georgewroc
Stały użytkownik
Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!
|
|
« : Lipiec 14, 2007, 22:11:21 » |
|
Czytam o preparowaniu kokosa. Czy wkaldacie do akwarium caly orzech z wydrążonym jednym otworem? Ja chyba , gdy bede robi, przepiluje bardziej lub mniej w polowie i takie polowki wstawie. A jak Wy to robicie? Co lepiej precentuje sie?
|
|
|
|
|
|
|
Jarecki
|
|
« Odpowiedz #1 : Lipiec 14, 2007, 22:22:19 » |
|
Wszystko zależy od przeznaczenia kokosa. Jak ma być grotą dla pielęgnic w której mają złozyć ikrę wówczas wykonuje się jeden otwór tylko nieznacznie większy od ryb. Taką kryjówkę wiele gatunków uznaje za najlepszą bo jesli one "ciasno" wchodzą to mają poczucie bezpieczeństwa przed możliwymi według nich wiekszymi rybami i zwierzętami.
|
|
|
|
|
|
|
Hellmans
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Lipiec 14, 2007, 22:41:36 » |
|
Czytam o preparowaniu kokosa. Czy wkaldacie do akwarium caly orzech z wydrążonym jednym otworem? Ja chyba , gdy bede robi, przepiluje bardziej lub mniej w polowie i takie polowki wstawie. A jak Wy to robicie? Co lepiej precentuje sie?
Akwarium to wlasna inwencja tworcza. Zrob jak Tobie sie bardziej podoba a nie jak u kogos pasuje w akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
|
« Odpowiedz #3 : Lipiec 18, 2007, 20:55:08 » |
|
Ja ma kokosa w akwarium. Wygląda to tak: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,10822.0.htmlJak go przygotowywałem: 1. Przeciąłem na pół jednak nie "od linijki" - brzegi połówek są nieregularne (to dopiero była robota) 2. Oddzieliłem zawartość od łupiny 3. Łupiny poddałem myciu i parzeniu we wrzątku (nie szorowałem szczotką żeby nie zniszczyć włosowatej powierzchni)
|
|
|
|
|
|
|
georgewroc
Stały użytkownik
Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!
|
|
« Odpowiedz #4 : Lipiec 18, 2007, 21:58:27 » |
|
czy pozostawione na skorupie "włosy" nie gniją z czasem??
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
|
« Odpowiedz #5 : Lipiec 18, 2007, 22:15:51 » |
|
Nie gniją a jak masz zbrojniki to bardzo chętnie oczyszczą - ja juz mam łyse glace Bardzo im smakowało
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
|
« Odpowiedz #6 : Lipiec 19, 2007, 16:51:45 » |
|
U mnie jeszcze mają co jeść jeśli chodzi o kokosa Aaaaaa i jedna uwaga. Kokosik może lekko zabarwić wodę. U mnie tak było przez kilka dni - być może za krótko płukałem. Na szczęście ten stan już minął
|
|
|
|
|
|
|
CyFer
|
|
« Odpowiedz #7 : Lipiec 21, 2007, 20:10:23 » |
|
Mam pytanie odnośnie kokosa.
Chciałbym włożyć do akwarium dwie połówki kokosa (właściwie to trzy, ale jedna już jest^^), tylko gdy włożę go do gotowanej wody to woda barwi się na żółto, a jak do wody prosto z kranu to woda nie barwi się nawet po 4-5 godzinach. Czy gdy włożę te połówki kokosa do akwa to zabarwią wodę czy nie? Jeżeli będą barwić to najwyżej z nich zrezygnuję, ponieważ trochę nie mam czasu na to preparowanie itp...
|
|
|
|
|
|
|
TomajX
Stały użytkownik
Poznań
|
|
« Odpowiedz #8 : Lipiec 21, 2007, 20:14:04 » |
|
musisz tak długo go gotować najlepiej we wodzie ze solą aż nie przestanie barwić wody
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #9 : Lipiec 21, 2007, 20:14:08 » |
|
a jaki w tym problem że barwią?
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
CyFer
|
|
« Odpowiedz #10 : Lipiec 21, 2007, 20:18:01 » |
|
a jaki w tym problem że barwią? Taki, że jak dla mnie to żółta woda nie wygląda za ciekawie musisz tak długo go gotować najlepiej we wodzie ze solą aż nie przestanie barwić wody Proszę mnie nie brać za początkującego XD Wiem jak się je przygotowuje Chciałem tylko odpowiedź na pytanie.
|
|
|
|
|
|
|
TomajX
Stały użytkownik
Poznań
|
|
« Odpowiedz #11 : Lipiec 21, 2007, 20:26:14 » |
|
to przegotuj je jeszcze raz potem wypłucz w zimnej wodzie i wkładaj do akwa ja gotowałem 3razy i wystarczyło mam go w akwa 3 miesiące i nic
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #12 : Lipiec 21, 2007, 20:28:03 » |
|
hmmm - woda żółta to nie woda że tak powiem osikana. pewnie tak myslisz. to nie prawda - garbiki są poządane w akwarium bo stabilizuja parametry wody ale to tylko taka notka - wizualnie możesz byc przeciwko ja jestem za jeśli chodzi o korzyści z tego wynikające.
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Maciek1992
Maciek1992
Stały użytkownik
gygy 8085452
|
|
« Odpowiedz #13 : Lipiec 21, 2007, 20:28:53 » |
|
A tak zapytam gdzie można kupić całego kokosa bo w grodzisku nie ma na razie i jak cena za sztukę ??
|
|
|
|
25 Litrów -3 molinezje -MAŁY glonojad -3 krewetki
|
|
|
CyFer
|
|
« Odpowiedz #14 : Lipiec 21, 2007, 20:29:26 » |
|
Bo już 4 razy je gotowałem i bez zmian. W takim razie zrobie tak jak mówisz i jutro go pogotuję, bo dzisiaj to muszę posprzątać trochę żwirku turlającego się po podłodze^^ Jakoś niezręcznie go wkładałem do akwa XD
|
|
|
|
|
|
|
|