Apacz
Nowy

Wiadomości: 35
|
 |
« : Marzec 26, 2004, 19:36:53 » |
|
Czy jak korzeń był kupiony w sklepie i jest na tyle duży, że sam się zatapia, to też trzeba go wygotowywać...czy od razu po przepłukaniu mozna wrzucić do akwa???  ))
|
|
|
Zapisane
|
***pozdroofka***
...:::apacz:::...
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
    
Płeć: 
Wiadomości: 1355
I see You...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 26, 2004, 21:01:56 » |
|
To nie od wielkości zależy czy korzeń tonie czy pływa a od jego ciężaru a to zkolei z wysycenia wodą. Mając taki korzeń (ten twój) nie musisz go moczyć w celu zatopienia. Jeśli jest za duży by go gotować w garnku to spłucz go wrzątkiem z solą raz czy dwa (taki z lasu więcej razy) a następnie wypłucz pod kranem by pozbyć się soli i gotowe  operacja zajmie (jeśli masz dwa naczynia na ugotowanie wody) około 5,5 min  Pozdr.
|
|
|
Zapisane
|
112,25
|
|
|
Apacz
Nowy

Wiadomości: 35
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2004, 21:07:29 » |
|
hehe...thnx...po meczyku zabieram sie do roboty 
|
|
|
Zapisane
|
***pozdroofka***
...:::apacz:::...
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2004, 13:49:24 » |
|
Ja na twoim miejscu wygotował bym go porządnie tak 2-3godziny mu starczą :wink: 
|
|
|
Zapisane
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2004, 13:59:56 » |
|
Ale po co :wink: wystarczy wypłukać pod bierzącą wodą, niekoniecznie ze solą bo ona tu nie potrzebna.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
    
Płeć: 
Wiadomości: 1355
I see You...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2004, 16:11:45 » |
|
Sól dobrze zabezpiecza przed pleśnią  fakt sklepowy korzeń wystarczy wypłukać pod bierzącą wodą, poroponuje jednak by miała temp. okolo 90*C to nic do kwa sie nie zawlecze (np często korzenie sklepowe są trzymane w akwa z rybani a co jeśli ryby są zarażone???) Pozdr. 
|
|
|
Zapisane
|
112,25
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 27, 2004, 18:25:05 » |
|
No fakt Ja tam tylko sól używam przy preparowaniu pniaków w domu  I sprawdza sie zasada im dłużej gotujesz tym korzeń jest bezpieczniejszy i usuwa sie więcej garbników 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
    
Płeć: 
Wiadomości: 1355
I see You...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 27, 2004, 18:30:45 » |
|
Jak ofiarowuje jakiś korzonek (najlepiej dębowy) moim znajomym to mimo tego że jest już dobrze wyczyszczony i wielokrotnie zlany wrzątkiem , zawsze zwracam im uwagę by jeszcze raz zlali go wrzątkiem na krutko przed włożeniem do akwa. Jak narazie nie było żadnych skarg na korzonki odemnie  Pozdr.
|
|
|
Zapisane
|
112,25
|
|
|
sys
Nowy

Wiadomości: 44
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 29, 2004, 23:01:01 » |
|
...ja dokonałem swoistego wyboru co do korzenia...w okolicy mam kilka jezior więc postanowiłem sam zdobyć tę ozdobe...pomyślałem,że to będzie taki mój osobisty wkład do akwy...a co za tym idzie możliwość pochwalenia się przed znajomymi zdobyczą...wybrałem najczystsze jezioro...jakież było moje zdumienie gdy przekonałem się że w korzeniach aż tętni życie...mimo b.zimnej wody...im głęgiej tym gorzej...korzeni zanurzonych w mule wogóle nie polecam :twisted: !!! tam dopiero jest robactwo!!! znalazłem 2 małe korzonki nasączone wodą...zanurzyłem je w wiadrze-(pomyślałem,że jak coś w nich żyje to pewnie wylezie)...moczyłem je jakieś 4 dni,zmieniając 3 razy wode dziennie...bezpieczeństwo mojego zbiornika przede wszystkim!!!...też słyszałem o soli ,więc postanowiłem je wygotować właśnie z tym składnikiem...dałem ok o.5 szklanki soli na 5l wody...niewiem czy to dużo czy mało-ot,tak wyssałem z palca...samo gotowanie(stan wrzenia) trwało ok 20-30 min...opłukałem...włożyłem do akwarium...skalary aż "się ucieszyły"...pyszczaki mniej(jestem początkujący,więc wybaczcie ten mezalians)...pyszczaki opuściły mój dom...woda najpierw zrobiła się mętna,dopiero po wymianie wkładu filtra(z gąbkowego na...jakiś lepszy,nie wiem jak się nazywający;-)) doszła do dawnej klarowności  .........teraz preparuje korzeń razem z wydrążonym pniem...będzie świetnie wyglądał w moim M 200...znalazłem go na działce,mocze go już drugi tydzień i wypływa :? ...ale cierpliwość przede wszystkim...hahaha...napewno ją masz jeżeli to przeczytałeś :lol: ...Ale jeszcze na koniec dwie ważne rzeczy odnośnie korzeni: 1-korzeń musi być z drzewa liściastego! 2-nie może mieć kory! 
|
|
|
Zapisane
|
prawdziwa prędkość...200l
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 30, 2004, 07:24:43 » |
|
Ja również korzenie (mogą też być gałęzie) kombinowałem sobie samemu i nigdy nie miałem z nimi problemów, gdyż stosuję następujące zasady: - korzeń wyjmuję z czystej wody, taki, który leży tam dłuższy czas i już sam tonie, - bez kory, widać, że od dawna jest martwy, - tylko z następujących drzew: dąb, olcha, wierzba, - dokładnie go szoruję i myję, - gotuję kilka minut w mocnym roztworze soli, jescze raz trochę szoruję, - moczę w czystej wodzie, - jak nie można zagotować to oblewam kilka razy wrzątkiem z solą.
Nigdy żaden korzeń nie zmącił mi wody, ale chyba najistotniejszy jest moment właśnie wyboru odpowiedniego.
Jeśli bierzemy korzeń ze sklepu to i tak postępujemy podobnie choć sprzedawcy zapewniają, że można wrzucać od razu. Ja tam im zbytnio nie ufam. Co innego jeśli chodzi o lignity - jest to zkamieniałe drewno i nie trzeba za wiele go preparować, ale zalać wrzątkiem i umyć nie zaszkodzi.
|
|
|
Zapisane
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 30, 2004, 09:45:53 » |
|
Dużo tej soli, solanke żeś zrobił :?
Wystarczy łyżka soli na litr wody i gotowanie.
Moze niektórych zdziwi ale ja mam od roku pniak sosnowy w akwa własnoręcznie preparowany i nigdy nie było z nim problemów ale jedno jest najważniejsze, nie gotuje sie go 20-30 minut a 4-9 godzin, potem moczy 2-3 tygodnie wymieniając wode prawie codziennie. Takim sposobem mam kształty których inni mi pozazdroszczą :wink:
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sys
Nowy

Wiadomości: 44
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 30, 2004, 15:50:17 » |
|
...ja już zazdroszcze  ...spróbuje również z sosną...jej kształty są rzeczywiście wyjątkowe  ...pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
prawdziwa prędkość...200l
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
    
Płeć: 
Wiadomości: 1355
I see You...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 30, 2004, 22:12:11 » |
|
Nie sosna!!!! Bo jej żywica jest toksyczna i nie daje sie usunąć przez gotowanie!!! niestety żadne drzewa iglaste sie nie nadają nawet te bardzo suche. Nigdy nie będzie pewności czy nie zaszkodzą. W jezirach np to nie ma znaczneia ale w małym zbiorniczku jakim jest akwa. można bardzo zaszkodzić .
|
|
|
Zapisane
|
112,25
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 30, 2004, 23:02:30 » |
|
No może jak bym znalazł taką sosnę na dnie jeziora i wiedział, że leży tam od 10ciu lat to bym zaryzykował... :roll:
|
|
|
Zapisane
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
sys
Nowy

Wiadomości: 44
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 30, 2004, 23:33:58 » |
|
...teraz to ja już głupi jestem... :?
|
|
|
Zapisane
|
prawdziwa prędkość...200l
|
|
|
|