lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #75 : Grudzień 28, 2008, 16:08:55 » |
|
Czy ktoś widział atak jętki? Może macie film/zdjęcie jak zjada narybek czy skorupiaczki? Mam jętki i jakoś nie zauważyłem, żeby coś atakowały i jadły, raczej mi wygląda, że jedzą glony z szyby.
larwy jętek raczej nie atakują innych stworzeń, może chodziło Ci o larwy ważek ?
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #76 : Grudzień 28, 2008, 16:18:20 » |
|
larwy jętek raczej nie atakują innych stworzeń, może chodziło Ci o larwy ważek ?
Chodziło mi o ten tekst poniżej. Jętki (trzydniówki)Spotykane w akwarium larwy pochłaniają (bo inaczej sie tego nie określi ) plankton. Potrafią zjeść dziennie odpowiednik połowy masy ciała (ok 1,5mg). Larwy żyją 3-4 lata, po dwudziestej wylince nimfa przeobraża się w dorosłego owada. Dorosła jętka żyje od 4 godzin do 3 dni. Jeżeli chodzi tylko o fitoplankton, to w porządku. Trochę się przestraszyłem, bo gdyby jadły zooplankton, te czemu nie miałyby jeść narybku? A jętkę z ważką trudno pomylić.
|
|
|
|
|
|
|
reqza
Nowy
|
|
« Odpowiedz #77 : Styczeń 03, 2009, 23:29:01 » |
|
Świetny temat, ładne zdjęcia. Dzięki!!!
|
|
|
|
|
|
|
Elurin
Nowy
|
|
« Odpowiedz #78 : Styczeń 30, 2009, 14:29:56 » |
|
Czy to wyplawek? Skad one sie biora w akwarium? Bo chyba nie z powietrza?
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #79 : Styczeń 30, 2009, 22:31:55 » |
|
tak , to wypławek. musiałeś go przynieść z roślinami bądź z żywym/mrożonym pokarmem
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #80 : Luty 09, 2009, 21:26:19 » |
|
Słuchajcie. Mam problem. Znalazłam w umywalce przy czyszczeniu roślin z 54l brązową wić. Pływającą tak: ''~~~~" . Czasami łapiącą się i chodzącą jak pijawka. Miała 0.5 cm a gdy się rozciągnęła 1cm-1.5cm. Była cieniutka. Czy to jest pijawka rybia? Czy może zaatakować ryby?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #81 : Luty 10, 2009, 14:25:48 » |
|
Hmmm mogłaby to być pijawka ... Żeby nie szerzyć paniki - obserwuj czy cos sie nie czepia ryb. Ogólnie zbyt bym się nie przejmowal - kiedyś wyciągnąłem coś takiego ze swojego akwarium i nigdy więcej tego nie widziałem ...
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #82 : Luty 10, 2009, 16:13:42 » |
|
Dzięki Sebos Uspokoiłeś mnie. Będę pilnować ryby.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #83 : Luty 18, 2009, 20:46:18 » |
|
Wiecie z kąt się biorą w akwarium te robale? Po raz kolejny znalazłam w akwa larwę - wcześniej myślałam że to larwa ważki ale po dokładnym przejrzeniu zdjęć stwierdzam że to pływak żółtobrzeżek - z kąt się to bierze? i jak właściwie się tego pozbyć bo na te trafiłam przypadkiem i żadne poszukiwania nic nie dają ale skoro były te to pewnie jest tego więcej...
|
|
|
|
|
|
|
Tymon555
Zainteresowany
Chciałbym mieć...
|
|
« Odpowiedz #84 : Marzec 03, 2009, 18:24:35 » |
|
Ja mam malutkie ślimaki na pół cm z najczęściej jasnobrązową muszlą. Pomóżcie zidentyfikować.
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #85 : Marzec 03, 2009, 21:02:58 » |
|
Skąd pływak? Z jajek, z roślinami przyjechały, może z piaskiem, korzeniem.
|
|
|
|
|
|
|
Aila
:)
Zainteresowany
:))
|
|
« Odpowiedz #86 : Marzec 08, 2009, 11:31:48 » |
|
Czy mozecie mi powiedziec co to jest ? Wprawdzie fotki malo wyrazne ( lepsze nie bedzie przynajmniej narazie) ale widac istote o ktora mi chodzi w realu ma ok 2 cm i jest przyklejone do szyby akwa. Porusza sie jak pijawka, zwija sie w kulke (moze pałąk) przyczepiajac sie dalej cienszym koncem....... Czy to jest grozne dla mieszkancow, roslin ? Jesli tak to jak z tym walczyc ? Na wszelki wypadek wylowilam (nawet latwo poszlo) wiecej nie widze (narazie ? )
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2009, 11:40:08 wysłane przez Aila »
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #88 : Marzec 08, 2009, 19:30:36 » |
|
Czy mozecie mi powiedziec co to jest ? Wprawdzie fotki malo wyrazne ( lepsze nie bedzie przynajmniej narazie) ale widac istote o ktora mi chodzi w realu ma ok 2 cm i jest przyklejone do szyby akwa. Porusza sie jak pijawka, zwija sie w kulke (moze pałąk) przyczepiajac sie dalej cienszym koncem....... Czy to jest grozne dla mieszkancow, roslin ? Jesli tak to jak z tym walczyc ? Na wszelki wypadek wylowilam (nawet latwo poszlo) wiecej nie widze (narazie ? ) to jakaś pijawka z rodzaju Erpobdella lub blisko z nimi spokrewniona. W pierwszym temacie jest pokazana Erpobdella octoculata, myślę że swoją możesz potraktować tak samo.
|
|
|
|
|
|
|
Aila
:)
Zainteresowany
:))
|