Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Szafka pod akwarium - jak przenieść
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Szafka pod akwarium - jak przenieść  (Przeczytany 3370 razy)
wrobel
AquaPlant.yoyo.pl
Nowy
*

« : Lipiec 18, 2007, 19:42:17 »

Cześć jestem nowy.

Mam mały dylemacik  Huh Chce zrobić szawkę pod akwarium o wymiarach 53x35x120-150 (jeszcze dokładnie nie wiem na jaką wysokość), ale mam problem. Nie wiem kompletnie jak mam siędo tego zabrać. Z czego ją zrobić. I mam jeszcze jeden duży problem. Akwarium mam polemności 43L i jest dość ciężkie. Nie chce z niego wylewać wody i chyba nie moge. I właśnie nie wiem jak mam go przenieść  Undecided

pozdro "wrobel" 

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #1 : Lipiec 18, 2007, 20:02:09 »

I mam jeszcze jeden duży problem. Akwarium mam polemności 43L i jest dość ciężkie. Nie chce z niego wylewać wody i chyba nie moge. I właśnie nie wiem jak mam go przenieść  Undecided

Rzeczywiście to jest problemik (nawet ja będe wkrótce przenosiła baniak) ale bez wylania np 3/4 wody z dnem możesz się pożegnać-według mnie nie warto ryzykować dolnej szyby  Undecided

a co do szafki to w necie jest b.dużo pomysłów

Pozdrawiam, Magda.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 18, 2007, 20:45:03 »

Dwa wyjścia:
1. Odlać SPORO wody
2. Odczekać do czasu kiedy będzie miała miejsce wymiana wody.

Drugi sposób moim zdaniem lepszy ze względu na "biologię" jaka tworzy się w akwarium (tak przynajmniej wyczytałem)

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #3 : Lipiec 18, 2007, 20:50:41 »

odłać sporo wody do wiadra i potem wnów wlać możesz, a wymieniasz wode co tydzineń więc obydwa dobre.

Pozdrawiam, Magda.
wrobel
AquaPlant.yoyo.pl
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 18, 2007, 20:56:05 »

Magdallenah pomysł dobry odlać wode do wiadra i puźniej przelać, ale nie mam tak dużego akwarium mam wiadro 8L gdzie ja tam zmieszcze 43L Huh
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 18, 2007, 20:57:25 »

Butelki 5 litrowe. Albo wybrać się do hipermarektu budowlanego i kupic cos wiekszego. Ostatnio w Leroy kupilem wiaderko 15l za 8,5 z pokrywką. Na pewno kiedys się przyda. Jak odlejesz 20-30 litrów wody to po prostu będziesz miał większą podmiankę i tyle. Jeśli akwa ma 43 litry nominalnie to wody pewnie i tak jest mniej Smiley Wystarczy 50-60% starej wody

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #6 : Lipiec 18, 2007, 21:09:13 »

dokładnie nawet kiedyś jakiś mod pisał ze do swojego jakiegoś olbrzyma kupił 100l wiadra a inny że wode do wanny z folią wlał więc dla ciebie też się cośik znajdzie  Tongue

papa

Pozdrawiam, Magda.
TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #7 : Lipiec 21, 2007, 21:33:36 »

ja na szczeście przewidziałem możliwość przenoszenia akwa i przed ustawieniem go załatwiłem sobie Płytę wiórową o rozmiarze dna i grubości ok 0,5 cm na którą postawiłem akwa .Także jak Bede musiał przenieść akwa to razem z tą płytą i nie bede sie bał że mi sie akwa rozwali

thommy
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 27, 2007, 19:57:40 »

Płyta wiórowa - szkoda że nie wpadłem na takie rozwiązanie zanim ustawiłem zbiornik ;( Zawsze bezpieczniej. No ale bez odpuszczenia znacznej części wody i tak mowy nie ma o przenosinach. Z uwagi na typowe objętości wiader, ja skorzystałem z pomysłu z wanną wyłożoną folią. Trochę się człowiek nabiega, no ale...

------------------------------------------------------------------------
60L a w nich:
Bojownik
5x razbora klinowa
3x otosek
+ banda 6 Red Cherry
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #9 : Listopad 27, 2007, 20:01:01 »

wanna i folia hmmm ciekawy pomysł mnie jakoś do głowy nie przyszedł chyba ze względu że wiem jak są robione niektóre folie.....
thommy
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 27, 2007, 20:21:05 »

Ważne, żeby była w miarę obojętna chemicznie, czyli pozostaje PE lub PVC dopuszczona do kontaktu z żywnością.
No chyba że ta która jest dopuszczona, jest robiona tak jak wiesz.

Akwarium przeniesione bez problemów, patent z folią się sprawdził, tylko jest odrobina kursowania z wiaderkiem, ale do przejścia.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2007, 17:08:42 wysłane przez thommy » Zapisane

------------------------------------------------------------------------
60L a w nich:
Bojownik
5x razbora klinowa
3x otosek
+ banda 6 Red Cherry
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: