Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Znaleziska  (Przeczytany 3991 razy)
helbards
Stały użytkownik

« : Czerwiec 12, 2007, 19:59:42 »

Witam!
mam następujący problem...mieszkam blisko lasu...i nazbierałem sobie kilka ładnych korzeni...ale mam wątpliwość...co do włożenie tego do aqwa.
Czy wystarczy że korzeń średniej wielkości spłucze/wykąpie we wrzącej wodzie...czy trzeba to specjalnie odkażać , lub po prostu gdzieś kopić Cheesy
Oraz nasuwa mi się następujące pytanie : mchy skąd wziąć?? czy wystarczą te z lasu?? i jak je "odkazić"

akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2007, 20:02:52 »

Na forum jest bardzo dużo wątków na temat przygotowania korzenia do akwa. Najlepiej porządnie wygotować w wodzie z dodatkiem soli. A co do mchów to te z lasu chyba nie nadają się do akwarium.
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2007, 20:04:00 »

Korzeń długo trzeba wygotowywaać w wodzie z solą.

Te z lasu szybko gniją ale mogą na dłuższą mete sie przystosować(nie polecam bo zakwaszą wode) (jest o tym wątek-szukaj czasem http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,7885.0.html ) ale po co jeżeli na rynku masz dostęp do wielu gatunków mchów i wątrobowców. http://www.wszim-sochaczew.edu.pl/mchy/forum_topics.asp?FID=24 najbardziej znane to java, taivam i x-mes moss
                      http://www.wszim-sochaczew.edu.pl/mchy/forum_topics.asp?FID=26 wszystkie

Pozdrawiam, Magda.
helbards
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 12, 2007, 20:13:32 »

Mieszkam , w małym 50tyś. miasteczku...i  u mnie są tylko 2 sklepy akwarystyczne w tym (1 cale poświęcony aqua.)
czy z allegro można kupić takie rzeczy(bezpiecznie , bez narażenia się na jakieś kłopoty w aqua.) Huh
czy lepiej się przejechać do jakiegoś profesjonalnego sklepu...??

akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 12, 2007, 20:19:21 »

Jeżeli chodzi Ci o korzeń to myślę, że można. I tak zanim włożysz do akwa powinieneś go jeszcze wygotować, więc chyba nie ma obaw.
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 12, 2007, 20:19:37 »

ja tam zawsze kupuje na allegro te zeczy do akwaarium bo moga byc jakies fajne i dobre aukcje Cheesy:D:D jak ostatnio kupilem filtr zewnetrzny FLUVAL 204 za 147 zł - a cena sklepowa 400zł

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 13, 2007, 18:38:31 »

Mieszkam , w małym 50tyś. miasteczku...i  u mnie są tylko 2 sklepy akwarystyczne w tym (1 cale poświęcony aqua.)
czy z allegro można kupić takie rzeczy(bezpiecznie , bez narażenia się na jakieś kłopoty w aqua.) Huh
czy lepiej się przejechać do jakiegoś profesjonalnego sklepu...??

Korzenie chyba najlepiej kupić w jakimś dużym sklepie.
Ale mchy to dostaniesz prawdopodobnie tylko na Allegro. W sklepach są raczej żadkością - choć czasem można trafić.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 13, 2007, 20:06:53 »

Ktoś kiedyś napisał na forum, że wziął mech z lasu i mu rósł, jak chcesz mozesz sprobowac. Na allegro znajdziesz dużo rodzaju mchu i to nie za duza cene. Cheesy
helbards
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 14, 2007, 07:08:46 »

czytałem , o tym panie...ale nie chce mi się eksperymentować...bo mogę stracić całą obsadę <heheh>
nie wiem w jaki sposób ale w moim akwarium znalazło się kilka zielonych nitek(nie są na ścianach akwq tylko na ziemi ,roślince) (identycznych) jak mech jawajski (cos takiego)
i nie jest to żaden syf Grin

mayaca
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 16, 2007, 20:17:42 »

Korzeń z lasu --jak najbardziej ale nie każdy znaleziony .Nadają się tylko z drzew liściastych--dębu / buka/brzozy lub olchy  -  jeżeli rozróżniasz -- bierz.Z mchami sprawa jest trudniejsza niektóre gatunki radzą sobie całkiem dobrze  ----ale trzeba mieć wiedzę.  Więcej na --www.mchy.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: