Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Narybek Mieczyków  (Przeczytany 24176 razy)
chachlo
Zainteresowany
**

« : Lipiec 03, 2007, 21:48:59 »

Huraaaa  mam male rybki mieczyka - urodzilo mi sie 42 w tym 35 zywych niestety 7 bylo martwych - wsadzilem te male rybki do malego akwa 25 l zeby podrosly nie ma tam nic zadnych kamykow ani roslinek - jest tylko filtr i woda noi ryby i w zwiazku z tym mam pare pytan do was :
1. Czym i ile razy dziennie karmic takie male rybki
2. Jaka temperature potrzebuja
3. Co zrobic zeby jak najwiecej przezylo
4. Jak zachowuja sie takie male rybki bo moje siedza na dnie jak narazie (urodzily mi sie pare godz temu)
5. Jak dlugo rosna takie ryby zeby osiagnely rozmiar przecietnej neonki (zeby skalary ich nie zjadly)
6. Czy filtr w tym akwa musi byc caly dizen wlaczony czy wystarczcy jak co pare godz go wlacze i wylacze - chodzi o to ze on dosyc mocno pracuje i moze mi wciagnac male do srodka - jedna mi juz wpadla Sad
Dzieki za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam
Hellmans
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Lipiec 03, 2007, 22:18:24 »

Witam. Na wstepie gratuluje malych rybek  Afro

1. Czym i ile razy dziennie karmic takie male rybki
odp. Przez  pierwsze dni nie karm małych rybek gdyz posiadaja one jeszcze woreczki żółciowe. Jak zaobserwujesz że 'brzuszki' zanikły mozesz zaczac karmic. Jezeli masz jakis flake food (w płatkach) mozesz zmielic go w jak najdrobniejszy pył (uzyj 2 lyzek malej i duzej). A NAJLEPIEJ JAK BYS MIAL DROBNA ROZWIELITKE. Generalnie mlode beda jadly wszystko ce bedzie im sie miescilo w ich pyszczkach

2. Jaka temperature potrzebuja
odp. temp okolo 25'C powinna byc ok (nie sa wymagajacymi rybami 20-28'C bedzie ok)

3. Co zrobic zeby jak najwiecej przezylo
odp. dodaj do akwarium kilka roslinek i zorganizuj napowietrzanie (bardzo wazne aby chronic mlode przed infekcjami bakteryjnymi)

4. Jak zachowuja sie takie male rybki bo moje siedza na dnie jak narazie (urodzily mi sie pare godz temu)
odp. Jak siedza na dnie a nie leza to znaczy że żyja Cheesy nie martw sie juz niedlugo beda fruwały po calym akwarium

5. Jak dlugo rosna takie ryby zeby osiagnely rozmiar przecietnej neonki (zeby skalary ich nie zjadly)
odp. to w duzej mierze bedzie zalezalo od warunkow oraz pokarmu jakie im zapewnisz

6. Czy filtr w tym akwa musi byc caly dizen wlaczony czy wystarczcy jak co pare godz go wlacze i wylacze - chodzi o to ze on dosyc mocno pracuje i moze mi wciagnac male do srodka - jedna mi juz wpadla
odp. Proponuje nalozyc jakas siateczke na wlot wody do filtra.

Pamietaj że mieczyki preferuja ph 7-7.5 i potrzebuja w swojej diecie pokarmu roslinnego.

Jezeli cos sie nie zgadza to koledzy zapewne poprawia mnie

EDIT: A po fachowe informacje proponuje zgłosic sie do kolegi z forum kozak-93 (w opisie ma napisane ze ma narybek mieczykow)

Regards: HELLmans
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2007, 22:28:50 wysłane przez Hellmans » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 04, 2007, 09:00:19 »

Filtr obowiązkowo ma być włączony 24h/dobę ponieważ narybek jest bardzo wrażliwy na złe parametry wody. Jeśli filtr pracuje za mocno spróbuj zmniejszyć przepływ i nałóż na niego np pończochę a do środka waty perlonowej, specjalnej włókniny filtracyjnej albo więcej gąbki - powinien trochę zwolnić.

Mam nadzieję, ze wodę do tego małego akwarium wlałeś z akwarium dużego a nie prosto z kranu?

Wrzuć trochę pierzastych roślinek (rogarek, kabomba, wywłócznik, mech), żeby rybki mogły się tam chować.

Karm 2-3 razy dziennie malusieńkimi porcjami roztartym na pył pokarmem jak pisał Hellmans albo specjalnym pokarmem dla narybku Mikrowit z Tropicala (czy coś w ten deseń, nie pamiętam dokładnie nazwy ale moje pandy za tym przepadały). Możesz także podkarmiać gotowanym szpinakiem w bardzo małych ilościach.
Całego jedzenia należy dawać dosłownie na końcu noża, tak żeby nie zabrudzić zbiornika. Co jakieś 3-4 dni należy pozbierać cały niezjedzony pokarm z dna akwarium, żeby nie pleśniał. Najłatwiej to robić cienkim wężykiem podczas podmianki wody. Wodę powinno wymieniać się na świeżą ok 10% co 3-4 dni.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2007, 09:02:28 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
chachlo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 04, 2007, 10:52:53 »

dzieki za info ale jesli chodzi o te rosliny w tym akwa to one mujsza byc zeby sie rybki chowaly czy w innym celu  - nie maja sie przed kim chowac tylko one tam plywaja
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 04, 2007, 11:20:17 »

Będą miały większy komfort jeśli będą mogły się ukryć w cieniu nawet przed Tobą.

Pozdrawiam,
Emi

chachlo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 04, 2007, 20:11:17 »

ile dni ryba moze plywac w takim malym plastikowym kotniku (13x10x12)cm
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 06, 2007, 08:19:55 »

A ten kotnik jest w wodzie w środku akwarium ogólnego czy taki wolnostojący?

Pozdrawiam,
Emi

Julka10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 19, 2007, 13:16:16 »

Ja mam specjalny pokarm dla wszystkich żyworodkiów: Mikroplan ,, i mogą to jeść tagże inne rybki (duże). Kupiony na zielonej górce <sklep Hobby> za 9 zł. Good !

Pozdrawiam Julka10  Grin papa

borys78
Zainteresowany
**

Cr7 rule ...

« Odpowiedz #8 : Lipiec 23, 2007, 20:05:53 »

czy dla narybku mieczyka dobra w akwarium bedzie wgłębka ?? czy moge troche starszy narybek gupika trzymać z mlodym narybkiem mieczyka ?

pozdrawiam

120 l - towarzyskie Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 24, 2007, 08:28:15 »

Tak, wgłębkę możesz mieć w akwarium.

Tak, możesz starszy narybek gupika trzymać z narybkiem mieczyków.

Pozdrawiam,
Emi

chachlo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 24, 2007, 22:25:30 »

Mam male mieczyki (maja ok. miesiaca) ktore plywaja w 25l akwa , karmie je juz sproszkowanym pokarmem dla duzych ryb (zgniatam go na palcach) - co mam zrobic aby one szybciej rosly bo jak narazie to one wygladaj jak swiezo urodzone
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Lipiec 24, 2007, 23:42:31 »

co mam zrobic aby one szybciej rosly
Lepszy pokarm Wink nie wiem czy jest inny sopsób ew. wieksze akwarium.

chachlo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Lipiec 25, 2007, 23:18:37 »

lepszy tzn jaki - karmie je mikrovit TROPICAL i ostatnio zaczalem TETRA PRO
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Lipiec 26, 2007, 11:22:00 »

...co mam zrobic aby one szybciej rosly bo jak narazie to one wygladaj jak swiezo urodzone

Myślę, że nie należy nic robić. Po prostu karm odpowiednią karmą dla narybku i czekaj.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: