Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przekarmianie:(  (Przeczytany 1939 razy)
Tomasz26
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 17, 2007, 11:25:59 »

Nie wiem czy piszę w dobrym dziale,ale zaryzykuje Wink
A więc sprawa wygląda tak.
Z żoną założyliśmy baniaczek 50l. na Gupiki dla moich Pawiczek.Wszystko by było ok. gdyby nie żonki przekarmianie rybek...wypiszcie mi co grozi rybkom i roślinom po takim ciągłym przekarmianiu Sad .Już nie mam do niej siły,myśli że filtr wszystko załatwi...
Pozdrawiam....

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 17, 2007, 11:35:13 »

przekarmienie ryb grozi chorobą ryb, gniciem korzeni i pierwotniakami (mętna woda) jak również tworzeniem się siarkowodoru - ryby po prostu zdechną. po prostu powiedz żonie że ryba to nie gęś i się nie karmi ich do oporu. pamiętaj o głodówkach.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 17, 2007, 11:36:17 »

będą sie szybcie rozmnażać ślimaki,

częsciej będzie trzeba odmulać

ryby jedzą aż sie najedzą (do śmierci)

Pozdrawiam, Magda.
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 17, 2007, 11:38:34 »

moze pojawic sie lekkie zmetnienie wody, moze podnieśc niektóre parametry wody np. NO3, PO4, miałem tak z własnego doswiadczenia  Wink
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 17, 2007, 14:25:02 »

Rób podmianki wody czesciej i wiecej + odmulaj dno...
Rybkom zrób głodówke.

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 18, 2007, 23:54:44 »

To się kończy tak jak z ludzmi. Opychanie się tym co najlepiej smakuje a pózniej nowotwory, zawały i zwyrodnienia w wieku 50 lat jak nie wczesniej. Ludzie w sile wieku umierają nie dlatego że nie zawsze mieli co jeść a dlatego że właśnie zawsze mieli zbyt dużo co jeść.

To teraz jak gupikom daje się średnią życia dwa lata to przyrównując do życia człowieka łatwo sobie wyobrazić jak się to dla nich skończy.
To że zawsze chcą jeść to nie dlatego że biedactwa głodne tylko dlatego iż w naturze trzeba łapać co jest bo bywają czasy gdy ryby nie będą miały co do pyska włożyć przez trzy tygodnie ale jak tłustawe są jeszcze za czasów lepszej prosperity to co im tam...
Przy "troskliwej" opiece twojej małżonki rybki raczej nie schudną  a kolejne pokolenie gupików dojdzie do stanu w którym jak samica wyda na świat 10 młodych to będzie sukces a w końcu staną się bardzo wcześnie bezpłodne w wyniku czego twoje pawice nie dostaną regularnie racji żywnościowych w formie gupików.

W sumie na wszystko jest sposób i tak można by w jednym akwarium trzymać rozsądnie karmione stadko reproduktorów a w drugim przeprowadzać "intensywny tucz" młodzieży której żadne choroby na starość nie zagrożą z pewnych powodów. Wink

Tomasz26
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 19, 2007, 00:51:52 »

Malutki kompromisik Grin ...idę na to Wink pomysł bomba..."wilk syty i owca cała" Cool
Pozdrawiam...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: