Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: białe liście :|  (Przeczytany 8719 razy)
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #15 : Lipiec 26, 2007, 19:27:12 »

z tego co widze to masz brak FE  zbadaj wode na zawartosc fe
Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #16 : Lipiec 26, 2007, 21:39:50 »

z tego co widze to masz brak FE  zbadaj wode na zawartosc fe

Nie mam testów na FE i nie mam kasy żeby je teraz kupić..
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Lipiec 26, 2007, 22:26:20 »

wracając do odwapnienia biologicznego (bo ten procec zachodzi u ciebie i stąd nalot biały na roślinach). jest to objaw pobierania dwutlenku węgla z WODOROWĘGLANU WAPNIA a odkłada sięw postaci nalotu WĘGLAN WAPNIA. nie inaczej.

masz dwa wyjścia albo podawać dodatkowo dwutlenek węgla (bimbrownia). rośliny bedą go pobierać w tej postaci gdyż wymaga to od nich mniejszego wysiłk energetycznego.

albo

obniżyć twardość węglanową - poprzez np dolewanie wody RO dobaniaka. przy obniżeniu kH stężenie dwutlenk węgla teżwzrośnie automatycznie. efekt bedzie ten sam. jeślinie maszsama filtra RO popytaj w najbliższym sklepie zoologu. czasami mają taką wodę i moze ci za darmo "użyczą" w najgorszym wypadku zapłacisz 0,50zł za litr. przy wiekszym baniaku kupowanie RO się na dłuższą metę nie opłaca ale przymniejszym jak najbardziej (zwłaszcza gdy kasy brak).

przy twoim KH tak wysokim ph nie obniżysz za pomocą bimbrowni. i tak najpierw musisz obnizyc kh do około 5. 

Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #18 : Lipiec 26, 2007, 22:32:07 »

W bardzo małym mieście w którym mieszkam nie ma żadnego zoologa ;/
A czy ta woda może byc taka jak napisała Emi
wodą demineralizowaną z supermarketu (w 5 l butelkach, do żelazek)

Teraz nie mam kasy na RO i raczej nie mam gdzie kupić ;/ chociaż się popytam...
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Lipiec 26, 2007, 22:54:40 »

możesz. i ona też mniej więcej tyle kosztuje

Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #20 : Lipiec 26, 2007, 23:17:22 »

możesz. i ona też mniej więcej tyle kosztuje

To dobrze Smiley jutro albo we wtorek kupię wodę i zrobię większą podmiankę myślę że pomoże Smiley
Thx wszystkim za pomoc  Good !
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #21 : Lipiec 28, 2007, 11:06:24 »

dodajac wode zdemineralizowana  2,39 w tesco 5 l zmienisz parametry wody
spadnie ci poziom no3 po4 fe wapn magnez itd
fakt faktem obnizysz ph kh tww ale tez inne parametry wody trzeba je uzpelnic same nawozy nie wsystarcza
wiec jednak zaopatrz sie w testy bo moze to sie zle skonczyc dla calego zbiornika
Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #22 : Lipiec 28, 2007, 15:56:43 »

dodajac wode zdemineralizowana  2,39 w tesco 5 l zmienisz parametry wody
spadnie ci poziom no3 po4 fe wapn magnez itd
fakt faktem obnizysz ph kh tww ale tez inne parametry wody trzeba je uzpelnic same nawozy nie wsystarcza
wiec jednak zaopatrz sie w testy bo moze to sie zle skonczyc dla calego zbiornika

No to ja już nie wiem czy dodawać tą demineralizowaną wodę czy nie  Huh Każdy pisze co innego...
A ja jak już wcześniej pisałam nie mam teraz kasy na testy...
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Lipiec 28, 2007, 15:59:37 »

Dodaj. IMHO Turysta przesadzil.

Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #24 : Lipiec 28, 2007, 16:14:08 »

Dodaj. IMHO Turysta przesadzil.

Good ! dzięki  Wink

« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2007, 09:56:09 wysłane przez Kari » Zapisane
Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #25 : Lipiec 29, 2007, 09:57:16 »

Zrobiłam wczoraj podmiankę (50/50 kranówka z demineralizowana) i jeszcze raz zmierzyłam parametry:

pH (niestety nadal wysokie ) ok. 8,0 (może nawet trochę ponad - nie mam dokładnej skali)
kH - 10
gH - 13
NO2 - 0

Czy macie jakiś pomysł na pH?? A może niedługo samo sie trochę spadnie (dzięki zmniejszonej twardości...)??
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #26 : Lipiec 29, 2007, 10:57:24 »

jeszce kilka takich podmian to ci spadnie u mnie jak mialem  gh spadam o 2 stopnie przy podmianie 30 l w 200 l zbiorniku  kh spada jeszce szybciej nawet o 3 stopnie a odnosnie Sebossa ktory twierdzi ze przesadzilem to
lejesz deminarlizowana wode a nie uzpleniasz ja niczym  jak narazie jest wszystko ok ale jak zrobisz jeszce 2-3 podmiany i uzyskasz parametry okolo ph 6,5-6,8 kh 3-4 a gh 4-5
to pomysl o tym ze podczas podmian nie dodales no3 po4 fe itd ba nawet je usunoles  poczytaj o brakach co ci grozi
ph mozesz obnizyc aquacidem tropicala ok 3 zl nie zawiera fosforu

« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2007, 10:59:43 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #27 : Lipiec 29, 2007, 11:44:05 »

No tak ale ja nie leje samej demineralizowanej... Daje 50/50 z kranówka. Jak dawałam samą kranówkę to jakoś wszystko było OK poza twardością...
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Lipiec 30, 2007, 08:00:34 »

a odnosnie Sebossa ktory twierdzi ze przesadzilem to
lejesz deminarlizowana wode a nie uzpleniasz ja niczym  jak narazie jest wszystko ok ale jak zrobisz jeszce 2-3 podmiany i uzyskasz parametry okolo ph 6,5-6,8 kh 3-4 a gh 4-5
to pomysl o tym ze podczas podmian nie dodales no3 po4 fe itd ba nawet je usunoles  poczytaj o brakach co ci grozi
ph mozesz obnizyc aquacidem tropicala ok 3 zl nie zawiera fosforu
Turysta - aż tak źle to nie będzie. Przecież te wszystkie składniki moża uzupełnić nawozami. Jeśli Kari leje 1:1 z kranowitem to tragicznie nie będzie. Dlatego takie zabawy należy przeprowadzać stopniowo. A już zdecydowanie jest to lepsza metoda niż lanie jakies chemii (kwasów) do akwarium. Te parametry które podałeś dla mnie np są OK. A co do NO3 - jeśli zmaleje ilość to nic takiego się nie stanie, tak samo PO4. Jeszcze raz - woda demineralizowana, dawkowana stopniowo + ewentualne nawożenie.

Kari
Zainteresowany
**

xD

« Odpowiedz #29 : Lipiec 30, 2007, 13:14:13 »

Te parametry które podałeś dla mnie np są OK. A co do NO3 - jeśli zmaleje ilość to nic takiego się nie stanie, tak samo PO4. Jeszcze raz - woda demineralizowana, dawkowana stopniowo + ewentualne nawożenie.

A czy nie uważasz że pH jest jednak trochę za duże??
Jeszcze tak sobie myślałam, że może podnosi je (pH) napowietrzanie (stosuje filtr z deszczownica to jednak jakis ruch wody jest...) co o tym myślisz?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: