rob
Nowy

|
 |
« : Lipiec 24, 2007, 18:21:14 » |
|
Co jest przyczyną tego, że liście roślin stają się przeżroczyste, a korzenie gniją ? Akwarium ma 112 litrów, świetlówki 2 razy 18 W
|
|
|
|
Pozdrawiam ROB
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 24, 2007, 18:30:49 » |
|
A używasz jakiegoś nawozu?
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
rysio
Bywalec

:)
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 24, 2007, 18:33:45 » |
|
Jakie sie nazywaja roslinki ktore są przezroczyste? Jakie nawozy wlewasz? Świetlowki troche slabej mocy jeszcze jedna swietlowka by sie przydala 18W!
|
|
|
|
25l 3-gupiki x-młode gupiki 6-neony inessa
300l 5-skalary 3-zbrojniki niebieskie 10-żałobniczek 6-kirysków spiżowych 5-pielegniczka remireza
|
|
|
rob
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 24, 2007, 19:20:22 » |
|
rośliny mam od dwóch tygodni , te które stają się przeżroczyste to: sagittaria lilacila , vallisneria gigantea , saggitaria subulata .natomiast eleocharis parruius -brązowieje , a hottonia inflata żółknie i złamała się w połowie (łodyga była przeżroczysta ) Przy sadzeniu włożyłem nawóz (brązowe kulki) ,od 4 dni stosuje CO2 . Podłoże to drobny żwirek ,wysokość ok.8 cm.
|
|
|
|
Pozdrawiam ROB
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 25, 2007, 06:17:32 » |
|
Co do świetlówek - miałem zwykłe białe 2x20W i niektóre roślinki mimo stosowania nawozu w płynie słabły i gniły. Jedną wymieniłem na FLUORA (o ile dobrze pamiętam nazwę) firmy Osram i zauważyłem, że moje roślinki zaczęły ładnie rosnąć a te które były słabe i gniły zaczęły wypuszczać nowe pędy. Oczywiście nadal stosuję nawóz w płynie.
Proponuję więc wymienić jedną świetlówkę na mocniejszą i spróbować nawozu w płynie dobrej jakości.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 25, 2007, 08:30:12 » |
|
Przypuszczam, ze to nie świetlówki ani brak nawozów są przyczyną. Podaj proszę parametry wody w akwarium.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
rob
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 25, 2007, 09:10:47 » |
|
Sprawdzam tylko PH ,wczoraj było 7.8
|
|
|
|
Pozdrawiam ROB
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 25, 2007, 12:09:44 » |
|
Aha.
Rośliny, które wymieniłeś są raczej problemowe i wymagają ustabilizowanych parametrów wody oraz dobrego światła choć problemu szukałabym gdzie indziej. Na początek zaopatrz się w łatwe rośliny szybko rosnące nie wymagające bardzo dużej ilości światła jak kabomba, rogatek, moczarka, wywłócznik, żabienice, kryptokoryny. One powinny Ci się utrzymać a potem jak dno troszkę dojrzeje i parametry wody się ustabilizują to zacznij wprowadzać te trudniejsze gatunki.
Ile już masz akwarium?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
rob
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 25, 2007, 18:37:13 » |
|
Rok czasu miałem akwarium 20 L i te same problemy z roślinami (nie stosowałem żadnych preparatów ,tylko przy podmianie dodawałem Aqua Safe ) , myślałem , że za małe akwarium Od trzech tygodni zmieniłem na większe ,dałem wszystko nowe ,wode podmieniam co tydzień ok. 10-15% . Dzisiaj kupiłem świetlowke Oceanic Colour 18W i Ferro-Aktiv który poleciła mi pani w sklepie ,mówiąc ,że te objawy to brak żelaza !
BEDE WALCZYŁ DALEJ !!!!!
|
|
|
|
Pozdrawiam ROB
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 26, 2007, 10:26:13 » |
|
To nie jest brak żelaza.
Najlepiej byłoby jakbyś znał twardości wody z kranu bo jak masz np two=30 jak u nas na starym mieszkaniu to większość popularnych roślin może Ci nie urosnąć.
Zobacz sobie moje 30 l, nie stosuję tam żadnych preparatów, nawozów ani CO2 i wszystko ładnie rośnie tylko twardości są na poziomie ok 8-10. Prawdopodobieństwo , że masz niedobory jakichś pierwiastków w świeżym akwarium są znikome!
|
|
|
|
|
|
|
rob
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 26, 2007, 11:47:45 » |
|
Emi twoje rośliny są piękne , chciałbym żeby u mnie też tak rosły . Czy wode można zmiękczyć jakimś domowym sposobem , czy jakimś preparatem kupionym w sklepie .
Pozdrawiam idziękuje.
|
|
|
|
Pozdrawiam ROB
|
|
|
|
rob
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 26, 2007, 15:17:57 » |
|
EMI , BARDZO ALE TO BARDZO , DZIĘKUJE ZA POMOC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Pozdrawiam ROB
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 26, 2007, 19:32:49 » |
|
Rob a znasz to zbyt ubogie podloze = gnijace korzenie ? wsdadz do dna jakis nawoz w paleczkach lub kulkach i daj im troche czasu
|
|
|
|
|
|
|
rob
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 26, 2007, 21:27:30 » |
|
Mam wsadzony nawóz w kulkach od samego początku .
Ps. Emi , chyba trafiłaś z tą wodą , aż wstyd się przyznać ! B. TWARDA (dolałem wody demineralizującej ,jutro sprawdzę twardość )
|
|
|
|
Pozdrawiam ROB
|
|
|
|