Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ślimaczek :D  (Przeczytany 6846 razy)
xmen
Zainteresowany
**

« : Marzec 23, 2004, 18:23:10 »

mam pytanie . od około 3 miesiecy mam ślimaka ampularium (nie wiem czy tak sie pisze  Smiley jak inaczej to przepraszam)  chciałem się dowiedzieć czy pojedyńcza sztuka moze złożyć jaja i czy cos sie z tego wukluje??, bo  tak jest w moim przypadku i czy to normalne, że złożył  je ponad powierzchnią wody??

Malawi - to jest to Cheesy
mcrobson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 23, 2004, 20:06:59 »

Nie wiem na 100% czy jeden składa jaja ale jeśli tak uważaj ja jednego przynisłem na roślince i przez nieuwagę umieściłem w akwa teraz codziennie odławiam ok 20szt.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 23, 2004, 20:37:37 »

Tu masz sporo o ampularii:
http://www.applesnail.net/content/multi_languages/polish.htm

385 l - dyskowce
xmen
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2004, 20:45:53 »

dzięki. on siedzi w akwarium z młodymi rybkami służy do usuwania resztek Cheesy wiec noe boje sioe że "za bardzo sie rozmnoży" bo w akwarium oprócz filtra, grzałki i jednego kamienia nic nie ma. Wiec da sie wyłapac jakby co Cheesy

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 23, 2004, 21:32:20 »

Cytat: xmen
... czy pojedyńcza sztuka moze złożyć jaja  

Tak i nie potrzebuje przy składaniu pomocy drugiego ślimaka Wink, a tak na serio to został zapłodniony w sklepie.  
i czy cos sie z tego wukluje??  
oj możesz być pewien że tak Smiley, niestety
...czy to normalne, że złożył  je ponad powierzchnią wody??

Tak, normalne, dziwak co? Wink
Pozdrawiam Smiley[/quote]

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #5 : Marzec 23, 2004, 23:07:08 »

Ślimaczki to podstępne stworzonka Smiley czasem ich nie ma ale jak się je zawlecze do akwa np z roślinkami to brrrrr..... Moja siostra bez przerwy próbuje mnie namówić na Ampularie , ale bezskutecznie Wink Pozdr.

112,25
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2004, 18:58:04 »

Dokładnie 1 miesiąc i 10 dni temu dostałem jedną dużą ampularię (na walentynki Wink Smiley ) i do dziś regularnie co jakieś 3 dni wyciągam kilka (po 3-4) sztuk ślimaczków które akurat są blisko powierzchni, taki to wytrzymały gatunek  Sad .

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2004, 21:07:34 »

Nikt nie Ci obiecywał że walentynkowy ślimak znaczy łatwy i mało kłopotliwy co nie ? Wink

112,25
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 25, 2004, 07:02:11 »

Ampularie są super! Mam 3 ale każdy w osobnym akwa, zjadają to czego nie zjedzą inni, skończyły się moje problemy z martwymi liściami roślin, albo z odchodami na gładkich kamieniach, nawet je wchłaniają, a ich polulację strasznie łatwo utrzymać w ryzach, po prostu muszą być dwa do przysłowiowego "bara bara" jajka składają ponad wodą, dzięki czemu bardzo dobrze je widać, i zanim się rozwiną z nich małe ślimolki mijia około 4 tygodnie...więc napeno je zauważycie, a wogle to są bardzo duże ślimaki i nie sposób ich przegapić dlatego nierozumiem jak można mieć problem z ich plagą.......
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #9 : Marzec 25, 2004, 07:52:02 »

no wiesz, zawsze można miec pomrocznośc jasną i niezauważyć małego kokonika... :roll:

ja mam w baniaczku dwie sztuki i na razie jest malinka. wcinają wszystko co nie ucieka. zero problemów z glonami na szybach.

gg:1384140
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 25, 2004, 08:21:26 »

Hmm no ja ten kokonik raz widziałem i zlikwidowałem ale specjalnie to go nigdy nie szukam, pewnie dlatego dziś rano wyjąłem 14 slimaczków a kolejnych 5 też było w zasiegu ale już mi sie nie chciało Smiley.

xmen
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 25, 2004, 08:38:09 »

mój slimaczek złożył już drugi taki kokonik, co prawda o połowe mniejszy od poprzedniego ale jest :?  hm...... ile takich kokoników może złożyc jeden ślimaczek?? Cheesy:D

thx wszystkim za podpowiedzi

Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Marzec 25, 2004, 09:20:36 »

Cytat: xmen
mój slimaczek złożył już drugi taki kokonik, co prawda o połowe mniejszy od poprzedniego ale jest :?  hm...... ile takich kokoników może złożyc jeden ślimaczek?? Cheesy:D

thx wszystkim za podpowiedzi

Hmm....duuuuuużo Tongue

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: