Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « pytanie o glonojada syjamskiego
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: pytanie o glonojada syjamskiego  (Przeczytany 3076 razy)
freszka
Nowy
*

« : Czerwiec 19, 2007, 20:41:38 »

Mam pytanie do ilu centymetrow rosnie glonojad syjamski??? Z gory dziekuje za odp  Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2007, 08:37:39 wysłane przez Oswald » Zapisane
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2007, 20:52:05 »

do 27 cm( wg, książki ) na szczęście nie miałem

pozdr.(Współczuję) Torro
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2007, 22:13:41 »

u mnie w ksiazce jest napisane ze rosnie do 15-22 cm i potrzebuje zbiornika od 100 cm.

Ps. Torro czego wspolczujesz? Wink Cheesy
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 20, 2007, 08:28:22 »

witam

bo sobie wyobraziłem jak gania takiego śledzia w pięknie zarośniętym akwa  Grin

pozdr.Torro
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 20, 2007, 12:57:38 »

Ja gdzieś czytałam że dorasta do 25 cm tyle że w akwariach rzadko osiąga taką wielkość i często zatrzymuje się na 12-15 cm

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 20, 2007, 18:35:24 »

witam

bo sobie wyobraziłem jak gania takiego śledzia w pięknie zarośniętym akwa  Grin

pozdr.Torro

hehe juz takie piekne to by nie bylo Grin
freszka
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 20, 2007, 21:04:08 »

No to super niech tylko urosnie te 15 cm  Smiley w tak malym akwarium to bedzie nieziemsko rzadki okaz  Grin
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 20, 2007, 21:12:33 »

heh jak masz male akwarium to ci chyba za duzy nie urosnie. Tak mi sie przynajmniej wydaje, urosnie do pewnego momentu i przestanie Tongue
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 20, 2007, 21:29:42 »

No to prawda. Nazywa się to karłowaceniem. Rybka w zbyt małym akwarium przestaje rosnąć za to dalej rosną jej organy wewnętrzne i rybka po jakimś czasie (dłuższym lub krótszym) zdycha w męczarniach.

Wiem jak to brzmi paupuk2 ale trzeba sobie z tego zdawać sprawę trzymając rybkę  w ciasnym akwarium, która rośnie do dużych rozmiarów.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 20, 2007, 22:17:56 »

Wiem jak to brzmi paupuk2 ale trzeba sobie z tego zdawać sprawę trzymając rybkę  w ciasnym akwarium, która rośnie do dużych rozmiarów.

ach pewnie chodzi Ci o tego gibicepsa Wink w moim malym akwa. Ale pracuje nad tym aby go gdzies oddac ale jak na razie brak chetnych Sad nawet dalam ogloszenie na forum i nadal cisza.  Sad Trudno w koncu ktos sie zlamie i go przyjmie bo przeciez nie spuszcze go w..... Sad Niemialabym serca
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 21, 2007, 07:56:04 »

Ależ zupełnie nie chodziło mi o Ciebie!  Embarrassed

Mam dokładnie taki sam problem z moim glonkiem w 112 l więc wiem co to znaczy i jaki później jest z tym problem. Chodziło mi o to, ze ludzie powinni zdawać sobie z tego sprawę co grozi zwierzęciu w zbyt małym zbiorniku i że to, ze przestaną rosnąć nie oznacza iż dopasowują się do wielkości zbiornika i tak jest im dobrze.
Wiem, że Ty i ja zdajemy sobie z tego sprawę ale jest bardzo dużo początkujących osób, którzy zostaną nabici w butelkę przez jakiegoś pazernego sprzedawcę, który wciśnie im 4 syjamskie do 25 l i będzie się cieszył z utargu...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2007, 12:11:43 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Yria
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 25, 2007, 11:16:08 »

No nie...Emi....4 syjamskie do 25 litrów.... chociaż już tyle się nasłuchałam o sprzedawcach, że wcale bym się nie zdziwiła. Mi się strasznie syjamskie podobaja i chciałabym sobie jednego sprezentować. Właśnie mi dojrzewa moja przyszła Azja 112 litrów. Będą bojwniki, prętniki i razbory. Ale chciałabym też coś glonożernego. Wiem, że mogłabym kupić otoski, ale to nie ten biotop. Krewetek też nie chcę, bo właśnie mi też dojrzewa krewetkarium. Dlatego myślę o syjamie i już sama nie wiem...jedni mówią, że jeden może być, inni że nie bo za małe akwarium, jeszcze inni snują straszne wizje, że glonojad syjamski jak podrośnie staje się agresywny i potrafi się przyssać do płaskich ryb jak paletki czy prętniki...a jak sie oddessie to z fragmentem ryby. ( ta krwawa opowieśc to opowieść sprzedawcy, który starał się mnie odwieść od trzymana razem prętników i syjama.... albo jedno albo drugie ponoć) Już sama nie wiem....  Huh
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2007, 11:17:57 wysłane przez Yria » Zapisane
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 25, 2007, 11:19:54 »

Yria, na glony z Azji najlepsza kosiarka Wink

Akwarium 60l

5x neon czarny
6x neon czerwony
1x bystrzyk barwny
1x mieczyk

Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady...
I atak glonów...
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 25, 2007, 11:35:57 »

Nie przejmuj się, możesz wpuścić krewetki Amano jako służby sprzątające a nie jako głównych mieszkańców. Nie będzie ich widać a będziesz miała problem z głowy jeśli chodzi o gloniska. W krewetkarium możesz przecież trzymać inne, te bardziej delikatne i kolorowe gatunki jak red nose, cherry, cristale, white, babaulti itp....

Co do kosiarki to ta cholera nie dość, ze wyżera wszystkie mchy to jeszcze jak urośnie to nie chce już jeść glonów więc sama musisz się zastanowić bo jak kosiara jest młoda to jest niezrównana na glony zielone i na krasnorosty (!) .
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2007, 11:40:22 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 25, 2007, 11:38:47 »

Yria - jak pisal gurami - kosiarka rulez Smiley Nie chcę znowu się powtarzać - ale glonojady to z glonami to raczej mają tyle wspólnego co gelender z auslendrem.
Z punktu widzenia akwariów roślinnych nie jest to ryba oddająca wielkie usługi w oczyszczaniu akwariów z glonów gdyż glony punktowe łatwo jest usunąć z szyby np. kartą kredytową, zwłaszcza że glonojady malajskie robią to dosyć "niedbale" i raczej służą ozdobie akwarium a nie walce z glonami. Ponadto, dorosłe glonojady są za duże aby mogły czyścić z glonów liście mniejszych roślin
www.holendry.republika.pl

P.S. Fakt nasze kosiarki to glony mają albo gdzieś, albo po prostu nie za dużo ich mają do żarcia.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: