Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [gurami]rana czy choroba? dalsze problemy help!
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: [gurami]rana czy choroba? dalsze problemy help!  (Przeczytany 7403 razy)
johny007
Nowy
*

« : Czerwiec 24, 2007, 19:40:04 »

Witam wszystkich!

Zrestartowałem akwarium jakis miesiac temu i pare dni temu wpuscilem rybki. No i pojawily sie problemy.
Przed wczoraj na pyszczku jednej z molinezji pojawil sie gesty bialy nalot wczoraj rybka zdechla.
Dzisiaj zaobserowalem ze na luskach jednego z gurami pojawila sie ranka, wyglada to jakby rybka ocos sie mocno otarla, jest troche oslabiona, nie plywa z reszta gurami.

fotki:
http://picasaweb.google.com/ironjohny/IronjohnyGalery/photo#5079698727465740258
http://picasaweb.google.com/ironjohny/IronjohnyGalery/photo#5079698736055674866

Nie jestem pewien czy ten bialy nalot na pyszczku molinezji i dziwna ranka na drugiej rybce sa jakos ze soba powiazane, zaznaczam ze wczoraj nic u mojego gurami nie pokojacego nie widzialem.
Co to moze byc?

Poza tym moje molinezje podejrzanie dlugo siedzą bezposrednio pod lustrem wody i lapią powietrze. Zainwestowac w napowietrzacz? narazie  tylkko uzywam deszczownicy z filtra zew.

akawarium 112l:

2x bocja
3x molinezja
2x skalar
3x kirysek
4x gurami

Parametry wody raczej w normie ale sprawdzalem tylko testem paskowym 5w1 temp 26 C
Dzieki z  gory za pomoc
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2007, 20:51:11 wysłane przez johny007 » Zapisane
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 24, 2007, 20:00:03 »

podaj te parametry. skalary  i kosiarki są nieodpowiednie do 112 litrów. wygląda mi to na oparzenie - może się zaklinowała między grzałką a szybą. jeśli dasz radę zrób fotę w większym zbliżeniu przyjrzę się temu pozdro!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 24, 2007, 20:31:52 »

z tego co tu widze jest to moim zdaniem splewka.

znalazlem troche info na ten temat, otóż

Splewka jest niedużym, płaskim skorupiakiem ( przypomina mi miniaturową płaszczkę) okrytym z wierzchu okrągłym pancerzykiem. Z uwagi na swój pasożytniczy tryb życia bywa nazywana "rybią wszą". Splewki posiadają specjalną ssawkę, przy pomocy której przebijają skórę ryby, odżywiając się ich krwią i limfą. Masowy atak splewki może wyrządzić duże szkody, szczególnie wśród ryb młodych, które nie są wstanie wyżywić pasożyta. Rany zadane rybom przez ssawkę oraz przez ciągły ruch odnóży splewki prowadzą często do wtórnych infekcji (głównie pleśniawki). Choroba wywołana masowym pojawieniem się pasożytów nosi nazwę argulozy.

W naszym kraju występują 3 gatunki splewek: Argulus foliaceus, Argulus coregoni  i Argulus japonicus. Największe osobniki mogą osiągać nawet ponad centymetr wielkości. Splewkę do oczka możemy nieopatrznie wprowadzić wpuszczając do niego "dzikie" ryby z naturalnych zbiorników, lub dodając wodę lub pokarm z takowych zbiorników. Ryby powinny być kupowane z pewnego źródła i trzeba je dokładnie obejrzeć ( pasożyty są widoczne gołym okiem). Rośliny sadzone w oczku warto poddać kwarantannie, lub kąpieli odkażającej w roztworze nadmanganianu potasu.
Gdy tylko zauważymy pasożyty, należy ich się niezwłocznie pozbyć. Przy małej ilości ryb i gdy nie ma problemu z ich złapaniem, splewki można zdejmować z ryb przy pomocy pęsety, lub choćby długopisu (tak została zdjęta przez autorkę zdjęć splewka widoczna powyżej). Po wyjęciu ryby z wody splewki często odczepiają się same. Niestety nie gwarantuje to całkowitego pozbycia się pasożytów, część z nich może przez jakiś czas obyć się bez żywiciela swobodnie pływając w wodzie. Splewki są rozdzielnopłciowe i na czas godów oddzielają się od ryby w poszukiwaniu partnera. Młode splewki od razu po wykluciu z jaja są podobne do rodziców i mogą aktywnie pasożytować na rybach  (stadia larwalne przebiegają w jaju).

masz tu zdjecie

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 24, 2007, 20:34:39 »

kolega napewno nie ma splewek.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
johny007
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 24, 2007, 20:51:41 »

no rybce nic nie siedzi Smiley tez mi to wyglada na oparzenie z tym ze watpie zeby grzalka byla taka ciepla, temp w pomieszczeniach jest na  tyle wysoka ze watpie aby dogrzewala, choc moze w nocy....

ten test tropicala jest strasznie ogolnikowy ale sprobuje cos podac:

NO3 ok 2o
NO2 0
GH ok 8
KH ok 6
ph ok 7,2

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 24, 2007, 20:57:08 »

albo ryba się o coś pożądnie obiła. zrób zdjęcie z takiego bardzo bliska - jak tylko możesz

EDIT: co do napowietrzacza - zainwestuj. możliwe że pod pokrywą po dłuższym czasie jest dużo co2. napowietrzacze tetry są dobre sam mam i polecam.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2007, 21:00:01 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 24, 2007, 21:07:46 »

ja mioalem kiedys zbrojnika lamparciego (40 cm) który sie zaklinowal miedzy grzalka a filtrem i siedzial tak przez 2 / 3 dni - rana byla tak wielka i rozlegla (3 cm srednicy ) smarowalem go rivanolem codziennie wieczorem przez tydzien i wyzdrowial

johny007
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 24, 2007, 21:09:49 »

jak uda mi sie zrobic lepszą fotę to odrazu umieszcze, byc moze faktycznie to oparzenie, zobacze jak sie bedzie jutro trzymala.

dzieki za porade w sprawie napowietrzenia
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 26, 2007, 20:21:00 »

Przed wczoraj na pyszczku jednej z molinezji pojawil sie gesty bialy nalot wczoraj rybka zdechla.
Dzisiaj zaobserowalem ze na luskach jednego z gurami pojawila sie ranka(...)

Nie jestem pewien czy ten bialy nalot na pyszczku molinezji i dziwna ranka na drugiej rybce sa jakos ze soba powiazane, zaznaczam ze wczoraj nic u mojego gurami nie pokojacego nie widzialem.
W twoim akwarium rozwija się fleksibarterioza. działaj szybko, bo choroba szybko zabija ryby. Proponuję obniżyć temperaturę do najniższej jaką tolerują twoje ryby i podać Bactopur Sery.

johny007
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 26, 2007, 20:50:11 »

"W twoim akwarium rozwija się fleksibarterioza. działaj szybko, bo choroba szybko zabija ryby. Proponuję obniżyć temperaturę do najniższej jaką tolerują twoje ryby i podać Bactopur Sery."

To mnie teraz bardzo zaniepokoiles.
Myslalem ze to plesniawka wiec podwyzszylem temperature (!) tym bardziej ze na jednym ze skalarów na końcówkach pletw pojawilo sie cos jakby wata. Rybka nie wyglada na specjalnie oslabioną natomiast spustoszenie u gurami. Dzisiaj wyciągnąllem dwie martwe, bez zadnych zewnętrznych odznak choroby a ostatnia jest bardzo osłabiona.

kupiłem testy zooleka, pomiary:

KH: 3
GH: 6
NH3 0
NO2 0
NO3 ok 60
PO4- 0,2
Ph 7,4 inny test wykazał ok 7
temp 27,5

kupiłem także akryflawine czy jej zastosowanie w przypadku choroby o ktorej pisałes byłoby zasadne?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 26, 2007, 20:55:53 »

To NO3 też chyba trochę za wysokie. Sugeruję podmiankę.

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 26, 2007, 20:57:15 »

w pierwszej kolejności obniż azotany bo jest ich trochę za duzo (podmiana).

Sugeruję czytanie poprzednich postów.
Emi
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2007, 08:39:13 wysłane przez Emi » Zapisane

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
johny007
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 26, 2007, 21:08:07 »

Hmm dziwne, bo wczoraj podmieniłem 20 %....
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 26, 2007, 21:19:15 »

Może w wodzie do podmian masz wysokie NO3 Huh

johny007
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 26, 2007, 22:22:56 »

zmierzyłem NO3 w kranówkie, rożnica bardzo duża, będę musial zrobić podmiane. Jak duzo wody podmienić zeby zmiana była zauważalna? i czy poi dodaniu aquasafe tetry bede mogl juz jutro wodę podmienić?

ps ost gurami padło Sad
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: