Wilku
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #135 : Listopad 20, 2009, 22:52:37 » |
|
|
|
|
|
Oddam nadwyżki, przyjmę coś w zamian: 1. Cryptocoryne aponogetifolia 2. Hygrophila polysperma 3. Hygrophila Corymbosa 4. Microsorium pteropus 5. Ludwigia repens
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #136 : Listopad 20, 2009, 23:02:06 » |
|
Rozdętka?
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
murzyn19
Nowy
|
|
« Odpowiedz #137 : Listopad 21, 2009, 01:26:10 » |
|
w moim akwarium zauwazylem bardzo malutkie biale moze lekko zoltawe takie jak by pchelki, szybko skaczace, za duze tego czegos nie ma, co to wogule jest?
|
|
|
|
|
|
|
Wilku
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #138 : Listopad 21, 2009, 10:44:31 » |
|
Super! Jeśli to rozdętka to strasznie się cieszę Na Wikipedii piszą, że Rozdętka wcina nawet rybie kupy
|
|
|
|
Oddam nadwyżki, przyjmę coś w zamian: 1. Cryptocoryne aponogetifolia 2. Hygrophila polysperma 3. Hygrophila Corymbosa 4. Microsorium pteropus 5. Ludwigia repens
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #139 : Listopad 21, 2009, 11:39:12 » |
|
w moim akwarium zauwazylem bardzo malutkie biale moze lekko zoltawe takie jak by pchelki, szybko skaczace, za duze tego czegos nie ma, co to wogule jest?
jesli to pływa skokami to oczliki
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #140 : Listopad 21, 2009, 14:54:11 » |
|
Super! Jeśli to rozdętka to strasznie się cieszę Na Wikipedii piszą, że Rozdętka wcina nawet rybie kupy mnoży się na potęgę i zjada wszystko co zjeść się da. generalnie nie polecam do akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #141 : Listopad 21, 2009, 20:59:31 » |
|
Mam rozdętki u siebie w akwarium, zatoczki i swiderki tez, ale nigdy mi się nie mnożyły na potęgę ani nie niszczą roślin. Nie wiem skąd u tylu osób takie przerażenie jak zobaczą parę ślimaczków, to pożyteczne stworzonka, najczęsciej zywiące się detrytusem.
|
|
|
|
|
|
|
murzyn19
Nowy
|
|
« Odpowiedz #142 : Listopad 22, 2009, 13:13:01 » |
|
jesli to pływa skokami to oczliki no ale to jest pozyteczne czy nie bardzo?
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #143 : Listopad 22, 2009, 13:16:17 » |
|
jak tylko zauważą ich obecność rybki, to je skonsumują
|
|
|
|
|
|
|
stephenking
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #144 : Listopad 22, 2009, 20:46:47 » |
|
Witam, od paru tygodni mam w krewetkarium jakieś dziwne żyjątka - wielkość około 1 mm, obłe, kolor białawy, obsiadają szyby ale wygląda też jakby były w stanie odpływać od szyby i na nia wracać. Nie pełzają wg mnie po szybie ale właśnie na nia "wpływają". Z reguły są w dolnej części szyby, przy powierzchni ich nie widuję. Staram się je mechanicznie "odławiać" przy podmiankach ale nie daje to zbyt dużo. Proszę o pomoc jak się ich pozbyć - i informację co to za ustrojstwo. Dzieki!
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #145 : Listopad 22, 2009, 20:49:37 » |
|
wpisz w google małżoraczki i zobacz czy to nie to;)
|
|
|
|
|
|
|
stephenking
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #146 : Listopad 22, 2009, 21:09:53 » |
|
wpisz w google małżoraczki i zobacz czy to nie to;)
Hmm, wyglada bardzo podobnie wiec moze to byc to. A zna ktos sprawdzony sposob jak sie tego pozbyc z krewetkarium?
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #147 : Listopad 22, 2009, 22:55:17 » |
|
małżoraczki nie są niebezpieczne i z reguły nie pojawiają się masowo. myślę, że więcej szkody sprawisz zbiornikowi próbując je usunąć niż zostawiając je w spokoju.
|
|
|
|
|
|
|
radekg2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #148 : Listopad 23, 2009, 23:45:13 » |
|
Witam Startuje nowe akwa. Podłoże zakupione, żwirek i korzenie wygotowane. Roślinki z pewnego źródła (a może już nie z pewnego). Akwarium jest w okresie dojrzewania (bez ryb) i tu nagle pojawiło się coś takiego (ok tydzień od zalania) mam nadzieje ze to nicienie (w starym akwa borykałem się z pijawkami i mam nadzieję, że to nie są one). Poniżej przedstawiam dwa zdjęcia i powiększenie Jak widać jest to małe ok 1-2mm białe i bardzo cienkie, pełza sobie po szybach. Proszę o identyfikację. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
kordyk
Nowy
|
|
« Odpowiedz #149 : Listopad 26, 2009, 08:15:19 » |
|
Witam. Mam chyba ten sam problem co kolega wyżej, takie małe białe wyglądające jak niteczki pasożyty zalęgły mi się w akwarium, zauważyłem też obecność ślimaków, od paru dni woda mi zzieleniała i jest nieprzejrzysta. Akwa działa już ponad rok więc nie wiem co może być nie tak. Jak się pozbyć tych pasożytów ??
|
|
|
|
|
|
|
|