Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czym nawozic??  (Przeczytany 4630 razy)
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« : Czerwiec 12, 2007, 19:02:39 »

Mam akwarium juz około 4 miesięcy, i postanowiłem nawozić swoje akwarium. Na nawozach zbytnio sie nie znam, które sa lepsze proszkowane które rospuszcza sie w wodzie, w pałeczkach czy może płynne?? Podam wam linki do przykładowych nawozów. Prosze napiscie mi który jets z nich najlepszy, albo jak się nazywa najlepszy. Ja mam małe akwarium 50 l

http://allegro.pl/item201645438_nawoz_kulki_gliniano_torf_20_szt_npk_promocja.html

http://allegro.pl/item201768210_super_nawoz_za_super_cene_od_super_sprzedawcy.html

http://allegro.pl/item203452888_nawoz_roslinex_550ml_sprawdzona_receprura.html

http://allegro.pl/item200914163_planta_gainer_pro_macro_100ml_od_darjo_pl.html

A jeśli wy kupujecie lub wiecie jakie nawozy sa dobre to napiszcie. Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2007, 19:22:16 »

Szczerze mówiąc to żaden. Na początek polecałbym Planta Gainer Classic.
Co prawda na liście miałeś PG ale tylko makro. Do tego potrzebowałbyś mikro, ale nawożenie mikro + makro IMHO wymaga pewnej wprawy. PG Classic to mieszanka mikro-makro którą polecam dla początkujących w nawożeniu.
Zdecydowanie odradzam opcję drugą !!!
Co do kulek - możesz zastosować do żwiru - polecałbym kulki JBL (nazwy nie pamietam)

akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2007, 19:38:07 »

Kiedyś zaproponowałem komuś na tym forum ten nawóz z drugiego linku i mocno na mnie nakrzyczeli  Wink że to lipa więc teraz już nie polecam.
A jak ktoś taki jak Seboos mówi że to się nie nadaje to znaczy że tak jest  Cheesy
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 13, 2007, 13:01:26 »

Dzieki Seboos za odpowiedz, poszukam sobie tego praparatu o którm napisaleś i sobie go kupie Smiley
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2007, 22:13:33 »

PG Classic to mieszanka mikro-makro którą polecam

PG Macro zawiera azot, fosfor i potas.
PG Classic zawiera żelazo, mangan, cynk, miedź, bor, molibden, potas i magnez.

PG Classic nie jest mieszanką z PG-Micro i PG-Macro. Jest to nawóz zawierający mikroelementy i potas (makroelement).

Zgadzam się z poradą Sebosa, gdyż w większości akwa panuje często nadmiar azotu i fosforu (pochodzącego z pokarmu, obumarłych części roślin itp), a niedobór pozostałych elementów.

I nawóz ten nie wychodzi drożej niż inne, a dzięki analizom wiedzmina możemy być pewni, że jest to nawóz o wiele wyższej jakości niz nawozy Tropicala czy Tetry,
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2007, 09:19:38 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 14, 2007, 07:51:47 »

A czy Seboos napisał, ze jest to mieszanka mikro PG i makro PG? To jest mieszanka mikro i makroelementów przygotowana specjalnie do słabiej oświetlonych akwariów ze średnią obsadą roślinną. IMHO dla początkujących najlepsza. Sama kiedyś od tego nawozu zaczynałam i rośliny rosły wyśmienicie bez CO2, substratów i z 0,3W/l więc polecam z czystym sumieniem.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #6 : Lipiec 08, 2007, 15:24:58 »

Zaczołem nawozic akwarium tymi nawozami Planta Gainer Classic i Planta Gainer Pro Macro !!! Napisze o efektach za jakis czas.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 08, 2007, 19:35:09 »

Przy PG Classic dodatkowe Macro możesz odpuścić, chyba, ze masz niedobory.

Pozdrawiam,
Emi

axepulse
Zainteresowany
**

łukasz jestem:p

« Odpowiedz #8 : Lipiec 09, 2007, 12:05:11 »

Przy PG Classic dodatkowe Macro możesz odpuścić, chyba, ze masz niedobory.

A jaka jest orientacyjna cena tego specyfiku w sklepie? bo sam muszę się w coś takiego zaopatrzyć. Posiadam akwarium 54l i oświetlenie 2x15W (philips i narva ocenic light,zmiana oświetlenia 2 tygodnie temu). Używam tylko aqua plant Tropicala ale dobrze rośnie przy tym tylko anubias,mech jawajski i moczarka. Kryptokoryny,żabienica i nurzaniec stoją dosłownie w miejscu. Nie posiadam też dyfuzora CO2. pozdrawiam

...ostatnio zamieniłem akwarium towarzyskie na krewetkarium.
gg 1921930 Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 09, 2007, 19:17:43 »

Możesz mieć niedobory składników odżywczych w podłożu. Zamiast zmieniać nawóz kup kulki gliniano totfowe albo gliniane pod korzenie. Możesz także zaopatrzyć się w specjalny nawóz z pałeczkach pod korzenie - jest idealny dla żabienic, kryptokoryn oraz nurzańców.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2007, 19:20:23 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #10 : Lipiec 09, 2007, 20:29:17 »

W sklepie nie widziałem na allegro 100 ml 7,50 a 500 ml 21 zł Smiley
axepulse
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Lipiec 09, 2007, 21:49:00 »

Możesz mieć niedobory składników odżywczych w podłożu. Zamiast zmieniać nawóz kup kulki gliniano totfowe albo gliniane pod korzenie. Możesz także zaopatrzyć się w specjalny nawóz z pałeczkach pod korzenie - jest idealny dla żabienic, kryptokoryn oraz nurzańców.

niedobory mam na pewno bo to akwarium jest w tej formie dopiero 2 tygodnie:). No dobrze,to teraz mi jeszcze powiedz czy te kulki gliniano-torfowe mogę teraz włożyć pod korzenie -nie wywoła to żadnych negatywnych skutków w akwa ? Czy będę musiał poczekać z tym aż do całkowitej zmiany wody.

P.S. Lukasz0207 dzięki za podanie orientacyjnej ceny nawozu.

gg 1921930 Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Lipiec 10, 2007, 10:19:19 »

Nic się nie stanie. Te kulki bardzo powoli uwalniają składniki do podłoża więc wystarczą roślince na kilka miesięcy. Jeśli akwarium ma 2 miesiące to żabienice ani zwartki jeszcze nie ruszą. To są rośliny pobierające składniki odżywcze głównie z podłoża więc zanim nie odbudują dobrego systemu korzeniowego - nie będą rosły.

Pozdrawiam,
Emi

axepulse
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Lipiec 10, 2007, 14:49:08 »

Nawóz w postaci kulek zamówiony. Pozostaje mi tylko czekać... a później zastanowię się nad heńkiem lub glosią na przód akwa. Jak coś się ruszy dam foto, ale to już w innym dziale:p

Na szybie pojawiły się zielenice. Pozbyłem się sporej ilości rybek bo miałem ostre przerybienie, wymieniłem część wody w akwarium, w podłożu umieściłem kulki gliniano-torfowe. Przy tym nie dolewam chwilowo żadnych nawozów i wyłączam oświetlenie od 11:00 do 15:00. Powinno pomóc.
Później zakupię PG classic i postaram się uruchomić bimbrownię.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2007, 13:53:40 wysłane przez axepulse » Zapisane

gg 1921930 Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: