Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Żabienica amzońska  (Przeczytany 2328 razy)
szymczak16
Stały użytkownik

« : Lipiec 15, 2007, 20:14:57 »

Mam pytanko jak rozsadzić żabienice amazońską??? Morzna uzyskać z niej sadzonki,jeśli tak to w jaki sposub?? Bo mi się tak rozrosła i chciałbym z niej mieć sadzonki??? Ewentualnie jak ją przycinać???
Pozdr.
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #1 : Lipiec 15, 2007, 20:18:20 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=409.msg3374

Pozdrawiam, Magda.
szymczak16
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 15, 2007, 20:47:14 »

No tylko tam jest tak strona której niemoge załadować, a podejrzewam że tak były by ciekawe artykuły.
Mam taką duże żabienice i wypuszcza następne liście, tylo niestety nie chce wypuścić kwiatów, co zrobić?? Pomocy bo niedługo zarośnie mi na całe aqw. a tak bym nie chciał, a ile kosztuje taka żabienica bo morze kupiłbym jakoś mniejszą do do 60l. Cheesy
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2007, 06:54:47 »

Po pierwsze żabienica amazońska nie nadaje się do akwarium 60 l bo jak widać jest za duża. Możesz wycinać starsze liście tuż przy nasadzie wtedy zmniejszysz jej objętość.
Co do mniejszej sztuki to żadna różnica bo i ta w końcu Ci za bardzo wyrośnie. Lepiej kupić inną odmianę żabienicy, która nie rośnie taka duża, np:  Echinodorus schlueteri, Echinodorys bleheri,  Echinodorus cordifolius albo wymienić ją na jakąś większą kryptokorynę np Cryptocoryne wendti.

Tu masz link do tego artykułu, którego nie dało się otworzyć: http://www.akwa-mania.mud.pl/rosliny/zabiencowate.html

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: