Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Ph 4.35, 1.5 dkH, 0 NO3 - jak wrocic do normy zeby nie wykonczyc obsady ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ph 4.35, 1.5 dkH, 0 NO3 - jak wrocic do normy zeby nie wykonczyc obsady ?  (Przeczytany 2398 razy)
drSystem
Nowy
*

« : Czerwiec 12, 2007, 11:42:16 »

Witam !

Ze wzgledu na wyjazd za granice zostawilem 200l baniaczek pod amatorska opieka, po powrocie (pol roku) parametry jak wyzej. Obsada to 7x bocja, 2xgurami, 3xglonojad,  1xkirysnik czarnoplamy, 5xkirysek pstry, ok. 40 gupikow (rozmnozyly sie z zywego pokarmu dla kirysnika). Z opowiesci smutnej tresci wynika, ze woda byla podmieniana raz w tygodniu po ok 10% kranowa ( Ph 6.9, 10 dkH) a roslinki podcinane raz na miesiac. Filtrcja to filtr podzwirowy i zewnetrzy kubelek o wydajnosci 800l/H (w srodku gabka i ceramika). Filtr juz wyczyszczony - nie mial za wiele osadow. Napowietrzanie chodzilo caly czas, temperatura 25 stopni. Rosliny zostaly powaznie zaatakowane przez glony pedzelkowate (caly czas byly podawane nawozy - 1.5 cm3 dziennie - to raczej pewne bo zajmuje sie tym dozownik), oswietlenie klasyczne 2xswietlowka Nature 12H + 2x20W halogen 4H dziennie, woda jest krystalicznie czysta a kondycja rybek w zasadzie znakomita (choc ph bliskie linii smierci - dobowe wahania ph to raptem 0.1). Bardzo mi zalezy na bocjach, dla ktorych konstruuje obecnie wiekszy zbiornik i na ktore w drugim baniaczku czeka 11 maluchow (tam parametry sa OK - mimo rownie amatorskiej opieki). Blad w pomiarze ph raczej wykluczony - mam elektroniczny miernik i swieze bufory. Gdyby ktos mial pomysl na bezbolesny powrot do przeszlosci - chetnie przeczytam sugestie. na razie nie podejmowalem zadnych drastycznych krokow, poza zwiekszeniem podmiany wody (2 x w tygodniu po 10%) i fizyczna likwidacja glonow w takiej czesci w jakiej bylo to mozliwe.

Pozdrawiam,
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2007, 11:52:54 »

możesz jeszcze zwiększyć podmiany, możesz dodać CaCO3 - dobrze się rozpuszcza przy dodatku CO2, choć może powodować na krótko mgłę. ustal tww na takim poziomie jaki chcesz (optymalnie 6-8). węglan wapnia do kupienia w aptekach.
na spadek tww może wpłynąć odwapnienie wody - miałbyś brązowy nalot na roślinach, albo zakwaszenie związkami azotu.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2007, 11:55:17 »

wymieszac wode kranowa Smiley i ph two  tww sie podniesie no3 kup sobie kno3
Zrob podmianke troche wieksza sama kranowa i sledz parametry wody
a rob to stopniowo podnosc o 1 stopien ph nie gwaltownie
mozesz uzyc hydro minerala lub muszli do podniesiesa tww i two ale kranowka powinna zalatwic tu wszytsko
co do glonow pedzlekowatych to sa france pochamuj nawozenie poprzez podmiany je wyeliminujesz
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 12, 2007, 12:00:03 »

Możesz mieć niedobory CO2 skoro KH tak Ci spadło. Przy dodatkowym napowietrzaniu rośliny będą pobierały sobie węgiel nie z CO2 (który zostanie usunięty przez napowietrzanie) ale z węglanów z wody (zwłaszcza przy takim świetle i podawaniu nawozów), przez co spada Ci ph i KH. Glony masz przez silne napowietrzanie, napowietrzaj tylko w nocy a nie w dzień jak już musisz.
Nie wiem co Ci poradzić, ja bym spróbowała delikatnie zacząć nawozić rośliny CO2 w dzień kontrolując jednocześnie ph. Zwiększyłabym ilość podmianek do codziennych po 10-20% aż do wyrównania się parametrów i wrzuciłabym kilka małych wapieni.

Ciężka sprawa, raczej zawsze walczyłam żeby zejść z ph a nie żeby podnieść. Qrcze, przy takich parametrach pokusiłabym się o rozmnażanie jakichś pielęgniczek i trudniejszych kirysków  Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
drSystem
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2007, 08:54:21 »

Dzieki za sugestie, jak na razie podmieniam wode, zmniejszylem oswietlenie i wylaczam na dzien napowietrzanie, ph idzie powoli do gory teraz jest 4.9 - tu nasuwa mi sie pytanie jak szybkie zmiany sa jeszcze bezpieczne dla obsady - takie warunki mogly panowac dwa-trzy miesiace. Po podmianie 10% pH skacze ok. 0.3 stopnia do gory.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 13, 2007, 09:14:24 »

wylacz napowietrzanie na noc tez ph sie podniesie i w nocy masz duzy zbiornik i wszystko idzie stopniowo a zmiany spoko 2 tygodnie powinno wystarczyc widze ze wszystko robisz stopniowo wiec nie bedzie dramatu
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 13, 2007, 11:04:14 »

wylacz napowietrzanie na noc tez ph sie podniesie i w nocy
Raczej nie. W nocy również rośliny oddają CO2 więc tutaj bym się raczej spodziewał spadku pH. Własnie po to napowietrzanie w nocy, aby wtrącić CO2.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 13, 2007, 12:25:32 »

w sumie sebos ma racje
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 13, 2007, 21:52:41 »

Z danych, jakie podałeś wynika, ze masz ekstremalnie wysoki poziom CO2 w wodzie. Troche dziwne, że rybki to przeżyły,,,  Shocked
Moja rada
-wyłączyć podawanie CO2
-włączyć na maxa napowietrzanie
-zrobić pare obfitych podmian

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 13, 2007, 21:57:04 »

Chyba źle interpretujesz dane podane przez kolegę.

Pozdrawiam,
Emi

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 13, 2007, 21:58:31 »

Chyba źle interpretujesz dane podane przez kolegę.

pH = 4.35,
TWW = 1.5 dkH

popraw mnie, jeśli się mylę
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 22:00:06 wysłane przez Oswald » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 13, 2007, 22:00:54 »

Mhm, kolega przecież pisze, ze napowietrzał przez całą dobę. CO2 by się wytrąciło więc nie nadmiar CO2 spowodował takie parametry tylko niedobór węgla w wodzie. Mam tak samo w 60 l tylko robię to specjalnie, żeby kiryskom zrobić "dobrze".
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 22:04:37 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 13, 2007, 22:04:08 »

Mhm, kolega przecież pisze, ze napowietrzał przez całą dobę. CO2 by się wytrąciło.

To nie zmienia nic w fakcie. że jesli pH = 4.35, a TWW = 1.5 dkH to poziom CO2 jest zbyt wysoki.
Jeśli napowietrzanie nic nie daje, to pozostają podmiany wody.
pozdr.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 13, 2007, 22:10:08 »

Ehhh, Oswald Ty i te Twoje tabelki....

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: