Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada do 160 l - prosze o poradę
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 160 l - prosze o poradę  (Przeczytany 1529 razy)
brightblade
Nowy
*

« : Lipiec 29, 2007, 17:00:34 »

Witam, jako ze zbiornik zaczyna dojrzewać, powoli myślę nad jego mieszkańcami, akwarium ma wymiary 100x40x40, w poprzednim zbiorniku który będzie likwidowany(54l) znajdują sie: 2 kiryski, 2 duchy amazońskie, 1 swiecik kongolijski, 4 platynki, 3 danio weloniaste, 2 ammano, 2 molinezje, chciałbym zeby obsada składała sie z pary lub dwóch par ramirez, pary skalarów, oczywiście duchów,10-15 neonów, 5 kirysów, około 5 amano, oraz platynek, reszta rybek zostanie oddana, chętnie pozostawił bym swieciki ale wiem ze musiałbym zrezygnować z innych ryb, poproszę o rade czy wybrana przeze mnie obsada nie zje sie w pierwszy dzień?

odnośnie skalarów i neonków, wiem ze trzeba kupić dość duże neonki, a skalary praktycznie młodzież, duchy amazonskie mają około 7cm, nie gryzą sie, w przyszłości jak ryby podrosną zostaną rozdzielone, pozdrawiam !

gg: 3355880
650l - praca pełną parą
45l   - żałobniczki, neony
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 01, 2007, 10:41:07 »

Nie wiem jak duchy ale reszta się nie zje.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
PorannaRosa
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 01, 2007, 12:35:53 »

Na skalary masz za mały i zbyt niski zbiornik. Pomyśl o  parce ramirez, ok. 20 neonach, ok. 6 kirysach i ew. amano. Apteronotus albifrons oddałabym, dorosłe mogą stanowić zagrożenie dla pozostałych mniejszych ryb, poza tym lepiej prezentują się w większych akwariach.

Pozdrawiam PR
JID (not for Mail): greendestiny at draugr dot de
akwamaniaczka
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 01, 2007, 18:44:10 »

Duch dorasta do 25 cm...o ile sie nie myle ...a wiec masz za małe akwa...Pomyśl sobie tak...Tak naprawede nie masz 160 l bo [rzecież musisz odliczyć ...zwir,roslinyitd...Będzie to gdzies ok145 l :/Lepiej nie kupuj tego duch.Moim zdanie masz za małe akwa na 25 cm Sad

Marzeniem są pielęgnicowate...
brightblade
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 02, 2007, 12:44:47 »

Dziękuje wszystkim za konkretne odpowiedzi, macie racje ze duch dorasta do 25 cm, ale nie oddam ani jednego, ryby narazie mają po 7cm, podejrzewam ze udało mi sie dobrać parę, naprawdę nigdy nie widziałem zęby sie gryzły nawet w nocy, za około pól roku będę kupował większy zbiornik, podejrzewam ze do tego czasu duże nie urosną, szkoda ze skalarów mieć nie mogę, o neonkach myślałem żeby kupić nie 20 a 15 sztuk, kirysków  z 6 sztuk no i jedną parkę ramirezek, na dwie to za mały zbiornik jest, pozdrawiam

gg: 3355880
650l - praca pełną parą
45l   - żałobniczki, neony
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: