Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 21
  Drukuj  
Autor Wątek: Galeria nieproszonych gości  (Przeczytany 224444 razy)
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !

« Odpowiedz #195 : Luty 16, 2010, 20:36:07 »

Wpuścić robaczkojada  Cheesy
Ja mam naszego lokalnego ciernika, wyżarł mi wszystko, chociaż chciałem, żeby robaczki zostały Undecided
Ty też jakiegoś zjadacza znajdziesz.

a jakiego "robaczkojada" mogę wpuścić do 45l? (w przystępnej cenie i w miarę dostępnego Wink)

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

...In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me
and speaks my name
And do I dream again?...

...........................................................
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #196 : Luty 16, 2010, 21:13:18 »

a jakiego "robaczkojada" mogę wpuścić do 45l? (w przystępnej cenie i w miarę dostępnego Wink)
W sytuacji akwarium które posiadasz, nie warto na razie nic proponować, bo i tak masz za dużo i rybki padną.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #197 : Luty 18, 2010, 19:21:25 »

Witam

Mam od bardzo dawna w krewetkarium gości. Poszukałem trochę w necie i stwierdziłem że to prawdopodobnie skąposzczety, nie groźne dla krewetek, więc żyją sobie do dziś. Dziwne było że gdy miałem kiedyś w tym zbiorniku młode gupiki to nie wykazywały od zainteresowania tymi robakami.  Ustrojstwo rzadko widac w słupie wody, ale jeśli się znajdzie w wodzie usiłuje płynąć wężykowatym, esującym ruchem. Podłoże to żwir 3-5mm, ten syf widoczny na zdjęciach to po prostu muł, aqwa działa dwa lata. Zaczynają mnie coraz bardziej denerwować z uwagi na mało estetyczny wygląd, w dodatku upodobały sobie przód aqwa.  Jest niby środek capitox zooleka, ale co z krewetkami ? Co polecacie ? Restart z gotowaniem kamlotów totalnie wszystko rozchwieje, rośliny do wywalenia bo też sie może jakaś glista przechować. Już tak sobie myśle wyłowić krewetki, wyjąć mchy, rośliny i podnieść temp tak do 50st., zniszczy się cała flora bakteryjna z podłoża, ale i glisty  Grin
wygląda mi to na rureczniki. w każdym razie na pewno jakieś skąposzczety. kiryski bądź piskorki powinny załatwić sprawę Wink

Co to za robal?
łaził po szybie zawinięty w kawałek liścia

zdążyłem się zorientować i dowiedzieć ze to larwa chruścika ale nie mam pewności więc proszę o identyfikacje.
wygląda na roślinożernego chruścika. skoro kawałki roślin nadal pojawiają się na powierzchni to znaczy że masz ich w akwarium więcej. należy je usuwać mechanicznie. to tylko larwy więc rozmnażać się nie będą.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2010, 19:23:41 wysłane przez lukas » Zapisane

Lozin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #198 : Luty 18, 2010, 23:15:17 »

wygląda na roślinożernego chruścika. skoro kawałki roślin nadal pojawiają się na powierzchni to znaczy że masz ich w akwarium więcej. należy je usuwać mechanicznie. to tylko larwy więc rozmnażać się nie będą.

a skąd się biorą? mogłem je przynieść z roślinami?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #199 : Luty 19, 2010, 00:05:05 »

tak

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go

« Odpowiedz #200 : Luty 23, 2010, 23:34:26 »

Witam,mam pytanko może Ktoś będzie wiedział z opisu co to za ślimaczysko zalęgło mi się w akwenie...zapewne z roślinkami gałęzatke ostatnio kupowałem) je przytachałem i widzę ze się rozmnaża.
Skorupkę ma przezroczystą taką jak esencja herbaty nie za mocnej i pełno ciemnych cętek.Widziałem kilka małych takich do 2mm,ale dziś znalazłem osobniki ok.0,5cm.
Zdjęcie może potem dodam bo teraz wlazły pod spód korzenia i nie mogę ich uchwycić w kadrze (takie są szybkie...haha)
aha,czułki mają takie cieniutkie jak niteczki i badają nimi wszystko dookoła...
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 23:48:46 wysłane przez black75 » Zapisane

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #201 : Luty 24, 2010, 01:01:40 »

Na 90 % z opisu rozdetka (physa gyrina)

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

« Odpowiedz #202 : Luty 24, 2010, 07:43:01 »

Dzięki,czy walczyć z tym? to szkodnik? moż Helenę na jego populację napuszczę lub jakąś bojcę.Tyle ze nie wiem czy bocja z innymi rybami będzie żyła w spokoju.

teraz na spokojnie popatrzyłem po innych forach i dostępnych fotkach to wygląda jak ZATOCZEK.

zdjęcie zapożyczone...  http://akwarium.az.pl/foto/zatoczek%20rogowy.jpg
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2010, 07:53:21 wysłane przez black75 » Zapisane

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #203 : Luty 24, 2010, 12:18:18 »

Jeśli to zatoczki to pewnie czeka cie plaga, postaraj się o helenki i załatw je puki jest ich mało.

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

« Odpowiedz #204 : Luty 24, 2010, 13:38:01 »

Jeśli to zatoczki to pewnie czeka cie plaga, postaraj się o helenki i załatw je puki jest ich mało.
Myślę bardziej o 4 sztukach bocji pręgowanej niż o helence bo ślimak jak ślimak i one się rozmnożą...Jak byście polecili-bocja czy helenka

akwen 112l

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #205 : Luty 24, 2010, 13:57:36 »

Nie każda bocja zjada ślimaki, tzn jedni trzymają bocje i twierdzą że wcinają jak głupie a inni mówią że ani jednego nie ruszyła, mi osobiście bocje ślimaków nie ruszały. A helenki zjadają bez dwóch zdań, dlatego ja polecałbym helenki, nie mnoża się tak jak zatoczki.

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

« Odpowiedz #206 : Luty 24, 2010, 17:54:27 »

Zakupiłem 3 bocje pręgowane,ryją całe dno w poszukiwaniu ślimków,zajadają ąz im się uszy trzęsą Cheesy

akwen 112l

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

« Odpowiedz #207 : Luty 25, 2010, 16:44:12 »

Zakupiłem 3 bocje pręgowane,ryją całe dno w poszukiwaniu ślimków,zajadają ąz im się uszy trzęsą Cheesy

Taka moja wiedza zę zamiast pręgowanych to zakupiłem owszem też w paski tyle ze Tygrysie....dobrze że zostało mi to uświadomione Cheesy
 na jutro jestem umówiony na wymiankę,moze i wezmę Helenki tylko czym je bedę karmił jak mi wszystkie ślimaki wyjedzą  Huh

akwen 112l

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #208 : Luty 25, 2010, 20:22:06 »

przy braku ślimaków Helena zjada detrytus i glony także głodować nie będzie

black75
wieczorkami
Stały użytkownik

« Odpowiedz #209 : Luty 25, 2010, 20:37:23 »

przy braku ślimaków Helena zjada detrytus i glony także głodować nie będzie

Dzieki bardzo,chyba już wiem na co wymienię te "TYGRYSY",choć co to jest DETRYTUS musiałem poczytac Smiley
Człowiek uczy się z każdą chwilą  Wink

akwen 112l

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 21
  Drukuj  

Skocz do: