Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Podłoże dla roślin ze składników naturalnych
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podłoże dla roślin ze składników naturalnych  (Przeczytany 1887 razy)
Maker3
Nowy
*

« : Lipiec 30, 2007, 18:14:44 »

Czego można użyć do zrobienia dobrego podłoża?
Dysponuje:
  • Czarna ziemia z ogródka
  • Żółta ziemia (akurat kopią u mnie kanalizacje), po wypłukaniu jest taki jak piasek z rzeki tylko, że trochę jaśniejszy
  • Ziemia kwiatowa
  • Piasek z rzeki
  • Glina (może by sie znalazła tylko nie wiem gdzie szukać)
Aktualnie posiadam sam żwirek akwariowy i słyszałem, że daje on słabe efekty wie chciałbym coś dodać na dno.

Czy te rzeczy ,które wymieniłem się w ogóle nadają? Nie zmieniają parametrów wody? Jak zrobiłem próbę ziemi w garnku to zrobiła się strasznie brudna. Mozę gby była pod żwirkiem to syf by nie wyleciał.
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #1 : Lipiec 30, 2007, 18:34:17 »

wszystko się nada... ale lepiej przeczytać http://allegro.pl/item220763949_rosliny_w_akwarium_ekologia_roslin_wodnych.html Diana W. pisze w niej o akwariach w stylu LOW-TECH, w której przekonuje nas że nie trzeba kupować najdroższych rzeczy by osiągnąć zadowalające wyniki w hodowli roślin wodnych w akwarach. Głównie preferuje ziemie ogrodową lub doniczkową+żwir, warto przeczytać i dopiero brać się za low-techa  Good !

Pozdrawiam, Magda.
akwamaniaczka
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 30, 2007, 18:52:44 »

Ja mam najtańszy żwir akwariowy (bardzo malutki)...5 dni temu do wody wlałam jakis specjalny prepart firmy sera który miał wzmocnic roslinki itp.
Już po 4 dniach zobaczyłam że z roślinki(oczywiście mam więcej roslinek w akwa ale pisze akurat o tej naj)
wychodza nowe listki(5 chyba)...oczywiscie musiałm się skusić i wyjąć roslinke żeby sprawdzić jak wyglądaja korzenie.....
samo wyjmowanie z pisaku było całkem inne niz zawsze o wiele trudniej było mi ja wyjąć.
Wyjełam i patrze a tam korzenie chyba z 2-3 razy dłuższe niż przed wsadzeniem.również  było ich więcej (korzeni)Smiley
jak znajde gdzieś pudełko od tego preparatu to nawet nazwe napisze jesli ktos chciał by spróbowac

Marzeniem są pielęgnicowate...
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 31, 2007, 07:31:18 »

Nadaje się wszystko. Dobry mix byłby z
czarnej ziemi (lub ziemi kwiatowej), piasku, gliny, do tego torf, keramzyt, węgiel aktywowany i parę innych składników (można poszukać w sieci  GrinWink. Na to siateczka i dopiero warstwa żwirku. Powinno być wtedy całkiem nieźle

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #4 : Lipiec 31, 2007, 09:55:07 »

ale ta żółta ziemia to może być less i jakoś nie jestem pewna ale próbować warto!

Pozdrawiam, Magda.
Maker3
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 01, 2007, 17:12:51 »

ale ta żółta ziemia to może być less i jakoś nie jestem pewna ale próbować warto!
Polałem ten piasek octem i nic się nie pieniło.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Sierpień 02, 2007, 01:09:21 »

wiesz co zrób tak, do 5 ciu doniczek wloz jakies roslinki, i zasyp je roznymi mieszankami komponentów z wierzchu przysyp zwirkiem. rosliny po tygodniu same ci powiedzą co lubią:D

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 02, 2007, 07:39:18 »

A jak chce się zobaczyć jak wpływają dane składniki na wodę, czy nie podnoszą twardości, nie zmieniają ph, nie pleśnieją itp to nasyp do słoika cienką warstwę ok 1 cm składnika, zalej wodą destylowaną i po kilku dniach zmierz parametry. Zobaczysz jak składnik wpływa na wodę.

Wg mnie najbardziej nadającym się substratem dla roślin (pod żwirek ofc) z których wymieniłeś jest ziemia z ogródka. W którymś z wątków, chyba nt torfu podawałam linki do opisu jak ją przygotować jako podłoże pod żwirek.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2007, 07:42:01 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: