Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Choroba  (Przeczytany 1780 razy)
latarnik
Zainteresowany
**

« : Lipiec 04, 2007, 00:38:10 »

Cześć
  Niedawno kupiłem akwarium i właśnie rozpoczeły sie problemy.
Może rozpoczne od warunków jakie stworzyłem w akwarium ponieważ z tego co przeczytałem, żeby coś poradzić tego się wymaga.
  Mam akwarium 60 litrów , 8 roślinek, 5 gupików, 2 mieczyki, 1 glonojad, 1 bojownik. W akwarium już wmontowane było oświetlenie, temp mam na 27 stopni, pompka Aquael. Na podłóżu żwir, 1 zameczek.
   Kilka dni temu jeden z gupików rozpoczął pływać głową  w dół, oprócz tego jakby go w pasie przegieło. Mniej jadł ale widziałem że chce jeść troszkę. Z innymi rybkami było w porządku. Trzy dni temu zmieniłem wodę a wczoraj jedną z rybek znalazłem w krzakach całą biała jakby pokrytą pianą -  najdziwniejsze to że ona była dość żwawa, co prawda nie miała oka ale jakoś dawała sobie rade. To było wieczorem, kilka godzin potem padła ta chora. Prawde powiedziawszy to jakby w połowie zgniła więc niestety musiałem ją usmiercić, żeby sie nie męczyła. Wszystkie ryby teraz mało jedzą , prawie wcale.
   Prosze o jakąś pomoc -  tzn radę.
  Przeczytałem w kilku miejscach, że nie nalezy zmieniać wody całej ale kilka osób powiedziało mi że zmieniają cała wieć i ja zmieniałem, a ponadto było bardzo brudno, więć nie wiem czy zmieniac cała czy nie. Do wody wlewałem preparat a stała jeden dzień.
  Chciałem sie zapytać o to jeszcze jak badać wode -  czytałem ze sa jakies odczynniki - jak to sie nazywa konkretnie?
   Ponieważ ta rybka jak napisałem zgniła w połowie a nie chciałem zeby sie meczyła wrzuciłem ja do wrzatku - przeczytałem ze tak jest najlepeij, lepiej niz do WC. Jak uśmiercać rybki jeśli już nie można wyleczyć?
  Sprzedający w sklepie powiedział że sypie sól do akwarium -  po co sie sypie? Czy mam sypać?
  A przede wszystkim pomóżcie w sprawie tego ,że te rybki nie jedzą. Karmiłem je 3 razy dziennie, teraz 2. Dawałem suchy pokarm. Czy dawać coś jeszcze?
  Z tego co myśle to mogła być pleśniawka ale nie wiem dlaczego ta bez oka w ciągu kilku godzin padła, a tamta pływała głową w dół dość długo - z 7 dni.
Troche dużo pytań jak na 1 raz ale mam nadzieje że ktoś pomoże.
 Z góry dziekuje
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 04, 2007, 09:48:10 »

Przeczytałem w kilku miejscach, że nie nalezy zmieniać wody całej ale kilka osób powiedziało mi że zmieniają cała wieć i ja zmieniałem, a ponadto było bardzo brudno, więć nie wiem czy zmieniac cała czy nie. Do wody wlewałem preparat a stała jeden dzień.
nie zmieniaj calej wody nawet jak jest bardzo brudno!! podmiany robi sie raz na tydzien 20% czyli w Twoim przypadku 12L, zbędne sa rowniez te preparaty ktore niby przyspieszaja dojrzewanie wody, wystarczy ze poczekasz 2doby i masz wode odstana chemia jest nie zdrowa dla rybek dlatego używa sie jej wtedy gdy nie ma juz innego sposobu

przeczytaj sobie dokladnie jak zaklada sie akwarium-to podstawa, po jakim czasie od zalania woda wpusciles rybki??akwarium musi dojrzec w naturalny sposob w przeciwnym razie mozna sie spodziewac ataku rożnych chorób

Chciałem sie zapytać o to jeszcze jak badać wode -  czytałem ze sa jakies odczynniki - jak to sie nazywa konkretnie?
poszukaj na forum a wszystkiego sie dowiesz, wejdz w dzial woda , bada sie przy pomocy testow paskowych bądź kropelkowych

Ponieważ ta rybka jak napisałem zgniła w połowie a nie chciałem zeby sie meczyła wrzuciłem ja do wrzatku - przeczytałem ze tak jest najlepeij, lepiej niz do WC. Jak uśmiercać rybki jeśli już nie można wyleczyć?

Czy uwazasz ze UGOTOWANIE ŻYWCEM zwierzecia jest humanitarne?? Wściekły Wściekły zrobilbys tak z psem lub kotem? watpie
na forum znajdziesz odpowiedz jak usmiercac rybki, ale pamietaj ze to ostatecznosc i nie zakladaj z gory ze bedziesz musial tak postepowac Smiley lepiej zapobiegac chorobom- jak?  tego tez sie tu dowiesz  Wink

A przede wszystkim pomóżcie w sprawie tego ,że te rybki nie jedzą. Karmiłem je 3 razy dziennie, teraz 2. Dawałem suchy pokarm. Czy dawać coś jeszcze?

nie dawaj im jesc na sile i zawsze jak karmisz to dawaj tyle zeby zjadly w ok2min, wtedy nic nie opada na dno i sie nie rozklada Smiley powinno sie karmic urozmaiconym pokarmem nie tylko platkami
co do chorob jakie moga dreczyc Twoje rybki wypowie sie ktos bardziej wtajemniczony, powodzenia  papa
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2007, 09:54:14 wysłane przez przyjaciolka Zenona :) » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 04, 2007, 11:26:43 »

Latarnik... poczytaj tutaj:

http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/pielegnacja/
http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/begin.html
http://www.akwa.freehost.pl/rady.html

Tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania. A jak jeszcze czegoś nie będziesz wiedział - pytaj.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
latarnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 05, 2007, 00:21:04 »

Dziękuje za informacje. Jeśli chodzi o "ugotowanie rybki" to nie było to dla mnie ani łatwe ani przyjemne. Nie znałem i nie znam innego środka, słyszałem ze ludzie wrzucają rybki do toalety ale wydawało mi sie że rybka sie tam męczy zanim umrze, a zrobiłem to co zrobiłem nie przez własne widzimisie ale przeczytałem w książczce "Hodowanie rybek " Lisieckiego gdzie autor na stronie 67 napisał" Najbardziej humanitarny sposób uśmiercenia rybek polega na wrzuceniu ich do gotującej sie wody, wtedy śmierć następuje  natychmiast. Zresztą ryba nie odczuwa tak szybko bólu jak np mysz czy chomik" . Jeśli znsz inny sposób to napisz - chętnie oszczędziłbym rybce bólu, oczywiście w chwili ostatecznej a ponieważ mojej rybce wylazły wnetrzności uznałem to za ostateczną chwile.
   Napiszcie jeśli możecie dlaczego rybki mniej jedza -  chociaz wydeje sie że jest troche lepiej i tak jedza mało.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 05, 2007, 07:22:37 »

Wiesz, karmienie ryb 2-3 razy dziennie to trochę przesada. Można tak robić ale na serio bardzo tyciutkimi porcjami ale ja wolę je karmić raz dziennie o stałej ustalonej porze, też w małych ilościach. Mogą być po prostu przekarmione i dlatego nie chcą jeść.

Słaby apatyt Twoich rybek może być także spowodowany złymi parametrami wody po restarcie baniaka i chorobą. Przydałoby się, żeby ktoś zrobił Ci testy wody akwariowej (zaprzyjaźniony akwarysta, w niektórych sklepach akwarystycznym) czy przypadkiem nie ma tam zbyt dużego poziomu NO2 (trucizna, która powstaje z wydalin rybek).

Jeśli nie chcą jeść - nie zmuszaj ich i nie syp więcej jedzenia bo niezjedzone resztki będą bardzo zanieczyszczały wodę. Postaraj się urozmaicić pokarm, może kup jakiś mrożony pokarm dla ryb albo świeży w akwarystycznym.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 05, 2007, 08:26:12 »

. Jeśli znsz inny sposób to napisz - chętnie oszczędziłbym rybce bólu, oczywiście w chwili ostatecznej a ponieważ mojej rybce wylazły wnetrzności uznałem to za ostateczną chwile.

poczytaj tutaj http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,9901.0.html  osobiscie uwazam ze najlepsze jest uderzenie bo to szybka smierc, poczytaj i oceń sam, kazdy popelnia czasami bledy, nie chcialam CIe zbyt mocno atakowac, nie przejmuj sie  Wink nastepnym razem pewnie tak nie zrobisz

Słaby apatyt Twoich rybek może być także spowodowany złymi parametrami wody po restarcie baniaka i chorobą. Przydałoby się, żeby ktoś zrobił Ci testy wody akwariowej (zaprzyjaźniony akwarysta, w niektórych sklepach akwarystycznym) czy przypadkiem nie ma tam zbyt dużego poziomu NO2 (trucizna, która powstaje z wydalin rybek).

testy wykonuje sie dosyc prosto moze warto zainwestowac?? paskowe sa niedokladne ale ich plusem jest cena testy paskowe JBL 5w1 za 35zl mozesz kupic Smiley
poczytaj      http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8510.0.html  zobacz tez na allegro

latarnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 07, 2007, 05:32:18 »

Dziękuje Emi i dziękuje przyjaciółko Zenona. Przestałem karmić 3 razy dziennie -  karmie tylko 1 i faktycznie jedza o wiele chętniej. Chyba je troszeczkę utuczyłem:)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: