fuzya
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 19, 2007, 11:39:57 » |
|
Witam. W prawdzie mam akwarium krócej, ale aż takich problemów nie pamiętam. Właściwie o co chodzi? Czy rośliny marnieją, czy nie udaje się walka z glonami? Powody, jakie przychodzą mi do głowy: - złe miejsce ustawienia akwarium - przy oknie np. - za małe, lub nieodpowiednie oświetlenie - woda - skoro wciąż stosujesz chemię, to boję się myśleć, jaki koktajl masz w akwarium.Trzeba by zbadać parametry wody i doprowadzić ją do zalecanych stężeń pierwiastków, pH i twardości. Być może w wodzie jaką stosujesz jest jakiś pierwiastek wpływający negatywnie na rośliny, a pozytywnie na glony? - przerybienie - powoduje, z tego co wiem, duże stężenie NH3 - czyli glony i złe warunki dla ryb. - filtracja - jeśli nie wychwytuje szkodliwych substancji, to pozostają one w wodzie, szkodząc mikroklimatowi zbiornika. - nawożenie - tu można by wiele pisać, ale najpierw zająłbym się tym, co powyżej. - ważna rzecz - podmiany wody zaleca się robić w ilości 25 % co tydzień, ostatecznie co 2 tyg w dojrzałych zbiornikach - można też przy dużej obsadzie ryb "odkurzać " dno akwarium w częstotliwości wedle potrzeb. Rozumiem, że doprowadzenie akwarium do świetności zajmie trochę czasu i będzie kosztowało sporo cierpliwości, wielu zabiegów, ale mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogą moje spostrzeżenia. Pozdrawiam i życzę pięknego ogrodu podwodnego.
|