Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gruby bojownik  (Przeczytany 6330 razy)
szczudlo
Nowy
*

« : Lipiec 26, 2007, 20:05:41 »

witam

w styczniu tego roku kupilem mamie bojownika syjamskiego, problem w tym ze mama go przekarmila i jest bardzo gruby. Doradzilem jej zeby karmila go co drugi dzien i mniejszymi porcjami, ale nie wiem czy to dobry pomysl by stracil on troche "kilogramow". Chcialem sie zapytac czy sa jakies szanse na to by ryba ta wrocila do normalnych rozmiarow a jesli tak to jak tego dokonac? Bojownik trzymany jest w 10l akwarium z grzalka i filtrem.

tutaj jest link do fotografi bojownika (slaba jakosc):

http://img162.imageshack.us/img162/9231/grubasxi4.jpg

pozdrawiam
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Lipiec 26, 2007, 20:08:27 »

zbyt maly zbiornik
1 sprawa rybki karmimy malymi porcjami 2-3 razy dniennie
2 raz w tygodniu glodowka
3 to ze jest gruby nie koniecznie oznacza ze jest przejedzony moze to oznaczac zle paramtery wody
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #2 : Lipiec 26, 2007, 20:15:01 »

matko boża-on pęknie. Pamiętajcie że ryba je aż ma co jeść, aż pęknie!

Polecam strone-dużo ciekawych info: bojownik.pl

rybka przejedzona: http://www.bojownik.pl/index.php?act=module&module=gallery&cmd=si&img=1064
i po kuracji-DIETA: http://www.bojownik.pl/index.php?act=module&module=gallery&cmd=si&img=1112

Pozdrawiam, Magda.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 26, 2007, 21:03:22 »

mi to raczej wyglada na jakąś chorobę, nie na przejedzenie ryby tez maja jakis umiar jednak

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 26, 2007, 21:13:33 »

Mi się wydaje, że ryba do kasacji ... niestety. Pewnie już zachodziły jakieś zmiany w narządach wewnętrznych, i wszystko jest juz nieodwracalne.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
szczudlo
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 26, 2007, 21:44:03 »

opakowanie pokarmu okolo 20 gram zniknelo w ciagu okolo 5 miesiecy na jedna rybke to wydaje mi sie zdecydowanie za szybko, z tego wnioskuje ze jest przekarmiony. takie samo opakowanie starcza mi na duzo dluzej. ogolnie bojownik wyglada na zupelnie zdrowego, bardzo ladnie napreza pletwy.
Yria
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 26, 2007, 22:07:50 »

...rany...ja na początku myślałam, że to jakiś guz nowotworowy czy coś takiego. Magdallenah...to twoje zdjęcie to tylko delikatna nadwaga w porównaniu z TYM.
Raffy....ludzie też mają często chorobliwą nadwage ( ponad 50 kg) i jakoś żyją, chudną...  może jednak warto spróbować rybe odchudzić a nie od razu . Ale powiem szczerze że też sobie na początku pomyślałam : to już koniec. Ale.... spróbujcie go odchudzić.
Ktos na forum w ogóle kiedyś odchudzał ryby Huh Ma jakieś doświadczenie?
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 27, 2007, 06:36:38 »

Opcja z nowotworem też jest możliwa, nieraz już miałem bojki z nowotworem Sad A co do odchudzania ... wątroby nie naprawisz u ryby. Miałem kiedyś spasionego bojka, mniej więcej na zdjęciu (ach, te początki akwarystyki...). Ryba niestety i tak padła.

Grin Grin

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 27, 2007, 15:03:02 »

W obecnym stanie głodówka 1 dzień w tygodniu sprawy nie załatwi.
Proponuję 4-5 dni bez jedzenia, witaminy i podwyższona temperaturę. Obserwuj i melduj, czy są jakieś zmiany

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Yria
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Lipiec 27, 2007, 18:54:15 »

A może by tak jakaś "aktywność fizyczna"? Wiem, z rybą troche ciężko. Moja sznaucerka zawsze po zimie nabiera zbędnych kilogramów, ale sprawę załatwia wiosną codzienny 2 godzinny porządny spacer ( tzn ja na rowerze a ona za mną ) Ale jakby tu  z rybą...może samiczke kupić, to będzie za nią się uganiać po akwarium.... chociaż, jeszcze na zawał padnie....no nie wiem....
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 27, 2007, 19:13:03 »

Póki nie wiadomo co jest jednej rybie, nie ma co mówić o kupowaniu następnej.

Poza tym ten bojownik mieszka w bardzo małym akwarium i o dołożeniu tam czegokolwiek w ogóle nie może być mowy.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: