Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada dla 96 l akwarium proszę o pomoc
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada dla 96 l akwarium proszę o pomoc  (Przeczytany 1743 razy)
tomek bydgoszcz
Nowy
*

« : Lipiec 29, 2007, 15:10:40 »

Witajcie właśnie stałem sie posiadaczem 96 l akwarium . Miałem 20 lat przerwy i chyba trochę zostałem z tyłu w temacie . Zaproponujcie obsadę do mojego akwarium . na pewno stadko neonków ( ale  ile ? ) chciałbym zacząć od rybek łatwych w hodowli typu molinezje , mieczyki  tak żeby było kolorowo , proszę także o wskazówki co do roślin akwarium ma wymiary 80x40x30 oświetlenie 1x18 W filtr Juwel 600l . dziękuję
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 29, 2007, 15:38:02 »

Stadko neonków może z 10-20 sztuk, molinezje albo mieczyki beda się szybko rozmnażac, i później moze być z tym kłopot, ja bym dał dwa stadka kąsaczy czyli te neonki i cos podobnego tez mniej wiecej tyle samo + coś na dno np. stadko kirysków. Jedna świetlówka 18W to za mało, nic nie bedzie rosło, dołóż jeszcze chociaż jedną taką (dwie i nie bedzie problemu, światła powinno być minimum 0,5W/l) Wink
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2007, 15:40:23 wysłane przez Ropek » Zapisane

tomek bydgoszcz
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 29, 2007, 15:50:20 »

No dobrze a jak dołożyć świetlówkę , akwarium ma oryginalna pokrywe z wbudowaną świetlówka ,czy mogę po prostu wymienić ją na mocniejszą , stadko kirysów tzn ile sztuk a jakie rośliny
artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #3 : Lipiec 29, 2007, 16:00:40 »

Domyslam sie, ze chcesz miec akwa towarzyskie - bez konkretnego biotopu.... myle sie??  Good !
Neonki (wiem z doswiadczenia) zajmuja srodkowa czesc w akwa - ale nie lubia zbyt jasnego wystroju.
Mysle, ze z 10-15 szt. moze byc.  Cheesy
Dodaj do tego np: z 8-10 szt Red Danio - one "szaleja" po calym akwa.... i extra sie kontrastuja z neonkami (a dorastaja do 6-7cm).
Na dno kup z 4-5 kiryskow pstrych lub spizowych (ewentualnie 7-8 kiryskow panda - strasznie trudno je dostac) - ale najlepiej by to byl tylko 1 GATUNEK....
Polecam ci taKze pare otoskow przeciw glonom......  Wink

No i koniecznie doloz jeszcze 1 swietlowke - na necie jest pelon opisow jak to zrobic  Afro

Jesli chodzi o roslinki to polecam jakies zabieniczki (jest tego mnostwo rodzajow, rozniacych sie ksztaltem lisci jak i rozmiarami), kryptokorynki(kilka gatunkow), moczarki na tył.... no i jakis korzen  obsadzony np mchem jawajskim badz mikrozorium uskrzydlone (extra efekt) Smiley
Do korzenia mozesz tez przywiazac anubiasa niskiego...

Zycze powodzenia
tomek bydgoszcz
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 29, 2007, 16:17:44 »

Tak chce po prostu mieć kolorowe akwa bez stwarzania konkretnego biotopu ( na razie ) czy zamiast dokładania świetlówki mogę ją wymienić na silniejszą,  mam oryginalną pokrywę Juwel i nie bardzo jest miejsce na dołożenie drugiej ,  dzięki za pomoc w obsadzie teraz wiem czego dokładnie szukać
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 29, 2007, 17:23:05 »

Co do swietlowek to nie znajdziesz mocniejszej niz 18w pasujacej do dlugosci twojego akwa, ja tez myslalam ze mi sie nie zmiesci druga swietlowka w akwa a jednak udalo mi sie dopasowac zestaw. poszukaj w na forum albo w necie a na pewno znajdziesz jak to mozna zrobic albo po prostu idz do elektrycznego i tam ci gosc wszystko dopasuje, mozesz zastosowas swietlowki t5 one sa wezsze i wiecej sie ich zmiesci Wink a z roslin to moze jeszcze jakies hygrophilie jest dosc duzo gatunkow a sa stosunkowo latwe w uprawie Wink
tomek bydgoszcz
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 29, 2007, 17:52:20 »

Masz rację właśnie sprawdzałem w necie i mocniejszej nie znajdę spróbuje coś wykombinować dzieki za radę , a swoją drogą to dlaczego Juwel w zestawie z prawie 100 l akwa daje tak słabe oświetlenie i na dodatek odbłyśnik jest biały . Podobno to dobra firma i nawet droższa od innych a tu  takie niedopatrzenie. Zestaw z szafką kupiłem używany dlatego nie mam co wybrzydzać papa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: