Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Księżniczka Burundi + ?  (Przeczytany 6147 razy)
Arnie
Nowy
*

« : Sierpień 02, 2007, 10:39:43 »

Witam

Mam akwarium 80 litrowe i chciałbym w nim hodować parkę Księżniczek Burundi

Do tej pary chciałbym dodać jeszcze jakieś rybki. Napewno ocalały dorosły glonojad (zbrojnik niebieski) i... no właśnie tu jest problem.
Księżniczka jest rybą terytorialną i agresywną, czy właściwe będzie dodanie do akwarium:
- parka ramirez
- 5 kirysków spiżowych
- a może coś innego?

Pozdrawiam i proszę o wasze opinie.
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #1 : Sierpień 02, 2007, 10:49:27 »

dowiedz się coś o nich! to jest Tanganika! ryby z tego biotopu można trzymać wyłącznie razem, bez żadnych ryb typu kiryski i ramirezki! Chcesz mieć małą rzeźnię w domu? Po kolejne akwarium nie jest urządzone na księżniczki!

przeczytaj ten dział: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/board,15.0.html i w razie probemów najlepiej pytaj Admina!

Pozdrawiam, Magda.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2007, 12:21:59 »

Magdallenah, jakas nerwowa jesteś ostatnio, czy mi się wydaje?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #3 : Sierpień 02, 2007, 14:53:20 »

hehe, mszt kiedy on już się zdecydował na nie, teraz to już sekundy się liczą żeby nie poszedł do sklepu i je kupił.

Andr można spróbować w tym akwa, jak urządzisz w tym baniaku TANGANIKE, ale nie mówie że będą żyć w zgodzie (aha, tylko para księżniczek!)

Pozdrawiam, Magda.
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 02, 2007, 19:34:38 »

1. Akwarium jest trochę za małe dla księżniczek
2. Księżniczki to ryby stadne - Starsze osobniki trzymane pojedynczo lub w parach stają się agresywne
3. Najlepiej będzie z tego akwarium zrobić Amerykę lub Azję

Akwarium 60l

5x neon czarny
6x neon czerwony
1x bystrzyk barwny
1x mieczyk

Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady...
I atak glonów...
Arnie
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 04, 2007, 14:35:07 »

Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze nie kupiłem rybek. Narazie zastanawiam się nad obsadą. Nie chce znowu przesadzać z różnorodnością i ilością. Dlatego rozważam różne opcje.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2007, 19:14:37 wysłane przez Arnie » Zapisane
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 04, 2007, 15:46:33 »

2. Księżniczki to ryby stadne - Starsze osobniki trzymane pojedynczo lub w parach stają się agresywne
Księżniczki nie sa stadne. Na danym terytorium moze byc tylko dobrana para i jej młode do pewnego wieku. Pozostałe osobniki zostana przez dominująca pare zabite.
Arnie
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 06, 2007, 19:28:36 »

Dobrze, skutecznie mnie przekonaliście do rezygnacji z Księżniczek.

Przeglądałem forum i odświeżałem wiedzę akwarystyczną pochodzącą z czasów kiedy Internetu jeszcze nie było Wink Warunki i wystrój akwarium oraz inne względy powodują, że na tym etapie moje akwarium nie będzie jakimś typowym biotopem.

Rozważam:
- bojowik wspaniały (1 samiec + 2 samice) [mam nadzieję że samiczki się nie zjedzą, bo kiedyś miałem taki przypadek, że jedna druga zamęczyła]
- otosek (5 sztuk) [lub jeśli bym nie znalazł tej rybki w sklepie, bo nigdy nie widziałem w sprzedaży, ewentualnie w zastępstwie kirysek spiżowy (5 sztuk) i jakiś glonojad]

Mam trzy małe pytania:
Czy ten zestaw jest w porządku?
Czy macie jakąś propozycje dodania jakiegoś gatunku lub zmiany?

Pozdrowienia, w szczególności dla wypowiadających się (konstruktywną krytykę również doceniam) Cheesy
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #8 : Sierpień 06, 2007, 21:17:13 »

polecam raczej mniejsze kiryski np. pandy. A glonojad wolał by większa akwa ale na styk jeszcze, jeszcze...

Tak, mógłbyś mieć jednak biotop; naprzykład:15-20-razbowa klinowa lub hegela+bojownik (1+2-3)+ krewetki amano=AZJA!! Cheesy

Pozdrawiam, Magda.
Arnie
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 07, 2007, 09:08:33 »

razbowa klinowa lub hegela
Co to za rybka: razbora hegela? Nie znalazłem jej w wyszukiwarce google ani na serwisie.

Razbory klinowe to fajne rybki ale, Magdallenah, co sądzisz o dodaniu zamiast nich kardynałków chińskich?
Krewetki jakieś w sklepie widziałem, ale czy są to słodkowodne (i/lub amano), tego nie wiem. Poza tym czy żwirek grubości 5-7mm sie nadaje do ich hodowli? Ewentualnie zamiast krewetek z Azji na dno zbiornika pozostają tylko (z biotopu Azji) piskorki (cierniooczki)?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 09:11:11 wysłane przez Arnie » Zapisane
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 07, 2007, 09:21:47 »

W 99% krewetki które widzisz w sklepie są słodkowodne. Morskich nie sposób pomylić - wystarczy spojrzeć na akwarium. Jedyne co może się przytrafic to krewetki, które do rozwoju z postraci larwalnej do dorosłej potrzebuja słonej wody - np amano. Jednak to w niczym nie przeszkadza, jedynie nie powiększa się stado krewetek.
Arnie
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 07, 2007, 10:00:06 »

W poście http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,9401.0.html na 50 litrowy zbiornik forumowicz poleca 40 krewetek. Według mnie to przesada. Jaka jest optymalna ilość? 3-6 sztuk? Przedział dla zbiornika 80 litrowego i w przybliżeniu 900cm2 wolnego dna do pływania (kamienie, i korzenie zajmują połowę dna w akwarium dlatego pozostaje >900cm2).
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 07, 2007, 10:11:15 »

razbowa klinowa lub hegela
Co to za rybka: razbora hegela? Nie znalazłem jej w wyszukiwarce google ani na serwisie.

Powinno byc hengela. Bardzo podobna do klinowej i espei.

Krewetki jakieś w sklepie widziałem, ale czy są to słodkowodne (i/lub amano), tego nie wiem. Poza tym czy żwirek grubości 5-7mm sie nadaje do ich hodowli?
Taki żwir im nie zaszkodzi, chociaż na pewno wolałyby mniejszy. Ale nic im się nie stanie

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #13 : Sierpień 07, 2007, 10:15:48 »

sorry arnie pomliłam nazwe :-] http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=986 tu jest troszku o nich, są mniejsze i mógłbyś ich więcej.

kardynałki, wolą niskie temp. a przy labiryntowych (np.bojownik) niska temp. jest nie możliwa Smiley

Pozdrawiam, Magda.
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Sierpień 07, 2007, 10:36:07 »

arnie dlaczego w tym twoim akwarium postawiles/as miseczke porcelanową i w niej wystające poza pow. wody rosliny?? to jakis nowy styl sadzenia roslin czy jak??

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: