Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « pytanie o glonojada syjamskiego
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: pytanie o glonojada syjamskiego  (Przeczytany 3092 razy)
Yria
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Lipiec 01, 2007, 20:39:36 »

Crossocheilus siamensis ( dawniej :Epalzeorhynchus siamensis ) pochodzi z półwyspu Malajskiego i Tajlandii, zamieszkuje wartkie wody rzeczne. W swojej ojczyźnie jest rybą o znaczeniu kulinarnym. Swoją karierę w akwarystyce zawdzięcza tym, że jako jedyna znana ryba je glony pędzelkowate ( Rhodophyta ). Potrafi zrobić porządek z "pędzlami" w tydzień. Jest rybą stadną, i dopiero w większej grupie pokazuje cały przekrój stadnych zachowań. Jest rybą dość wrażliwą na złe parametry wody. Jest bardzo ruchliwa i dlatego wymaga dość dużego zbiornika ( > 120 l ) z intensywnym ruchem wody.

No widzicie...a ja mam 112l. Nie za mało na stadko kosiarek? Do tego był by harem bojków, harem prętników i razbory. ( małe te haremiki : 1+2).  No i ponieważ będa labiryntowce to ruchy wody planuj minimalne. Ale wydaje mi się, że z kosiarkami to już trochę za ciasno. Co myślicie?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Lipiec 02, 2007, 08:15:19 »

No kosiarki rosną dość duże i ja bym je sobie odpuściła na rzecz otosków albo krewetek amano ale wybór należy do Ciebie. Możesz ewentualnie wpuścić z 5 młodych kosiarek a jak urosną i akwarium będzie już stabilne i bez plagi glonów to znaleźć im nowy dom.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: