Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: POMOC W KH  (Przeczytany 5029 razy)
TURYSTA
Gość
« : Lipiec 26, 2007, 19:13:30 »

Ostanim czasem spadło mi strasznie kh i staram sie je podniesc z poziomu 2 do poziomu 4 i jakos mi to nie wychodzi
dochodze do poziomu 3 i spadek do 2 
podmiany okolo 30 % ro + hydro mineral z tym ze hydro mineral to tylko podnosi mi gh a nie kh wiec przestalem go stowac
przeszlem na kranowke+ro ale znowu rozwala mi GH I PH
Parametry kranowki
gh 25
kh 18
ph 8,5

OBECNE PARAMETRY WODY akwarium
ph 6,8
kh 2
gh 5
po4 1
no3 10
fe 0,5
co2 wylaczone ze wzgledu na niskie kh
pojawily sie nitkowate zielone glony efekt niskiego kh nie przenawozenia
makro podaje osobno poszcegolne skladniki jak K+N+P 
fe  ferro +
micro aqua art
ma ktos jakis sensowny sposob aby podniesc kh bez podnoszenia ph i gh
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2007, 08:44:11 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6586.0.html

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #2 : Lipiec 28, 2007, 10:55:52 »

przeszukalem swoje sole i znalazlem CaCO3   dzieki Emi jakos na forum nie udalo mi sie tego znalezc
mam tez krede wkopac ja w dno czy tez ja rozpuscic w wodzie  i czy mi nie poDniesie two ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2007, 19:47:46 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
slimak989
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2007, 00:05:24 »

nie wiedzialem gdzie sie dopisac zeby nie zakladac nowego watku, mam GH 25 a kh 21, mysle ze jest to stanowczo za wysokie, co zrobic aby zmniejszyc twardosc wody?  i jeszcze pytanie co do wody destylowanej, to pomoze? i taka wode to sie normalnie dolewa przy podmianie wody bez zadnych dodatkow?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #4 : Sierpień 26, 2007, 19:37:01 »

aby zmniejszyc gh i kh nalezy podmieniac woda mniej twarda na przyklad demineralizowana  kilka podmian pierwsza 50 % kolejne po 30 % az uzyskasz to co chesz
pozniej jak dalej bedziesz demiralka podmienial trzeba zastosowac mineral salt lub hydro mineral
jesli bedzie niski stan kh  to zastosuj red sea KH+ podmosi tylko samo kh
jesli chesz podmnies gh to mineral salt lub hydro mineral
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 27, 2007, 08:19:27 »

Zdecydowanie mieszanie z kranówką jest bardziej opłacalne poza tym nie ma zbyt niskiego kh jak po hydromineralu. Ślimak, mieszaj wodę stosowaną do podmian pół na pół z demineralizowaną. Nie powinno się na raz tak szybko zmniejszać twardości (50% demineralizowanej) tylko rozłożyć to w czasie np wymieniasz tygodniowo 20-30% wody w akwarium na wodę taką: pół na pół kranówa z demineralizowaną (wtedy będzie two=12, tww=10). Po kilku takich podmianach twardości w całym akwarium  spadną, ryby nie przeżyją takiego szoku i nie będziesz musiał dodatkowych mineralizatorów używać.

Pozdrawiam,
Emi

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Sierpień 28, 2007, 20:11:53 »

W sposob  Emi to gh i kh bedzie zmniejszane jakies 2 miesiace albo i dluzej w zaleznosci od zbiornika ja zostosowalem swoja metode i sie nic nie dzialo zero  ubytkow wsrod ryb i roslin
A z tego co widac to slimak ma za nie zaciekawa wode z kranu
niskie kh mozna uzpelnic kh+ firmy red sea  a gh hyfro mineralem ja tak juz funkcjonuje na samej ro okolo 1 roku
sek w tym ze przy ro trzeba zadbac jeszcze o inne parametry ktorych samymi wodnymi uszlachetniaczami sie nie da uzplenic jak tylko solami
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 29, 2007, 07:17:21 »

Hm, nie bardzo rozumiem dlaczego ma złe parametry. Woda o parametrach 12 i 10 to dobra woda dla większości roślin i zwierząt w akwarium a kh i tak mu po jakimś czasie spadnie a lanie samego RO i mineralizowanie go później jest dość kosztowne w porównaniu z kranówką a zabawa z solami nie jest zbyt wygodna.

Pozdrawiam,
Emi

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 03, 2007, 21:24:11 »

Mineralizowanie wody nie jest kosztowne
Uzywam  hydro minerala + micro+ferro wszystko aqua artu
macro robie sam z soli i ostanio zaczynam robic fe
kh oczywiscie po jakims czasie spadnie tylko pytanie po jakim
gh przy podmianie ro + kranowa tez nie odpuszcza latwo
ph tez moze miec wachania
wszystko zalezy od tego co masz w kranie ja jednak przestalem stosowac kranowe
podawani soli jest bardzo wygodne latwe i proste i wydasz na to okolo 7 zl a nawozu bedziesz miala na caly rok jak nie dluzej
jest prosty kalkulator do takich wyliczen jak podasz @ to ci go podesle
zrobisz sobie miksture osobno n p k i zapanujesz calkowice nad macro podajesz strzykawka tyle ile potrzebujesz a co najwazniejsze latwo sobie wyliczyc ile podac wiec unikasz nadmiarow
wiaze sie to tez z dobrymi testami na no3 i po4 ale satysfakcja gwaratowana
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: