Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « olejek z drzewa herbacianego ponoc ma "pomoc"
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: olejek z drzewa herbacianego ponoc ma "pomoc"  (Przeczytany 1860 razy)
matys1710
Nowy
*

« : Czerwiec 12, 2007, 07:51:18 »

witam! jak juz wczesniej kiedys pisalem mam maly problem ze skalarami. Nie sa chore bo jakies 4 tyg juz plywaja i nic. Problem polega na tym , iz ocieraja sie one tylko o liscie roslin co uznalem za niepokojace.I znalazl sie taki jeden hodowca, ktory polecil mi ten olejek eteryczny z drzewa herbacianego. Ponoc on nie zaszkodzi, a mozliwe ze pomoze. Dlatego pomyslalem za nim to dodam chcialbym sie zapytac zebym niczego nie spieprzyl, a tym bardziej rybek. Czy mozna ten preparat zastosowac? Szczezre mowiac to sie nie znam mialem 8 lat temu rybki, ale wszystkie zyworodne i nie bylo takich problemow. No teraz zaczalem na nowo przygode z rybkami(skalary) i sie zaczynaja schody. dziekuje !
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2007, 08:04:45 »

Olejek eteryczny Huh Czy on przypadkiem nie zawiera alkoholu Huh Ja bym tam nic takiego do akwarium nie wlał.
Czy to ocieranie się skalarów jest notoryczne czy bardzo rzadko to robią Huh

zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2007, 14:57:58 »

Z tego co wiem to olejków eterycznych nie należy stosować w akwariach.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
matys1710
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 12, 2007, 17:06:10 »

No witam! czesto to sie dzieje nawet powiedzialbym nagminnie ale nie wiem co jest grane nie sa chore zadnych plam zadnych ranek nic takiego nie wystepuje i to dolega dluzszy czas praktycznie od momentu wpuszczenia ich do akwarium. Takze ja wylkuczam chorobe bo jedza wszystko zachowuja sie normalie nic nie wskazuje na chorobe Sad
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2007, 15:01:56 »

A nie zauważyłeś jakiś drobnych zmian na ich skórze? Nie mają jakichś pasożytów zewnętrznych? Wiesz, na razie może nie są jeszcze tak widoczne, ale to nie znaczy że ich nie ma.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 13, 2007, 17:30:23 »

A czy pływają blisko powierzchni wody i czy oddychają b, szybko?
Jeśli tak, to może to być podtrucie azotynami (NO2)

Czy Twoja filtracja biologiczna jest OK?
Czy dodawałeś ostatnio jakieś preparaty bakterjobójcze lub glonobójcze?

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
matys1710
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 13, 2007, 17:31:43 »

oki dzieki nie wiedzialem
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 17:54:26 wysłane przez matys1710 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: