Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Woda do pielęgniczek żółtych
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda do pielęgniczek żółtych  (Przeczytany 1275 razy)
Skunks
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 11, 2007, 08:02:09 »

Witam
Chciałbym zacząć swą przygodę z pielęgniczkami od pielęgniczek żółtych. Mam pytanie odnośnie wody w jakiej należy je trzymać. Wiem, że lubią one wodę raczej miękką, natomiast chodząc po sklepach, jedni sprzedawcy mówili żeby trzymać je w czarnej wodzie, inni że te pielęgniczki niezbyt lubią dużą ilość garbników w wodzie. Jak to z nimi jest na prawdę. jeżeli to niewłaściwy dział to z góry przepraszam  Wink.
Pozdrawiam
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 11, 2007, 08:19:16 »

Borelki lubią zarośnięte zbiorniki i ph między 5 a 8 co od razu wyklucza Ci "czarne wody". Dodawanie liści migdałecznika, olszy, buku czy dębu lub szyszek olchowych jest mile widziane ale nie do przesady w tym wypadku. Dobrze zarośnięte akwarium, rośliny pływające (pistia, limnobium) dobrze wpłyną na ich samopoczucie. Woda musi być regularnie podmieniana na świeżą w ilości ok 20-30% co tydzień.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2007, 08:26:41 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 11, 2007, 08:39:56 »

Dzięki za odpowiedz. Roślinek mam bardzo dużo w baniaczku (choć miejsce do pływania też jest) więc myślę, że pod tym względem będą się dobrze czuły. Mam jeszcze jedno pytanie czy zamiast wyżej wymienionych liści mogę dodawać preparat do robienia czarnej wody JBL tylko że w dużo mniejszych ilościach??? Chodzi mi o to żeby liście nie pływały po akwarium, a trochę garbników im dostarczę. Może tak być czy lepiej zaopatrzyć się w te liście?
Pozdrawiam
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 11, 2007, 10:04:25 »

Garbniki lepiej dostarczać w naturalny sposób, więc ja ci proponuję szyszki olchy. Łatwo można je przytwierdzić do podłoża za roslinami i nikt ich nie bedzie widział Grin

Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 11, 2007, 10:22:05 »

Wielkie dzięki za odpowiedzi i jeszcze jedno pytanko czy można na przykład jednocześnie stosować liście dębu i szyszki olchy czy to już będzie przesada?
Pozdrawiam.
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2007, 10:25:00 »

Wielkie dzięki za odpowiedzi i jeszcze jedno pytanko czy można na przykład jednocześnie stosować liście dębu i szyszki olchy czy to już będzie przesada?
Pozdrawiam.
Wydaje mi się, że nie ma żadnych przeciwskazań, ale we wszystkim trzeba mieć umiar i nie należy przesadzać

Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 11, 2007, 10:29:26 »

Oki  Smiley , pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: