Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Białe kropki u neonków  (Przeczytany 3950 razy)
malgosia
Nowy
*

« : Lipiec 06, 2007, 16:20:46 »

Kupiłam dziś neonki i kiedy wpuściłam je do akwarium okazało się ,że na płetwach mają pojedyńcze malutkie kropeczki ,czy to ospa rybia ?Jeśli tak to muszę zrobić im kwarantannę ,bo zarażą resztę !!!!!!!!!!!!!! Huh Co zrobić  Angry Angry albo oddać  Huh
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 06, 2007, 16:46:16 »

Teraz na kwarantannę już za późno.

Ospę leczy się ichtiosanem.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
malgosia
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 06, 2007, 16:58:35 »

Wiem ,ale powinnam je wyłapać i zrobić kwarantannę w szklanym naczyniu bez kamyków i roślin  >: Ichtiosan mam ,ale naczynie mam za małe ,2l jak tu nodmierzyć ICHTIOSAN Huh
Hellmans
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 06, 2007, 17:06:46 »

Droga Malgosiu. Leczenie powinna nastapic w ogolnym akwa poniewaz inne ryby moga byc zarazone.

Jezeli to faktycznie ospa (prawdopodobnie, ale zdjecia mozesz zamiescic na forum) to podnies temperature do 30' jezeli neonki po okolo 3 dniach beda bielec to obniz do 28 (muszisz je bacznie obserwowac). Kup w sklepie ICHTIOSAN i zastosuj wg zalaczonej instrukcji. Nie zapomnij o podwyzszeniu temperarury.

Regards: HELLmans

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Lipiec 06, 2007, 17:07:33 »

ale naczynie mam za małe ,2l jak tu nodmierzyć ICHTIOSAN Huh

Nie możesz skombinować sobie 5l butli po wodzie mineralnej ?

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 06, 2007, 17:11:40 »

Jeden mililitr płynu o gęstości i lepkości zbliżonej do wody to 15 kropli.

Dawka jest zdaje się 10 ml (czyli 150 kropli) na 100l wody, czyli na 2 litry wypadałyby 3 krople.

malgosia
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 06, 2007, 17:23:47 »

Mam nadzieję że inne ryby się nie zaraziły przez 3 godzinną wizytę  neonków w akwarium ,ale  jak kropki się już pokażą to ryba zdrowieje ,ale najgorsze jest to że kupiłam chore rybki Angry Undecided
Hellmans
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 06, 2007, 17:39:50 »

Wszyscy dobrze wiemy w jakich warunkach sa przechowywane ryby w sklepach zoologicznych. Nie trudno tam o chorobe. Dlatego trzeba sie dokladnie przypatrzec rybie ktora chcemy kupic. Cze jest żwawa, czy plywa w tej czesci akwarium w ktorej najczesciej ten dany gatunek plywa, Czy czasami nie jest blada, czy nie ma poszarpanych pletw...

malgosia
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 06, 2007, 18:01:35 »

Wydawało mi się ,że sprzedawca jest uczciwy,a w zbiorniku gdzie były neonki  w przeciwieństwie do innych zbiorników było ciemno,teraz wydaje mi się to podejrzane Angry musiał wiedzieć że są chore!!!!!
Hellmans
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Lipiec 06, 2007, 18:06:37 »

Wydawało mi się ,że sprzedawca jest uczciwy,a w zbiorniku gdzie były neonki  w przeciwieństwie do innych zbiorników było ciemno,teraz wydaje mi się to podejrzane Angry musiał wiedzieć że są chore!!!!!

Dodaj go na 'czarna liste' i poszukaj jakiegos innego sklepu zoologicznego.

malgosia
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 07, 2007, 13:34:20 »

Ostatecznie postanowiłam leczyć neonki w akwarium z innymi rybami ,bo mam jeden napowietszacz ,a neonki nie mogą być bez .Byłam też  w tym sklepie ,by poinformować o chorobie neonków. Sprzedawca był zdziwiony ,dał mi lekarstwo firmy Zoolek,twierdzi że jest lepsze od Ichtiosanu ,co wy na to? Huh
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 07, 2007, 13:57:38 »

Po pierwsze nie napisałaś, jakie to lekarstwo, więc trudno ocenić, czy lepsze, czy gorsze.

Po drugie, miałabym bardzo ograniczone zaufanie do sprzedawcy, który sprzedał chore ryby (niezależnie od tego, czy wiedział o chorobie, czy nie - sama nie wiem, która ewentualność gorsza).

malgosia
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 07, 2007, 21:33:39 »

nazwa leku:Zieleń  Preparat do zwalczania ichtiriozy w akwariach.  U neonków  jest żle  :jeden zdechł Undecided dwa leżą  na dnie i ledwo oddychają i tylko jeden jako tako Sad Sad Sad
Hellmans
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Lipiec 07, 2007, 21:38:50 »

nazwa leku:Zieleń  Preparat do zwalczania ichtiriozy w akwariach.  U neonków  jest żle  :jeden zdechł Undecided dwa leżą  na dnie i ledwo oddychają i tylko jeden jako tako Sad Sad Sad

Czarno to widze...

malgosia
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Lipiec 09, 2007, 14:29:50 »

Neonki zdechły  .... Sad...w ciągu 12 godzin, wszystkie ,były malutkie i delikatne.Kiedyś miałam samicę bojownika ,którą wyleczyłam  z tej choroby ,ale ona była 2,5 raza większa od neonka i leczyłam ją w oddzielnym zbiorniku ,gdzie trafiła zaraz po wykryciu choroby,też prosto ze sklepu .Nie miała jeszcze kropek ,wyglądała normalnie ,ale moje bojowniki ją wyczuły: nie regowała na ich zaczepki ,nie uciekała.W sklepie wyglądała normalnie ,wręcz doskonale.To tyle o tej sprawie papa
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2007, 14:33:11 wysłane przez malgosia » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: