Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: flora w akwarium 63l  (Przeczytany 1537 razy)
zyga07
Zainteresowany
**

« : Lipiec 07, 2007, 09:59:53 »

witam  ponownie...Wink
mam prosbe o dobranie flory do mojego akwa 63l;D
interesuje mnie bujna i tania roslinnosc;)
prosze równiez o info o pielengnacji i nawozeniu gatunków...Wink Grin

akwa 68
wielogatunkowe
akwa 200l
malawi
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 07, 2007, 12:18:06 »

polecam ta stronkę masz duży wybór http://www.holenderskie.pl/ , a referatu to chyba nikt ci nie napisze. pozdrawiam

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 07, 2007, 13:54:10 »

do takiego akwa dałbym ceratophylum demersum, bacopa monnieri, vallisneria spiralis, heternatera, anubias barteri var nana, echinodorus amazonicus. powinno wystraczyc:

bacopa na tył
ceratophylum na tył
vallisneria na tył
heternatera tył - środek
echinodorus środek
anubias przód

ewentualnie jakieś mchy lub wgłębkę można dac. kwestia roślin to nie tylko naworzenie to również właściwe oświetlenie. ja mam świetlówki hagena w kombinacji tył flora glo środek aqua glo przód sun glo. co do naworzenia polecam nawozy tetra crypto (nawóz w postaci tabletek który się umieszcza w żwirze) i do tego aqua art planta gainer classic. wsio pozdro!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 07, 2007, 23:26:22 »

No ja bym poleciła mniejsze roślinki niż valisneria i echinodorus amazonicus do 63 l. Po pierwsze za bardzo się rozrosną i się nie zmieszczą a po drugie będą przysłaniały większość światła pozostałym roślinom. Do takiego niewielkiego i niewysokiego akwarium jak Twoje pięknie będą się prezentowały niskie, niewielkie rośliny o małych liściach oraz mchy: np: rotala rotundifolia (tył), heteranthera zosterifolia (tył), java moss (mech jawajski, przywiązuje się go do korzenia), mikrozorium (środek albo na korzeniu, nie sadzi się ich w podłożu ale do czegoś przywiązuje), różne cryptocoryny (środek albo boki w zależności od wielkości),  drobnolistne echinodorusy (bok albo przód w zależności od wysokości) hygrophile (tył), sagittaria subulata (przód), anubias nana (przód). To są łatwe w uprawie rośliny, nie wymagające specjalnego traktowania, które nie będą Ci pomniejszać optycznie akwarium.

Ile masz światła w pokrywie? Jeśli standardowe 15W to nie poszalejesz z roślinkami...

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: