Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Jak odróżnić płeć u skalarów?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak odróżnić płeć u skalarów?  (Przeczytany 33709 razy)
PabloSwidnik
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 29, 2007, 15:43:22 »

witam
czy ktos moze mi podpwiedziec jak mam odruznic skalary,dzis zakupilem dwie sztuki i niewiem czy to para czy nie.dzieki Afro
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2007, 17:40:47 wysłane przez Oswald » Zapisane

Pawel
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 29, 2007, 15:47:07 »

samiec ma czoło wklęsłe a samica ma proste.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
PabloSwidnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 29, 2007, 16:24:49 »

to mam dwa samce Cheesy a jezeli teraz dokupie samiczke bedzie mialo to znaczenie ze sa dwa samce a jedna samica.
dzieki bardzo wiedzmin Good !

Pawel
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 29, 2007, 17:01:20 »

skalary muszą się dobrac w parę. niestety dorosłe okazy się nie dobiorą. ja swoje dobierałem tak że kupiłem większą ilośc młodych i jak mi się dobrały same (to widac bo para zawsze pływa razem) a niedobrane oddałem do sklepu z powrotem. a te dwa twoje samce to się w najgorszym razie pozabijaja jak dorosną. lepiej jednego wymień na samicę bo to są ryby terytorialne pozdro!

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Hellmans
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 29, 2007, 17:31:00 »

Samiec ma czoło wklęsłe czy wypukłe?

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 29, 2007, 17:59:00 »

samiec ma czoło wklęsłe.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
JerseY
Nowy
*

Ryby i ich Podwodny Świat to coś wspaniałego.

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 29, 2007, 19:31:48 »

Bardzo ciężko jest odróżnić płeć skalarów,a jeszcze ciężej je rozmnożyć.To raczej lepiej,bo jest mniej poniewieranych się skalarków u boku nieodpowiedzialnych ludzi,którzy w ogóle nie wiedzą jak odpowiednio się nimi zaopiekować  Wściekły .Jestem hodowcą-amatorem,który nie rozmnaża żadnych ryb(no kilka razy gupiki się cykneły ale zawsze je zostawiałam dla siebie czy oddawałam w dobre ręce).I to nie jest kwestią że się nie znam czy co,po prostu nie mam zamiaru kombinować Smiley .

Kocham zwierzęta Smiley .
Moje zwierzaki:pies,papużki faliste,rybki akwariowe,chomiki Smiley .
PabloSwidnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 30, 2007, 15:52:42 »

Dzieki Bardzzo
Wiedzmin zrobilem tak jak mowiles i wymienilem skalara mam teraz parke mlodych skalarow Cheesy
stokrotne dzieki Cheesy

Pawel
Neurochirurg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 03, 2007, 07:02:18 »

W kwestii sprostowanie. Samec ma czoło WYPUKŁE (garbate mówiąc kolokwialnie) a nie wklęsłe.

Pozdrawiam

Nic na siłę. Weź większy młotek!
aquaman
Łukasz
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 04, 2007, 09:22:37 »

Ja odróżniam płeć u skalarów patrząc na ich oczy. Samce mają czerwone a samice normalne Smiley Pozdrawiam

Akwarium 30l (narazie)
3 Mieczyki
1 Gupik
9 Molinezji
2 Zbrojniki
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #10 : Lipiec 04, 2007, 15:49:17 »

Ja odróżniam płeć u skalarów patrząc na ich oczy. Samce mają czerwone a samice normalne Smiley Pozdrawiam

i tu sie mylisz bo moja samica czerwone oko, a samiec biale(pzrezroczyste)

mógłbyś sprostować, że jest to cecha do rozróżnienia tylko u skalarów dzikich(ale i tak nie jest to cecha dająca 100%pewności), skalary takze rozpoznaje sie po kształcie brodawek płciowych w czasie tarła, ale przy obecnej modyfikacji genetycznej nie ma żadnej metody na rozróżnienie płci !! jedyny pewny sposob to tak jak pisał wiedzmin-kupić stadko i czekac Grin ja mialem to szczescie ze kupilem skalary w innych sklepach, na chybił-trafił i trafiłem parke, ktora teraz co ok. 2 tyg sklada ikre, ale w ogolnym akwa nie ma szans na jakiekolwiek potomstwo..

8317910

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Lipiec 11, 2007, 05:23:21 »

samiec ma czoło wypukłe a samica płaskie (oczy czoła itd - są to tylko i wyłącznie drugozedne cechy plciowe moj wujek tez tak rozpoznawał wiedzial tylko ze ma pare jak ryby urosly okazalo się ze ,,samiec'' złozył ikre heheheheh)  i pozatym pablo u tak małych skalarów jak twoje nie da rady odróznic plci musisz poczekać az urosną a zeby urosły to zwiekszyc akwarium o jakies 100 litrów. wiec nie łam się nie dokupój wiecej skalarów do takiego akwarium jak twoje to nadaja sie neonki gupiki kardynałki danio sla skalarów potrzebne jest akw 120 l minimum - jedna dorosła para i wysokie na conajmniej 40 cm skalary rosną dośc szybko jak im bedzie mało miejsca to sobie przestrzen zyciową wywalczą - pobiją rybki i tyle Cheesy
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2007, 05:28:24 wysłane przez adriano210 » Zapisane

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Lipiec 12, 2007, 15:42:11 »

Wysokie conajmniej 50cm, a nie 40cm i conajmniej 170-200L. U skalarów nie ma sensu odrózniać płci po wyglądzie. Mój samiec np. miał płaskie czoło, bez wypukłości.  Jak mamy parę, to podczas tarła zauwazymy kim jest kim Wink Oczywiście, że to samica bedzie ikre skladała :p

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: