Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mieczyk zmienil płeć  (Przeczytany 1961 razy)
splendens
Stały użytkownik

« : Czerwiec 14, 2007, 16:27:20 »

Mam 4 dorosłe mieczyki i 2 małe. Wśrod tych dużych dotychczas był jeden samiec i 3 samice. Samiec oczywiscie zalecal sie do wszystkich trzech.  Od niedawna dwóm samiczkom zaczely rosnąc ogonki i gonopodium, hehe Grin Mają bez ogonkow ok 10 - 11 cm i sa wieksze od samca. Samiec dalej za nimi pływa chociaz wygladaja jak samce. Slyszalem ze takie zjawisko ma miejsce u tych ryb ale zastanawia mnie dlaczego tak sie dzieje. Wie może ktoś? Tongue A moze to pózne dojrzewanie?
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 14, 2007, 16:53:16 »

Tak jak myślisz, to tylko późne dojrzewanie.

Pozdro, gurami papa

Akwarium 60l

5x neon czarny
6x neon czerwony
1x bystrzyk barwny
1x mieczyk

Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady...
I atak glonów...
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 14, 2007, 16:57:52 »

No ale dlaczego sie samiec zalecal do rybki, ktora byla wczesniej samicą? Smiley Wszystkie moje dorosle mieczyki sa w tym samym wieku. Huh
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 14, 2007, 16:58:06 »

Są dwie możliwości - albo to były samczyki, tyle że jeszcze niedojrzałe, albo było za mało samców i samiczki stały się samcami - jak to się raz zdarzyło u mnie. Może Twoje rybki są gejami  Cheesy

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 14, 2007, 17:12:30 »

Nie znam się na mieczykach, ale w książce Johna Dawesa "Ryby akwariowe" napisane jest tak:
"Mimo wielu doniesień na temat zmiany płci mieczków nie ma niezbitych dowodów, że występuje zmiana płci u tego gatunku przemiana z samicy w samca. Osobniki takie uznaję się za późno dojrzewające samce."

Akwarium 60l

5x neon czarny
6x neon czerwony
1x bystrzyk barwny
1x mieczyk

Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady...
I atak glonów...
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 14, 2007, 17:18:13 »

Nie znam się na mieczykach, ale w książce Johna Dawesa "Ryby akwariowe" napisane jest tak:
"Mimo wielu doniesień na temat zmiany płci mieczków nie ma niezbitych dowodów, że występuje zmiana płci u tego gatunku przemiana z samicy w samca. Osobniki takie uznaję się za późno dojrzewające samce."
To mamy tę samą ksiązke. Wink
Mimo wszystko to bardzo ciekawe. Zobaczymy czy jak juz samice sie przeksztalca calkowicie to czy beda walki. Jak na razie 'prawdziwy samiec' podrywa pozostałe. Cheesy
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 14, 2007, 17:33:38 »

Kiedy mój młody samiec (molinezja Black Molly) dorastał to zamiast podrywać samiczki podrywał swojego... ojca!

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: