Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « prętnik traci rownowagę od tygodnia!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: prętnik traci rownowagę od tygodnia!!  (Przeczytany 4819 razy)
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« : Lipiec 01, 2007, 10:45:12 »

Pretnik karlowaty w moim akwa od 6miesiecym, wszystko bylo ok do czasu gdy zalozylam nowe akwa  Undecided padlo 5ramirezek o czym byl juz watek ale one byly nowe i kupione chore. Szukalam co moze byc przyczyna ale nie znalazlam.
Rybka jakis czas temu ok miesieca temu z jednej strony brzucha byla napuchnieta,(jakby polknela pilke)wtedy robilam 3razy glodowke po 2dni ale nie pomoglo.Czytalam ze to miesozercy ja karmie Ichtio-vitem, kupowalam mrozona ochotke juz 3razy zeby urozmaicic ale za kazdym razem pokarm byl nieswiezy-czerwone robaki przemieszane z prawie niebieskimi  Wściekły i dlatego zostalam przy tym Ichtio..
Teraz opuchlizna przeszla ale jest gorzej- pretnik traci rownowage a raczej jej wogole nie ma. Lezal na dnie na boku,teraz od 2dni przeniosl sie jakims cudem na korzen ktory jest przy powierzchni. Dzisiaj jak karmilam widzialam ze chce jesc probowal zlapac platki ale przychodzi mu to z wielkim trudem bo nie moze sie ruszac Sad Rybka oddycha rownomiernie, to nie jest niedotlenienie w kazdym razie nie bylo przyczyna teraz nie widze zeby pobieral tlen z powierzchni ale siedzi blisko niej wiec moze mu sie udaje.Zauwazylam ze schudl (nie chodzi mi o opuchlizne tylko wogole) ale mysle ze to dlatego ze nie je. Jeszcze kiedys ok 2-3tyg temu zapadlo mu sie jedno oko dolna czescia do srodka ale mysle ze to uszkodzenie mechaniczne poniewaz byl uwieziony miedzy tłem a siatka ktora musiala sie tam znalezc z innych przyczyn.
PRZYCZYNY?? jak sie to zaczelo-opuchlizna, do akwa wloaylam korzen ktory do tej pory mocno barwi wode, czy moze byc przyczyna choroby zbyt duza ilosc garbnikow?? Moze to jakas wada wrodzona ktora teraz sie ukazala, moze zatrucie jakimis zwiazkami w wodzie albo problem z pecherzem plawnym...

myslalam zeby kupic sol akwarystyczna i zrobic mu kapiel, zrobic duza podmiane tak 50% bo moze to te garbniki albo jakies inne paskudztwo, innych pomyslow nie mam

akwa-130l
filtr auael fan2 24h
2 gupiki,1welonka,1pretnik karlowaty , 3zbrojniki albinosy
NO3-10  NO2-0  GH>14'd  KH-6'd  pH-7,6   mierzone przed chwila testami paskowymi JBL

Nie wiem co moze byc przyczyna i nie mam pojecia jak mu pomoc, rybka chce zyc i bardzo chce jej w tym pomoc tylko powiedzcie jak Undecided

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 01, 2007, 15:13:14 »

A jaką masz temperaturę w akwarium i czy masz pokrywę?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 01, 2007, 15:41:05 »

A jaką masz temperaturę w akwarium i czy masz pokrywę?

temp 23 wiem troche malo kupilam grzalke i nie mam kiedy jej odebrac, normalnie jak jest cieplej mam 25
pokrywa jest na razie prowizorka ale jest

teraz zauwazylam ze gupiki ściąga troche na jedna strone i troche sie kiwaja  Undecided welonka ok,zbrojniki tez <mam nadzieje>
POMÓŻCIE !!!

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 01, 2007, 17:27:07 »

Jak dla prętnika to dużo za mało. Mnie przyszło do głowy przeziębienie labiryntu

Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Lipiec 01, 2007, 18:19:08 »

nie wpadlabym na to , czyli co powinnam zrobic??znalazlam tyle
Przeziębienie labiryntu.
Choroba uleczalna w początkowym stadium. Występuje tylko u ryb labiryntowych.
Objawy: Rybka pływa przy dnie, porusza się skokowo, ma trudności z dopłynięciem do powierzchni wody.
Przyczyny: Niska temperatura powietrza w zbiorniku w porównaniu do temperatury wody.
Leczenie: Akwarium szczelnie przykryć, obniżyć poziom wody do minimum, temperaturę podnieść o 3-4 stopnie.
Zapobieganie: Równa temperatura powietrza i wody w zbiorniku.

moge sprobowac zrobic tak-
przeniose go do 2.5l bo i tak nie plywa tylko lezy a w 130l nie obnize do minimum  Shocked  wloze grzalke tylko ze ona nie ma termostatu Undecided i przykryje czyms, a to ze nie bedzie tam doplywu swierzego powietrza mu nie zaaszkodzi? a sprobowac go nakarmic tą ochotka watpliwej jakosci czy lepiej nie....

tylko czy jest mozliwe przeziebienie biorac pod uwage ze nie mam grzalki i woda ma temperature pokojowa?? chyba to nie pasuje Undecided
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2007, 18:26:25 wysłane przez przyjaciolka Zenona :) » Zapisane

Hellmans
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 01, 2007, 18:58:24 »

Wydaje mi sie że Pretnik Karłowaty preferuje temperature wody od 25 do 30'C. Jeżeli tak to przeziebienie labiryntu bedzie pasowało

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 01, 2007, 19:03:39 »

tylko czy jest mozliwe przeziebienie biorac pod uwage ze nie mam grzalki i woda ma temperature pokojowa??

oczywiście że jest mozliwe. grzałka nie kosztuje majątek zaopatrz się.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 01, 2007, 19:27:02 »

tak tak grzalke kupilam ale musze jeszcze odebrac Tongue
grzeje juz wode w malym akwarium dam mu tam jakis kamien zeby mogl na nim lezec blisko powierzchni..

napisalam ze kiwaja sie troche gupiki wiec sie zastanawiam czy to nie cos z woda
poweidzcie co ile mniej wiecej pretnik pobiera powietrze bo moj nie robi tego teraz wogole Cry wydaje mi sie ze dusi sie na moich oczach, zaczal ciezko oddychac a w tym malym co teraz jest nie ma filtra wiec jak nie zaczerpnie sam powietrza to sie udusi Cry Cry
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2007, 20:07:46 wysłane przez przyjaciolka Zenona :) » Zapisane

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 01, 2007, 21:52:10 »

Filtr mu w oddychaniu raczej nie pomoże, bo labiryntowe oddychają przede wszystkim powietrzem atmosferycznym. Bardziej mu pomoże ciepło i bliskość tafli wody. Jak masz, daj mu jakieś witaminy na wzmocnienie.

Ochotki bym mu w ogóle nie dawała, a już takiej wątpliwej jakości to absolutnie! Jakieś robaczki lżej strawne (artemia, wodzień).

Szczelne przykrycie przecież nie będzie hermetyczne, zresztą zostaw jakiś odstęp miedzy powierzchnią wody a przykryciem, no i jakieś małe dziurki czy szpary mogą być.

Co do pozostałych ryb, to nie wiem, co im może być, czy ma to jakiś związek z prętnikiem.

Napisz coś więcej o tym korzeniu - skąd jest, jak dawno go włożyłaś, jak był przygotowywany.

Musisz rybom koniecznie urozmaicić dietę, jeden rodzaj pokarmu to stanowczo za mało.

Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 01, 2007, 22:17:13 »

Bardziej mu pomoże ciepło i bliskość tafli wody. Jak masz, daj mu jakieś witaminy na wzmocnienie.
tak tez zrobilam, witamin nie mam

Napisz coś więcej o tym korzeniu - skąd jest, jak dawno go włożyłaś, jak był przygotowywany.

korzen z nad rzeki, wygotowany chociaz nie do konca...jest tak duzy ze do zadnego gara mi sie nie miescil  Tongue tylko do 30litrowego polowa a pozniej obracalam, problem polega na tym ze woda byla caly czas w stanie wrzenia i nie mogla sie zagotowac (za slaby palnik na taki gar) ale w temp wrzenia gina wszystkie zarazki tak samo jak podczas gotowania
2razy w soli po ok 1godz po kazdej stronie i tak samo w wodzie bez soli
mocno barwi wode dlatego teraz chce zrobic podmiane 40-50 % bo mam herbatkę w akwa a jezeli cos jest z woda to powinna ta podmiana pomoc
jest tam ponad miesiac albo i dluzej nie pamietam dokladnie

Musisz rybom koniecznie urozmaicić dietę, jeden rodzaj pokarmu to stanowczo za mało.

dlatego sie zastanawiam czy to nie problemy trawienne wczesniej mial przeciez to 'cos' na boku, moze zapalenie przewodu pokarmowego

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 01, 2007, 23:11:17 »

Witaminy kupisz bez problemu w sklepie akwarystycznym, ale podobno równie dobrze nadaje sie zwykły vibovit  Smiley

Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 02, 2007, 07:53:13 »

heh vibovit a to ciekawe Good !  a witaminki sa w plynie czy jak?
dzisiaj jade po grzalke , rybcia dalej lezy jak wczoraj, kiedy moge spodziewac sie poprawy?? zakladajac ze nastapi

rybcia chyba czuje sie lepiej juz nie lezy bez ruchu pobiera tlen i ma wyzej glowe cieszy mnie to bardzo  Good ! Good ! papa
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2007, 09:39:31 wysłane przez przyjaciolka Zenona :) » Zapisane

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Lipiec 02, 2007, 10:14:56 »

Te witaminy dla ryb które ja znam (Sera Fishtamin) są w płynie.

Trzymam kciuki za rybkę  Smiley

Przeczytałam twoją obsadę i widzę, że możesz mieć poważny problem z temperaturą, jeśli prętnik wyzdrowieje i będziesz chciała go dać z powrotem do tego samego akwarium. Prętniki potrzebują wysokiej temperatury, a masz tam welona, który z kolei jest zimnolubny. Trudno będzie pogodzć ich wymagania (w zasadzie słabo możliwe).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2007, 11:43:40 wysłane przez matka siedzi z tyłu » Zapisane

Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Lipiec 02, 2007, 13:36:36 »

nie bylo mnie w domu 3godz i zdechł  Cry spadł na dno z polki ktora mu zrobilam i pewnie nie mial sily wyplynac,  Undecided Undecided
dzieki za rady bylo z nim juz o wiele lepiej, gdyby nie moja nieuwaga pewnie by teraz dochodzil do zdrowia, a poszlam odebrac grzalke specjalnie dla niego  Undecided Undecided

Przeczytałam twoją obsadę i widzę, że możesz mieć poważny problem z temperaturą, jeśli prętnik wyzdrowieje i będziesz chciała go dać z powrotem do tego samego akwarium. Prętniki potrzebują wysokiej temperatury, a masz tam welona, który z kolei jest zimnolubny. Trudno będzie pogodzć ich wymagania (w zasadzie słabo możliwe).

tego pretnika dostalam od mojego chlopaka na Wigilie  Tongue jest kochany ale na rybkach sie nie zna i kupil ktora mu sie spodobala, sama tez myslalm o miodowych ale wlasnie z powodu tej roznicy temperatur zrezygnowalam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2007, 13:42:36 wysłane przez przyjaciolka Zenona :) » Zapisane

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Lipiec 02, 2007, 14:52:31 »

Oj, strasznie mi przykro

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: