Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Bojownik - samiec, samica czy może jeszcze coś innego....
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik - samiec, samica czy może jeszcze coś innego....  (Przeczytany 15258 razy)
Yria
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 25, 2007, 11:40:03 »

Kiedyś już chyba się gdzieś kogoś o to pytałam....chyba szymonaw , ale tu ten problem bardziej pasuje. Może na początek tak : Miałam sobie małe "bojiwnikarium" w 28 litrach ( 1+3). Od samego początku jak tylko kupiłam samiczki jedna znich byłs...hmmm.... co najmniej dziwna. Na początku była wielkości takiej jak inne samice, ale już wtedy samiec żadnej innej nie ganiał po akwarium, tylko właśnie ją. Sytuacja stała się jeszcze bardziej stragiczna, jak ta samiczka urosła niemal do wielkości samca, ten całe dnie spędzał na szukaniu jej, wypędzaniu z kryjówek i gonieniu. Myślałam, że to przez to, że jest taka przerośnięta....nawet siebie wyniłam, że ją przekarmiłam. A ponieważ teraz dojrzewa mi krewetkarium i Azja 112 i już nie mogłam patrzeć na tak strasznie maltretowaną dziewczyne, przeniosłam ją do tego zbiornika.

Wstaję wczoraj rano ...patrze...a tam gniazdo z pianki.  Na początku jeszcze myślałam, że może to prąd wody zepchnął bąbelki powietrza w jedno miejsce ale teraz widzę, że ona...hmm..on....to ONO ciągle majsterkuje i buduje gniazdo !!!  Powiedzcie mi jak to możliwe? ONo naprawde wygląda jak samica, nie ma weloniastych płetw...tylko jest o wiele większa. Nigdy się nie postawiła samcowi, zawsze uciekała i się chowała. Kupiłam ją razem z innymi samicami. Ale to prawda...od samego początku samiec tylko ją gonił. Wyraźnie go irytowała.

Znalazłam gdzieś zdjęcia samców, którzy faktycznie nie mają weloniastych ogonów. Sprzedawca uważa, że samiczki czasami pomagają w budowie gniazda...okej...pomagają... ale to coś samo zbudowało całe i to całkiem porządne, jak tylko przestało przebywać w jednym akwarium z moim samcem.

No i nie wiem co robić... czy to samiec czy samica? Czy jak włożę do 112 litrów to sytuacja się uspokoi? Albo jeszcze gorzej będzie...w końcu jeszcze tam będzie samiec prętnika. Oddać do sklepu ? Sprzedawca oferował zamianę na "stuprocentową samice" ale nie chcę, żeby on/ona wylądował  w kubeczku. Wściekły

Chyba normalnie jak wrócę z uczelni to wieczorem wstawię zdjęcie.... a czy ktoś nie ma ochoty przygarnąć bojownika nie wiadomo jakiej płci Huh Może ktoś z Wrocławia Huh
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2007, 11:48:13 wysłane przez Yria » Zapisane
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 25, 2007, 12:02:45 »

heehh może to inny betta  Wink

Pozdrawiam, Magda.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 25, 2007, 12:11:34 »

Jedyny test - odlowic osobno samca i podejrzanego o samca i zobaczyc jaka będzie reakcja na siebie nawzajem (wiem, ze brutalne ale innego pomysłu nie mam). Jest jednak prawdopodobne, że masz dwóch samców, tylko nieco innych. Tak naprawdę samce bojownika z weloniastymi płetwami to efekt selekcji przez lata - czyli de facto odmiana hodowlana. Może drugi jest bardziej zbliżony do pierwowzoru Huh Jest jeszcze możliwość, iż efekt przeganiania to dosyć intensywne zaloty.

Ariadne
Stały użytkownik

12079834 moje prywatne gg

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 25, 2007, 12:14:20 »

sytuacja jest niezwykle zagmatwana . najprawdopodobniej twoja samica to albo samiec odmiany 'The Plakat' albo też jakaś chłopczyca. ale weź sobie do serca bardziej to pierwsze przypuszczenie. wtrącę tylko że 28 litrów to za mało na harem !mam pytanie czy twoja 'samica' ma poziome lub pionowe paski?  białą lub jasną kropeczkę  przy płetwie odbytowej ?

pozdrawiam adusia yeah
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 25, 2007, 15:06:27 »

a moze to bojownik bezbronny(betta imbellis) Huh

tu masz fotke: http://www.akwarium.host.sk/ryby_foto/okonioksztaltne/betta_imbellis.jpg

a tu opis: http://users.interblock.pl/~fotoakwarium/archiwum/a41/a41,6.html
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2007, 15:08:25 wysłane przez bakuMGK » Zapisane

8317910

Yria
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 25, 2007, 16:36:24 »

Okej...no to już wszystko wiadomo....baku, dzięki za fotkę...tak, moja ryba dokładnie tak wygląda. Tylko trochę bardziej utyta. Dokładnie takie same kolory, takie same płetwy.  Jednak mój weloniasty samiec ma instynkt..od razu wyczuł. I faktycznie on nigdy nie miał żadnych pasków. Tak jak inne samiczki w chwili np stresu szarzeją i maja paski poziome, ten nigdy.

No więc pierwszy problem rozwiązany...teraz drugi : CO JA MAM Z NIM ZROBIĆ Huh Wpuścić do tych 112 litrów z samcem weloniastym? Zostawić w krewetkarium ? Mówiąc szczerze miałam plany krewetki + neonki a nie krewetki + bojownik  Wściekły z resztą pewnie mi zje krewetki. Oddanie do sklepu = kubeczek. I pewnie nikt go z tego kubeczka nie kupi, bo nie jest tak ładny jak weloniasty. Więc jeszcze raz się zapytam : ktoś nie jest z Wrocławia i nie chciałby nieuzbrojonego bojownika np do akwarium towarzyskiego ? W ogóle nie jest agresywny... ani razu się weloniastemu nie postawił.  Cool

Akwarium 28 litrów likwiduje...więc naprawdę nie mam go gdzie trzymać. Ariadne..powiem ci, że gdyby nie ten bezbronny samiec podszywający się pod samicę, to 28 litrów naprawdę u mnie było świetne na haremik bojowników.  Samiec nigdy nie atakował tych prawdziwych samic...nawet teraz jak już nie ma swojego głównego wroga jest spokojny.

A swoją drogą jak to się stało, że kupiłam go jako samice? Błąd hodowcy bo się nie poznał? Błąd sprzedawców , bo wcisnęli go do akwarium z samiczkami ?  Huh

Edit : "Ryby spokojne, nie wojują, ale doskonale skaczą (nakryć dokładnie akwarium!)." ...no tak...dokładnie...nigdy nikogo nie atakował, ale mi trzy razy wyskoczył.  Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2007, 16:38:49 wysłane przez Yria » Zapisane
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 25, 2007, 16:42:39 »

ja bym sobie kupiła jakieś malutkie akwa-20l i tam go trzymała bo ja przynajmiej bezbronnego bardzo chciałam-a nigdy nie widziałam w Kraku Wink

Pozdrawiam, Magda.
Yria
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 25, 2007, 16:52:56 »

Niestety przy wydatkach jakie zrobiłam przy tych akwariach nie mam możliwości na jakieś małe...do tego też muszę dokupić grzałke, filtr, rośliny etc.  Sad
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 25, 2007, 17:04:48 »

jakby co - samice bojowników też mają zdolnośc budowania gniazda, lecz nikt jeszcze nie wyjaśnił skąd to się bierze że one też potrafią to robic. a ty masz napewno inny gatunek bojownika i ciesz się że go masz bo inne gatunki bojowników są żadkie na rynku polskim. ja polują na Betta smaragdina i chyba będę z berlina przywoził bo tu nigdzie nie ma pozdro!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 25, 2007, 17:24:14 »

ja polują na Betta smaragdina i chyba będę z berlina przywoził bo tu nigdzie nie ma
Betta smaragdina-PIĘKNOŚCI

Pozdrawiam, Magda.
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 25, 2007, 17:31:44 »

Pewnie rzadki bardzo gatunek - teraz dopiero dowiedziałam sie że istnieje. Ja znałam dotąd bojownika wspanialego i bezbronnego. A co do tematu - mój kolega który hodowal bojowniki mówił mi właśnie że jego samica właśnie raz zbudowala gniazdo - od początku do końca.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Yria
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 25, 2007, 17:38:14 »

No to ja już naprawde nic nie wiem....  Roll Eyes Jeśli mówicie, że mam się cieszyć, bo to rzadki gatunek, to się ciesze.... jeśli to oczywiście jest samiec a nie samica-chłopczyca....tylko nadal pozostaje pytanie co ja mam z nim/nią zrobić? Zostawić w krewetkarium ? Tam mają być krewetki i kardynałki albo neonki...zniesie takie towarzystwo ? ( akwa 52 litry) czy dać do Azji 112 litrów ( tam będzie weloniasty bojownik z 2 samicami, harem prętników i razbory). No chyba, że jakiś miłośnik go przyjmie....
A z resztą...ide po aparat i zrobię zdjęcie...wszystko będzie jasne.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 25, 2007, 17:41:01 »

zdjęcie wszystko załatwi czekamy Wink

Pewnie rzadki bardzo gatunek - teraz dopiero dowiedziałam sie że istnieje. Ja znałam dotąd bojownika wspanialego i bezbronnego.

jest ponad 100 gatunków bojowników. Wink

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,10209.0.html   - to tylko częśc.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2007, 17:44:25 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Yria
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 25, 2007, 18:19:25 »

http://i67.photobucket.com/albums/h290/AvaAllen/betta.jpg

przepraszam za jakość zdjęcia...nie wiem jak robić dobrze foy rybom.
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 25, 2007, 18:24:39 »

Hmm... to mi nie wygląda na Betta imbellis

jest ponad 100 gatunków bojowników.

Może to jeden z tych stu Tongue

Akwarium 60l

5x neon czarny
6x neon czerwony
1x bystrzyk barwny