keron
Nowy
|
|
« Odpowiedz #270 : Luty 25, 2011, 12:39:51 » |
|
wygląda na kiełża:)
|
|
|
|
|
|
|
Radan
Nowy
|
|
« Odpowiedz #271 : Marzec 01, 2011, 19:53:48 » |
|
Witam! Mam prośbę o identyfikację ślimaka. Myślę że to zatoczek ale nie jestem pewien. Z góry dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #272 : Marzec 03, 2011, 20:58:57 » |
|
Tak, to jest zatoczek. Lepiej się ich pozbyć zanim zrobią się ich setki
|
|
|
|
|
|
|
|
mlody_
Nowy
|
|
« Odpowiedz #274 : Marzec 21, 2011, 20:56:39 » |
|
Witam dzisiaj odłowiłem z baniaka pewnego owada niestety nie wiem co to takiego, może ktoś mi odpowie cóż to jest posyłam zdjęcie i proszę o odpowiedź. z góry dziękuję .
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2011, 21:05:35 wysłane przez mlody_ »
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #276 : Marzec 28, 2011, 19:24:24 » |
|
To wypławek, też to mam w baniaku i jakoś mi nie przeszkadza
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #277 : Marzec 28, 2011, 20:15:27 » |
|
badrass nie wprowadzaj w błąd skoro nie masz 100% pewności.
Też mam te ślimaki w akwarium, to PRZYTULIK WAUTIERA (Ferrissia wautieri), nieszkodliwy ślimak.
|
|
|
|
|
|
|
danyxm
Nowy
|
|
« Odpowiedz #278 : Kwiecień 28, 2011, 15:22:19 » |
|
witam akwamaniakow:) pol nocy przegladalem zasby internetowe,ale szukanie po omacku to pracochlonne zajecie - dlatego zwracam sie z prosba o pomoc do "medrcow". W trakcie rutynowego grzebania w akwa (akwa ma 4 tygodnie) zauwazylem dziwne stworzonko i po 2 godzinach udalo mi sie je zywe odlowic - szczesliwie strasznie ruchliwe nie bylo. "to" jest podobne nieco do zdjecia zamieszczonego wyzej przez "mlodego". Dwie takie sobie fotki zamiescilem tu: http://duzo-wody.blogspot.com/2011/04/potworek-i-mae-przemeblowanie.htmlbardzo bym byl wdzieczny za pomoc. chcialbym wiedziec co to,jak sie rozmnaza i czy jest grozne dla krewetek.
|
|
|
|
|
|
|
Silent-shout
Nowy
|
|
« Odpowiedz #279 : Maj 16, 2011, 19:06:54 » |
|
Witam. Mam problem. Mianowicie zauważyłam dzisiaj w akwarium na powierzchni wody brązowe, skaczące stworzonka... Jest ich mnóstwo. Z tego co widzę, to są tylko na powierzchni wody, na szybce nad wodą, rzęsie ... i nie są większe niż 1 milimetr... Nie mam pojęcia skąd się wzięły, bo jeszcze kilka dni temu akwa było wolne od takich problemów i nic nowego nie było do akwarium wprowadzane. Jest to drugi dzień po podmianie, i jedyna "nowość" to pierwsze karmienie mrożoną szklarką... W krewetkarium nie ma nic takiego, a akwaria dzielą tą samą roslinność. Jedyna róznica polega na podmianie wody i karmieniu mrożonką ... Ma ktoś może pojęcie co to może być ? Może zaszkodzić mieszkańcom ? Czy to mogło się przypałętać z mrożoną szklarką ? Jak się tego pozbyć ? EDIT : Hmm... Wydaje mi się jednak, że to skoczogonki (nie zauważyłam czytając po raz pierwszy ) Mimo wszystko, bardzo chcę ich się pozbyć z akwarium. Jakieś pomysły ? I czy szklarka może być tym, z czym one "przyszły" ... ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2011, 19:47:46 wysłane przez Silent-shout »
|
|
|
|
|
19ak82
Zainteresowany
KIELCE
|
|
« Odpowiedz #280 : Maj 16, 2011, 22:04:59 » |
|
Ja pozbyłem się skoczogonków mechanicznie - na całą szerokość akwarium wkładałem pieluchę tetrową i przeciągałem ją po powierzchni tworząc taką sieć na której pozostawało robactwo. Jeżeli powtórzysz ten zabieg kilkakrotnie to masz szansę się ich pozbyć. Musisz być tylko dokładna i starannie prowadzić materiał po powierzchni i szybach bocznych. Rośliny pływające wcześniej wyjmij z akwarium i dokładnie opłucz pod kranem. Powinno zadziałać.
|
|
|
|
|
|
|
danyxm
Nowy
|
|
« Odpowiedz #281 : Maj 17, 2011, 02:23:15 » |
|
po wnikliwych badaniach i kontakcie z fachowcami od wazek, i ja i umiejszczone fotoo powyzej "mlodego" (ten robal na talerzu) , to z pewnoscia larwa ważki różnoskrzydłej. Larwy sa drapieznikami i potrafia dziobnac o wiele wieksze od siebie zwierzatka :] Takze nie polecam
|
|
|
|
|
|
|
Silent-shout
Nowy
|
|
« Odpowiedz #282 : Maj 17, 2011, 07:01:15 » |
|
Nic tak nie motywuje do usunięcia rzęsy jak skoczogonki ... Dobrze, spróbujemy. Na innych forach też wyczytałam, żeby zwiększyć ruch powierzchni wody i zdaje się, że to też troszeczkę pomogło.
Dzięki za pomoc.
Jeszcze jedno. Czy jeżeli się tego pozbędę to może wrócić ? Czego unikać aby sytuacja się nie powtórzyła ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2011, 07:05:40 wysłane przez Silent-shout »
|
|
|
|
|
mr_andre
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #283 : Maj 28, 2011, 21:39:32 » |
|
Czy to zatoczek? Dostałem to badziewie z roślinką.
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #284 : Maj 28, 2011, 23:18:39 » |
|
małe foto, zatoczek ma spłaszczoną muszlę to jest raczej rozdętka.
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
|