Nie zrobiłem zdjęcia, bo nie mam czym. Zwykła cyfrówka tu nie starczy - musiałbym miec jakis superobiektyw - bo detali tego żyjątka nie widzę nawet przez lupę.
Dlatego wklejam tylko szkic planu ogólnego
, tyle detali ile widzę przez szkło powiększające.
Jest tych żyjątek w akwarium całe mnóstwo - pozbywałem się części roślin, więc zlazły z nich i obsiadły szyby - ale jak przestałem bałaganić w akwarium wróciły do toni, na szybach pozostało ich jedynie dużo (a nie całe mnóstwo
). Poruszają się w kierunku zaznaczonym strzałką, skokami długości od 1 do 5 cm. Największe z nich mają 2/3 mm długości (dwie trzecie, a nie dwa do trzech), jest też kupa mniejszych - że to ten sam gatunek, wnioskuje ze sposobu ruchu, nie wyglądu, bo te mniejsze to już tylko malutkie białe punkciki.
Nie wyglądają szkodliwie, ale trochę szpecą.
Pytanie, co to jest? Widzialem na yt filmik z ośliczkami, ośliczki nie poruszają się tak szybko.
Pytanie numer dwa, jak dla mnie ważniejsze - jakie rybki to zjedzą? Chciałbym się tego pozbyć metodą biologiczną, a że rzecz się dzieje w 54l zamieszkanym tylko przez 6 kirysków panda i planuję dokupić tam jakieś rybki do toni, pomyślałem, że wybiorę gatunek również pod kątem pozbycia sie tego białego śmiecia. Wszystko małe się nada, jestem otwarty na propozycje - tylko nie gupiki
Żadnych żyworódek, mam już dośc biegania po sklepach i wmuszania mieczyków sprzedawcom