Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ocierajace sie ryby  (Przeczytany 1371 razy)
szczudlo
Nowy
*

« : Sierpień 03, 2007, 19:58:22 »

witam

wczoraj wpuscilem do mojego 60 L nowego 3 tygodniowego akwarium 12 neonow innesa i 5 gupikow  2 samce + 3 samiczki. procz tego plywa w nim jeszcze jeden kirys. dzisiaj zauwazylem, ze dwa gupiki samiec i samica oraz neonka ocieraja sie o podloze z czego jeden z tych gupikow (samiec) od czasu do czasu dziwnie spoczywa na lisciach rosliny  niedaleko filtra. chcialem sie zapytac czy mam jakos zareagowac lekarstwami (jak tak to jakimi), czy zostawic ryby w spokoju i czekac az bedzie wiecej objawów. jezeli chodzi o parametry wody to jak narazie znam tylko ph 7,5 troche wysokie, bede musial je troche obnizyc, ale nie wiem jak, ostatnio jak obnizalem ph to strasznie rosliny mi zmarnialy. jezeli chodzi o parametry wody to dzisiaj na ebay kupilem zestaw testerow "tetry" jednak dostawa bedzie dopiero za kilka dni...
prosze o podpowiedz co mam robic?
Yria
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 03, 2007, 21:32:23 »

Czy widzisz może białe plamki na rybach? Ocieranie się ryb o podłoże to najczęściej wynik ospy. W sklepie możesz spokojnie kupić krople na to. Ale może być to coś jeszcze innego. Poobserwuj i napisz jeszcze jutro jak sytuacja wygląda.
szczudlo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 04, 2007, 00:25:24 »

to nie jest ospa, ospe juz przerabialem w starym akwarium wiem jak wyglada. w moim  23 L akwarium mialem takie same objawy zazwyczaj po takich objawach gupikom zaczely strzepic sie ogony (tak jakby cos im te ogony zjadalo) potem plywaly chwiejnym ruchem i to zazwyczaj byl koniec gupikow. nigdy nie udalo mi sie tej choroby pokonac. chcialem zaznaczyc ze przy starym akwarium popelnilem wiele bledow, ale teraz przygotowalem wszystko jak nalezy i znowu to samo? no nic czekam zoabczymy co jutro przyniesie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: