Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ludzie pomóżcie !!!  (Przeczytany 4500 razy)
chachlo
Zainteresowany
**

« : Lipiec 02, 2007, 22:19:13 »

Jestem początkujacym akwaryta i od jakiegos czasu probuje rozmnozyc mieczyki .... Juz drugi raz mialem samice mieczyka w ciazy i drugi raz ja odlowilem do 25l zbiornika zeby urodzila i druga raz mi zdechla nie rodząc malych rybek - poprostu przenisily ciaze obydwie - nie wiem co robic - co jest przyczyna tego ze nie moga urodzic na czas - moze to ze mam strasznie twarda wode u siebie Huh?? doradżcie cos prosze
Neurochirurg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 02, 2007, 23:01:30 »

A jaką wode wlewałes do tego 25 l baniaka? Prosto z kranu czy ze zbiornika w którym pływała?

Nic na siłę. Weź większy młotek!
chachlo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 03, 2007, 12:08:39 »

prosto z kranu - powinienem ze zbiornika w ktorym plywala ?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 03, 2007, 12:19:59 »

Ze zbiornika. Proponuję poczytać o podstawach akwarystyki, procesach w akwarium, wlasciwościach wody ...

Alisha161
Wielbicielka Crown-tail'i
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 06, 2007, 11:57:37 »

No właśnie. A woda z kranu je po prostu zabiła. W pustym zbiorniku woda powwinna odstać przynajmniej 2 tygodnie. Można przyspieszyć ten proces dodawając specjalne uzdatniacze. Wtedy woda może odstać nawet tylko 2 dni. Pamiętaj też żeby podczas odstawania wody filtr był włączony (przynajmniej w dzień). To sprawi że woda będzie zachowa swoją świerzość co będzie korzystne dla rybek. I nie martw się. Wiesz już więcej, zastosujesz moje wskazówki i Twoje samiczki i ich młode będą żyły długo i szczęśliwie Cheesy

I pomyśleć, że myślę tylko o rybkach!
Zapraszam na moją stronę internetową:
http://www.zwierzakiwdomu.fora.pl
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 06, 2007, 12:02:34 »

Można przyspieszyć ten proces dodawając specjalne uzdatniacze. Wtedy woda może odstać nawet tylko 2 dni. Pamiętaj też żeby podczas odstawania wody filtr był włączony (przynajmniej w dzień).

Z tym się raczej nie zgodzę. Woda powinna odstać 2 tygodnie ( to jest minimum), bez stosowania uzdatniaczy. A filtr powinien chodzić 24 h\dobe.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 06, 2007, 13:10:11 »

Zaraz zaraz.

Uzdatniacze stosuje się w przypadku uzdatniania surowej wody kranowej w celu usunięcia z nich związków chloru oraz związania metali ciężkich, które mogą się tama znaleźć. Jeśli wiemy, ze woda kranowa nie jest zanieczyszczona metalami ciężkimi można ją tylko zostawić 24-48 h w wiaderku w celu ulotnienia się chloru. Takiej wody używamy do regularnych podmianek części wody w akwarium.

Jeśli jednak zakładamy nowe, świeże akwarium woda w nim musi dojrzeć minimum 2-3 tygodnie z włączonym filtrem, grzałką, oświetleniem, podłożem i roślinami zanim wpuścimy tam pierwsze ryby. Filtr w każdym akwarium powinien chodzić 24h/dobę! Można przyśpieszyć ten proces w dwojaki sposób:
- wlewając dojrzałą już wodę z lub przekładając jakąś część wyposażenia (odrobinę podłoża z "syfkiem", wkład filtra) innego, dojrzałego akwarium do nowego w celu namnożenia się potrzebnych kultur bakteryjnych na filtrze i w podłożu
- zakupienie szczepów bakterii w sklepie zoologicznym, np Bactozym, Nitrivec i wlanie, bądź wysypanie ich do wody, filtra i odrobinę do podłoża

Nie skraca to jednak czasu dojrzewania zbiornika do 2 dni tylko do ok 10 dni wg zapewnień producentów.

Cytat: Alisha161
zastosujesz moje wskazówki i Twoje samiczki i ich młode będą żyły długo i szczęśliwie

... w niebie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
alexg10
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 13, 2007, 20:28:44 »

A filtr powinien chodzić 24 h\dobe.

z tym sie nie zgodze u mni filtr włączam tylko jak woda jest brudna i pływa pokarm i odchdy.

25l,2x danio pręgowane,2x danio lamparcie,3x kiryski pstry,3x brzanki zielone,2x gupiki,2x chokejówki,1x kosiarka,2xmolinezje
1x ślimak wodny
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 13, 2007, 20:47:18 »

To nie ma się czy chwalić !

FILTR POWINIEN CHODZIĆ 24\h.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #9 : Lipiec 13, 2007, 22:17:05 »

zostawić 24-48 h w wiaderku w celu ulotnienia się chloru.

Nie pisał ostatnio ktoś, że wody się już nie chloruje tylko ozonuje czy coś takiego  Huh

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 14, 2007, 11:51:51 »

Oswald to zalezy chyba od wodociągu. Nie wszędzie jeszcze chyba ozonuja wodę.
nowik
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 14, 2007, 12:45:25 »

umnei wlasnie wode ozonouja... wlewajac ja do akwarium normalnie prezbija odcien niebieskiego.... troszek tot akie dziwne odczucie jak sie na to patrzy Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Lipiec 15, 2007, 09:54:43 »

zostawić 24-48 h w wiaderku w celu ulotnienia się chloru.

Nie pisał ostatnio ktoś, że wody się już nie chloruje tylko ozonuje czy coś takiego  Huh

To zależy. Na poprzednim mieszkaniu miałam chlorowaną a teraz mam ozonowaną. Wszystko w ramach jednego miasta więc to zależy od miejsca w którym mieszkasz. W małych miasteczkach nadal się wodę chloruje.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: