapisane

kafarski
Gość
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 14, 2007, 13:53:25 »

przykro.
ten wytrzeszcz oczu wskazuje na zatrucie azotami - NH3/4 albo i NO2. wtedy przydają się testy. podobno też ramirezki potrzebują krystalicznie czystej wody bo mają bardzo wrażliwe skrzela, jeśli coś jest nie tak to szybko zapychają się. tak czy inaczej ten lek nie pomógłby ci na pewno bo nie wyleczy ryb na robaki. po tych objawach jednak myślę że nie były to robaki - trochę za szybko zdechły.
trzymaj się  Wink
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 14, 2007, 15:05:21 »

ten wytrzeszcz oczu wskazuje na zatrucie azotami - NH3/4 albo i NO2. wtedy przydają się testy.
z tego co wiem NH3,4 pojawia sie gdy ph jest pow 7,ja mam 7,2-7,6 czyli w normie
a NO2 mam 0 Smiley
podobno też ramirezki potrzebują krystalicznie czystej wody bo mają bardzo wrażliwe skrzela, jeśli coś jest nie tak to szybko zapychają się.
a moze o to chodzi??? ehh ciekawa jestem co to bylo :/ nie chce sie zrazac do ramirezek ale na razie z nich zrezygnuje, znajomy zaproponowal mi boliwijskie-chyba to dobry wybor:) moze kiedys ramirezy.....
pozdrawiam:)Smiley

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: