Kari
Zainteresowany

xD
|
 |
« : Lipiec 22, 2007, 22:22:00 » |
|
Witam! Znowu mam problem.. ;/ Niedawno zauważyłam że liściach dwóch roślin (jedna to nurzaniec) powstały białe plamy (część liścia jest biała) Rośliny są nawożone magnezem (codziennie jedna kropla preparatu) i siedzą w AquaGruncie- jak je wsadzałam to włożyłam jeszcze nawóz w kulkach. Jutro postaram się wrzucić fotki bo teraz aparatu nie mam. Thx za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 23, 2007, 09:01:54 » |
|
Kari, a po co Ci ten magnez? A reszta mikro i makroelementów?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 23, 2007, 12:20:45 » |
|
Ale to nie jest nawóz tylko jakiś uzupełniacz do nawozu. Tam nawet pisze, że powinno się go stosować z nawozem. Może warto byłoby się zaopatrzyć w jakiś nawóz?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 23, 2007, 13:02:57 » |
|
Na pewno będzie lepiej. Zrób większą podmiankę (tak ze 40%), zmniejsz na tydzień dawkę tego uzupełniacza i lej ten kompletny - pół dawki. Po tygodniu jeśli nie zauważysz glonów albo innych niepokojących objawów zwiększ dawkę do podanej przez producenta w przypadku obu nawozów.
Kari... zapomniało się, żeby nie zawsze wierzyć sprzedawcom w zoologicznym?
|
|
|
|
|
|
|
Kari
Zainteresowany

xD
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2007, 13:45:22 » |
|
Kari... zapomniało się, żeby nie zawsze wierzyć sprzedawcom w zoologicznym?
Tego akurat polecało mi parę osób...widocznie się mylili  Przyjrzałam się dokładniej tym "plamom" to jest jakis osad na liściach- można go zdrapać mam foty (z telefonu-trochę słabe ;/ )    Jak dla mnie wygląda to na jakiś nalot (jakby kamień  )
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2007, 19:48:48 wysłane przez Kari »
|
|
|
|
|
Kari
Zainteresowany

xD
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2007, 19:48:55 » |
|
odświeżam wątek
Czy ktoś wie co to może być?? Czy nawozy pomogą??
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 25, 2007, 14:51:08 » |
|
Sorry, przeoczyłam. Może to być kamień spowodowany niedoborem CO2. Kiedy w wodzie jest zbyt mało CO2 rośliny mogą go sobie pobierać z wody (z węglanów) odkładając taki właśnie kamień. Tak się dzieje, kiedy mamy zbyt wysokie ph. Jeśli to jest taki właśnie kamień mogłoby pomóc dawkowanie CO2 z np bimbrowni oraz obniżenie ph ale ręki sobie nie dam uciąć, ze to jest to.
Jak możesz to podaj jakie masz ph i twardości.
|
|
|
|
|
|
|
Kari
Zainteresowany

xD
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 25, 2007, 17:01:21 » |
|
Myślę, że to jest właśnie to. Wczoraj mierzyłam ph- 8,0-8,5  To teraz pytanie co będzie lepsze obniżenie ph czy robienie bimbrowni??(wiem że jak będę podawała CO2 to ph się też obniży ale są chyba też jakieś inne sposoby na obniżenie ph- jakie  A jeszcze jedno pytanie: Czy warto podawać chemię?? Bo mam jakiś środek na obniżenie ph. A twardości to tak: kH - 12 gH - 16 lub 17 (pomyliłam się w liczeniu  )
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2007, 17:08:45 wysłane przez Kari »
|
|
|
|
|
Kari
Zainteresowany

xD
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 26, 2007, 09:50:26 » |
|
Emi czy znowu o mnie zapomniałaś?? 
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 26, 2007, 10:06:37 » |
|
Nie, nie zapomniałam ale daj mi też pożyć, dziewczyno!  Nie podnosi Ci coś w akwarium ph? Kamienie, muszle itp? Przy takiej twardej wodzie trudno będzie zejść z ph. Najlepiej byłoby mieszać kranówkę z RO, wtedy ph samo by by się obniżyło. Chemia to najgorsze rozwiązanie, najpierw spróbuj z CO2.
|
|
|
|
|
|
|
Kari
Zainteresowany

xD
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 26, 2007, 13:06:46 » |
|
Nie, nie zapomniałam ale daj mi też pożyć, dziewczyno!  Przepraszam bardzo  ale zależy mi na roślinkach...  Nie podnosi Ci coś w akwarium ph? Kamienie, muszle itp? Przy takiej twardej wodzie trudno będzie zejść z ph. Najlepiej byłoby mieszać kranówkę z RO, wtedy ph samo by by się obniżyło. Chemia to najgorsze rozwiązanie, najpierw spróbuj z CO2.
W akwa mam tylko korzeń, AquaGrunt, rośliny, ryby no i wodę  Teraz nie mam kasy na filtr RO Czy wystarczy jak kupię takie coś http://www.4animals.pl/product_info.php?cPath=21_110&products_id=3362i dyfuzor do tego  Jak tak to na ile czasu starczy taka butla? I jak to podawać?
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 26, 2007, 13:50:25 » |
|
Niiieee, ta butla to pic na wodę, podaje CO2 bardzo nierówno bo musisz co jakiś czas przycisnąć i napełniać dzwon (tak działa jak zwykły spray). Już lepiej zbudować bimbrownię a jeszcze lepiej kupić butlę wysokociśnieniową.
Jeśli nie stać Cię na RO to możesz przy podmiankach mieszać kranówkę pół na pół z wodą demineralizowaną z supermarketu (w 5 l butelkach, do żelazek) albo z zoologicznego (niektóre sprzedają). Koszt to ok 50 gr/l.
|
|
|
|
|
|
|
Kari
Zainteresowany

xD
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 26, 2007, 13:56:17 » |
|
|
|